Gizliliği veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan rehbere göre, kurumun tüm bilgi ve iletişim envanteri ve varlıkları çıkarılacak. Her bir çalışan hazırlanan özel bir anketi dolduracak ve ne kadar kritik bilgiye sahip olduğu ile kimlerin erişim imkanı olduğu tespit edilecek. Buradaki puanlamalara göre, kurumların güvenlik altyapıları da derecelendirilecek.
Kurumlar derecelere göre bir altyapı çalışması yapacak ve tüm bilgi işlem altyapıları saldırılara hazır ve korunaklı olacak. Bu çalışma ile kurumdaki tüm “bilmesi gerekenler prensibi”, “zayıf noktalar”, “asgari yetkiler”, “yetkin personel” başlıklarında tespitler yapılacak. Bu çalışma ile tüm kamu kurumlarının siber saldırılar, bilgi sızdırılması ile evrakların kontrolünün sağlanması hedefleniyor.
Resmi kurumların yazışmalarının devletin kurumsal iletişim araçları üzerinden yapılması herhangi bir sorun karşısında kanıt niteliği taşıması ve güvenlik zorunluluğu için olması gereken bir uygulama,bir çok kurumda kendi iletişim programlarını kullanıyor veri sızdırılmaması anlamında ne kadar güvenlidir açık kaynak kodu barındırıyordur ayrıca tartışılır. Özel hayatında ne kullanırsan kullan devletin işini neden özel uygulamalar üzerinden kullanırsın ki. Gizlilik gerektiren kamu belgelerini whatsapp gibi uygulamalardan gönderenler varsa zaten cöte gelmişsin. Bazı yabancı şirket çalışanlarının whatsapp üzerinden işle ilgili konuşması yasaktır. Şirketin verilerine ulaşma ihtimalini milyonda bir bile olsa ortadan kaldırmak için milyonlarca dolar harcıyorlar. Keşke tüm platformlarımız alt yapısıyla birlikte yerli olsa ama adına milli uygulama dediğinde yanlış anlaşılabilir,kendi sunucularımız üzerinde yazdığımız güvenlik protokolünü içeren uygulama yazacağız desek daha yerinde olur.
Yerli ve milli bir yazılım şirketiyle anlaşma yapılmış muhtemelen. Bu işten de para kokusu alıyorum.
KuzeyKore loading...