Kalıcı Mutluluk Hayal Değil! Dopamin Döngüsünü Kırmanın 8 Yolu

Duygusal tepkilerimizin ve hazlarımızın kontrolünde önemli bir rolü olan dopamin, vücudumuzda doğal bir şekilde salgılanan bir hormondur. Yani bir şeyden keyif alıyorsak bedenimiz bu duruma dopamin salgılayarak tepki verir. Unutmayın dopamin bize zevk vermese bile bizi zevk alacağımızı düşündüğümüz şeyleri yaptırır. Zevk hepimizin ihtiyacı olan bir duygu olmasına rağmen, hayatta sadece zevklere odaklanmak bizi dopamine bağımlı hale getirip; ödül, zevk ve pekiştirme 3'lüsünden oluşan bir dopamin dögüsüne sokabilir. 

Peki biz bu döngüden nasıl kurtulabiliriz? Gelin hep birlikte öğrenelim...

1. Dopamin döngüsünden kurtulmanın ilk koşulu bu döngünün farkına varmak.

En son ne zaman hiçbir şey yapmadan durabildiniz? Duramıyoruz çünkü küçük de olsa sürekli bir hazzın peşindeyiz. Sosyal medyada gezinmeden duramıyoruz, dizi-film izlemeden duramıyoruz, arkadaşlarımızla görüşmeden duramıyoruz. Peki bu ödül haz mekanizmasının durmadan çalıştığının farkında mıyız?

2. Uzmanlara göre bu döngüyü kırmanın en kestirme yolu dopamin detoksu.

Bizi dopamine bağımlı ettiğini düşündüğümüz uyaran her ne ise ondan uzak durmak bu döngüyü kırmanın en etkili yöntemi. Diyelim ki Instagram'da Reels izlemek size küçük de olsa haz veriyorsa ve izlemden duramıyorsanız, 5 günden 2 aya kadar uzak durmanız öneriliyor.

3. Asıl bağımlılıktan kurtulmak isterken diğer uyaranlardan da uzak durulmalı.

Dopamin döngüsünü kırmak için büyük bağımlılıklarımızı, uzak duramadığımız şeyleri düşünüyoruz ilk olarak. Fakat olası bir sosyal medya detoksunda canımız sıkıldığı için sürekli film izlemek de dopamin dögüsünün kırılmasını engeller, yeni bağımlılıklara yol açabilir.

4. Sabahları erken uyanın.

Hayata erken başlamak, zorunlu olan işleri erkenden halletmek ve o çok sevdiğinden uykudan ve yatağından uzaklaşmak bir şekilde hazzı erteleme anlamına geldiğinden dopamin döngüsünü kırmanda sana yardımcı olabilir.

5. Sıcak duştan kaçının.

Şöyle kemiklerine işleyecek neredeyse seni uyutacak kadar haz veren sıcaklıkta bir duş almak yerine; sıcak yaz günlerinde soğuk duş, kış günlerinde de en azından ılık bir duş almak hazzı ertelemeni sağlayacağı için dopamin döngünü kırmana yardımcı olabilir.

6. Etkileşimden kaçının.

Gerçek ve dengeli bir yaşam için kendinize etkileşimsiz zamanlar oluşturun. Sürekli etkileşim halinde olmak size küçük küçük hazlar yaşatarak dopamin bağımlısı olmana neden olabilir.

7. Rutinlerinizden kurtulun.

Her gününüz birbirinin aynısı olmasın. Çünkü bu size sıkıldığınızı hissettirir ve küçük hazlar aramaya iterek dopamin döngünüzü bozar. Her gün okuldan ya da işten çıkıp eve gelirseniz daha önemli bir işiniz olmadığını düşünerek saatlerce sosyal medyada vakit geçirebilirsiniz.

8. Sınırlarınızı zorlayın.

Sınırlarınızı zorlayarak kendinizi disipline edin. İradenin ve gücün seni kısa vadede mutlu eden şeylerde değil kendinizde olduğunun farkına varın.

Popüler İçerikler

Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ı Şehit Eden 19 Yaşındaki Katil Yunus Emre Geçti Tutuklandı
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu
YORUMLAR
22.12.2023

okuduğum en boş içerik ve en anlamsız tavsiyeler ....sur ....sur ipe diz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ