Kamuda Siber Hamle: Açık Kaynak Kodlu Yazılım Yaygınlaştırılacak

Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım kullanımı yaygınlaştırılarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi hedefleniyor. Onedio’nun bana ayırdığı bu köşede bu hafta; kısaca AKKY olarak bilinen Açık Kaynak Kodlu Yazılım nedir? Ve neden bu kadar önemli konularına değineceğim.

Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım kullanımı (AKKY) ile İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan genelgeyle kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımı yaygınlaştırılarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi amaçlanıyor. 

Konu Dijital Dönüşüm Ofisi Twitter hesabından yapılan paylaşımla “Kamuda açık kaynak kodlu yazılımların (AKKY) kullanımını yaygınlaştıracak Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelge ile birlikte #DijitalinYüzyılı’nda kamuda #AKKY kullanımını yaygınlaştırarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi ile rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz.” ifadeleriyle duyuruldu. 

Bu amaçla Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı haricindeki kurumlar fizibilitelerini yaparak, çalışmalarını 9 ay içinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisine iletilecek. 

AKKY geçiş sürecinde kurumlar arası koordinasyon Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından sağlanacak. 

Rapor ve rehber gerektiğinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından güncellenerek resmi internet adresinde yayımlanacak.

10 Madde ile neden açık kaynak kodlu yazılım?

1) Açık kaynak kodlu yazılımlar artık yazılım teknolojisinin geleceği olarak görünmektedir. Web, Mobile ve Cloud çözümlerinde dominant bir hale gelmiştir. Birçok veri, robotik, yapay zeka, siber güvenlik, AR/VR ve analitik yazılım çözümleri artık internet ortamında kaynak kodları açık bir şekilde paylaşılmaktadır.

2) Açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı kullanma, değiştirme, geliştirme imkanı sunan, tek lisans altında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. 

3) Açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcı ile geliştirici arasında açık bir işbirliği sunması, geliştirme ve bakım gibi süreçte kullanıcı tarafı daha esnek şekilde hareket etmesini sağlar. 

4) Kodu inceleme imkanı, yazılıma olan güveni artırır. 

5) Kullanıcı taraf, yazılımın kalitesini doğrudan ölçümleyebilir. 

6 Açık kaynak kodlu yazılımla birçok şirketin farklı bakış açısı bir araya gelir ve inovasyonu daha mümkün kılar.

7) Açık kaynak kod; yazılım dili bilen kullanıcıların yazılımı kişisel ihtiyaçlarına göre uyarlamalarına imkan sağlar. 

8) Yeniden yapılandırmalar, iyileştirmeler açık kaynak kodlu yazılımda çok daha hızlı ve kolay yapılabilir. 

9) Bütün bu imkanlar ciddi anlamda maddi tasarruf sağlar. 

10) Mevcut açık kaynak kodlu yazılımların Türkiye'de faaliyet gösteren yazılım firmaları tarafından ve Türkiye'de istihdam edilen personel tarafından yapılması teşvik edilecek. Milli gelir ve beyaz yaka istihdamına katkı sağlayacak.

Instagram

Twitter

Facebook

Linkedln

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
30.07.2023

Tasarruf edecak başka yer kalmadı sanki

31.07.2023

Pardusu çok az kamu kurumunda kullanarak adeta tarihin çöplüğüne gömenler Açık Kaynak Kodlu yazılımı mı destekleyecekler? Gabar petrolü daha inandırıcı geldi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ