Kalp Yetmezliği Nedir, Belirtileri nelerdir? Tanı ve Tedavisi…

Vücudun en önemli temel yapı taşını oluşturan kalp, çeşitli nedenlerden dolayı zarar görebiliyor. Genellikle ileri safhalarda ortaya çıkan kalp yetmezliği, ilerlediğinde vücut fonksiyonlarında ciddi bozulmalara sebep olmaktadır. Konjestif kalp yetersizliği olarak da bilinen kalp yetmezliğinin birçok sebebi bulunur. Teşhis, tedavi ve düzenli kontrollerin önemli olduğu kalp yetmezliği nedir, belirtileri nelerdir? Kalp yetmezliği tanı ve tedavi süreci nasıl ilerler? İşte tüm detaylar…

Kalp performansının azalması ile kalbin organ ve dokulara yeteri kanı gönderememesi sonucu meydana gelen kalp yetmezliği, kalbin farklı sebeplerden dolayı zarar görmesi halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Ailesinde kalp yetmezliği bulunan kişiler bu hastalık açısından risk taşımaktadır. Kalbin yeteri kadar kan pompalamaması; yüksek tansiyon, kalp krizi, damarlardaki darlık ve yüksek tansiyon gibi sebeplere bağlı gelişebilir. Ancak bazen hiçbir sebep olamamasına rağmen kalp kasında bir zayıflık meydana gelebilir. 65 yaş üzeri hastalarda hastaneye yatış sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkan kalp yetmezliği, tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Peki, kalp yetmezliği nedir, belirtileri nelerdir? Kalp yetmezliği tanı ve tedavisi nasıldır? İşte merak edilen soruların cevapları…

Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalp, kanı vücut için gereken miktarda pompalayamadığında veya pompalamasına rağmen bu esnada fazla yorulduğunda kalp yetmezliği ortaya çıkar. Kalp bu durumla başa çıkabilmek için büyüyebilir ve genişleyebilir. Kalp yetmezliği varlığında kalp daha hızlı kasılarak kanı doğru oranda pompalamak için efor gösterir. Sonuç olarak kan damarlarında daralmalara neden olan bu durum, vücuttaki diğer hayati organ ve dokulara kanın ulaşmasını olanak tanımaz. Kalbin çalışması sırasında ortaya çıkan bu bozukluklar farklı doku ve organların zarar görmesine neden olabilir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliğinin dikkat çeken en önemli belirtilerinden biri vücuttaki ödemler nedeniyle ortaya çıkan nefes darlığıdır. Yakınmaların süresi, ortaya çıkışı ve ciddiyeti her bireyde farklılık gösterir. Belirtilerin sessizce ilerlediği ve zamanla kötüleştiği kalp yetmezliği hastalığının diğer belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

• İştah kaybı

• Göğüs ağrısı

• Çabuk yorulma

• Mide bulantıları

• Hızla kilo alma

• Beyaz veya pembe renkte balgam 

• Nabız düzensizliği

• Öksürük

• Kalpte çarpıntı

• Geceleri solunum sıkıntısı

• Konsantrasyon güçlüğü

• Gece idrara fazla çıkma

• Ayak bilekleri, karın ve bacaklarda ödem

• Devamlı uyku hali

• Boyun bölgesinde kan damarlarında belirginlik

• Bayılma, sersemlik ve baş dönmesi

Kalp Yetmezliği Tanısı Nasıl Konur?

Kalp yetmezliği şikayetleriniz ve yakınmalarınız doğrultusunda bir muayene yapılar ve tanı konabilir. Doktorunuzun tanıyı doğrulama amacı ile ekokardiyagram yöntemi yani kalbin detaylı bir görüntüsünü çeker ve inceler. Ekokardiyagram kalpteki bozukluklar ve oluşan hasarları tespit etmeye yardımcı olan bir yöntemdir. Bunun dışında kalp grafisi ve anjiyografi gibi basit ve ağrısız testler ile hastalık değerlendirilebilir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Hastalığın tedavisinde amaç hastalığın ilerlemesinin önüne geçmek ve hastanın şikayetlerini azaltarak yaşam kalitesini arttırmaktır. Bunun için ilaç tedavilerinin yanı sıra hastanın akıbetine göre cerrahi müdahaleler gerekebilir. Doktorunuz bypass ameliyatı, stent, kalp nakli veya kalp pili yerleştirme gibi çeşitli ameliyatlar ile kalpteki yapısal bozuklukların giderilmesini yönelik operasyonlarda bulunabilir. Eğer kalp yetmezliğine sebep olan ya da bu durumu ilerleten farklı bir hastalığınız varsa bu hastalıklara yönelik ilaç tedavileri, beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri de gerekebilir. Tedavi ile yaşam süresinin arttırılması ve ani ölümlerin ortadan kaldırılması hedeflenir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kardiyologların Kalp Yetmezliği Hakkında Mutlaka Bilmemizi İstediği 11 Önemli Konu
Kalp Yetmezliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı