Kalabalıklar İçinde Izdıraplara Neden Olan Yalnızlığın Biyolojik Etkilerini Biliyor muydunuz?

Günlük hayatımızda sosyalleşme anlamında kendimize eşlik edecek birini bulamadığımız için zaman zaman yalnız hissettiğimiz olmuştur.

Ancak yalnızlık kavramı son yıllarda çok daha büyük hal alarak kronikleşmeye başladı. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalarda Birleşik Krallık'ta yaşayan 18-34 yaş aralığındaki insanların %60'ının Amerika'da ise %46'lık kesimin yalnız olduğu sonucuna varıldı.

En çok sosyal olduğumuz dönemdeymişiz gibi bir durum olduğu düşünülse de aslında insanlık tarihinin en yalnız zamanlarını geçiriyoruz.

Tek başına ve yalnız olmak kavramlarının birbirinden farklı olduğunu belirterek yalnızlığın kişiyle alakalı olduğunu eklemek istiyoruz. Ancak birçok kişinin düşündüğünün aksine yalnız olmak sosyal becerilerle ilgili değildir. Yani sosyal bir kişi de kendini yalnız hissedebilir.

Bunun sebebi ise yalnızlığın da açlık gibi biyolojimizin bir parçası olmasıdır ve kökeni milyonlarca yıl öncesine dayanır.

Geçmişte kabile hayatında hayatta kalabilmek için insanlarla etkileşim halinde olmak gereklilik durumuydu.

Ve hatta bu konuda insanları öldüren şeyin yabani hayvan gibi dış etkenlerden ziyade insanların yalnız başına hayatta kalmaya çalışmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

En büyük korkunun dışlanmak olduğu zamanlarda vücudumuz sosyal acıyı oluşturdu ve reddedilmek bu yüzden bu kadar acı veren bir hal aldı.

Modernleşmeyle birlikte ise küçük topluluklar şehirlere dağıldığı için bireysellik arttı. Hepimiz; okul, eş ve yetişkinlik hayatına adapte olurken farkında olmadan yalnızlaştık.

Bunu fark ettiğimiz dönem olan yetişkinlikte ise insanlarla iletişim kurmak daha zor bir hal alıyor. Bu sebepten dolayı da yalnızlık kronikleşiyor.

Ve böylece yaşlanmayı, alzheimer ve kanseri hızlandırıp bağışıklık sistemini yavaşlatan bir sonuçla karşılaşıyoruz.

Yalnızlık, bu yüzden obeziteden ve günde bir paket sigaradan daha zararlıdır. En korkutucu yanı ise yalnızlık acısının sürekliliğidir. Bu duruma karşı vücudun geliştirdiği savunma mekanizması etrafınızdaki kişileri sizden uzaklaştırabilir ve insanları algılama durumunuz değişebilir.

Bu şekilde başlayan süreç sonucunda depresyon ile karşılaşmamak için:

İlk olarak yalnızlığın da diğer duygular gibi bir his olduğunu ve herkesin hayatında mutlaka bu şekilde hissettiği bir dönem olduğunu bilmeniz gerekir. Bu noktada etrafınızdakilerle olan ilişkilerinizde olumsuzluklara odaklanma durumunuzu tartmalısınız ve iletişim kurarken insanların gerçekten olumsuz mu davrandıklarını yoksa sizin mi olumsuz anlam yüklediğinizi düşünmelisiniz.

Bu durumu tek başınıza çözemediğinizi hissettiğinizde ise bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Ve sosyalleşmek için attığınız adımlarda ilk olarak sonuç alamasanız da zamanla bu becerinizin gelişerek size fazlasıyla yardımcı olacağını unutmamalısınız. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Videonun tamamına buradan ulaşabilirsiniz 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

2021'de Hayatınızı Çaba Harcamadan Daha İyi Hale Getirmek İçin Yapabileceğiniz 21 Küçük Şey
1960'lı Yıllarda İlkokullarda Okutulan Âdâb-ı Muaşeret Dersinden 21 Kural
Kör, Sağır ve Dilsiz Olmasına Rağmen Azmedip Sayısız Başarıya Ulaşan Mücadeleci Kadın: Helen Keller

Popüler İçerikler

Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
50 Yılda İlk Kez Görüntülendi! ÖSYM'nin Çöp Bile Çıkmayan Dünyadan İzole Sınav Merkezi'nde Neler Oluyor?
YORUMLAR
26.02.2021

Yalnız olan insanın ihanet edeni olmaz benimde birzamanlar çok iyi dostlarım vardı çocukluğumdan beri çok güzel günlerimiz oldu ama raconda bi gerçek vardır arkadaşlarını bi kötü günde birde kavgada tanırsın benimkide aynen o hesap oldu sonra rabbimden sonra taptığım bir kadın vardı oda beni 20 yaşında öldürdü sadece cenazemin kalkmasını ve gömülmeyi bekliyom ama bu nezaman olur o rabbimin emrine kalmış yani demek istediğim yalnızlık öldürmüyo dahada güçlendiriyo daha çok hayatta tecrübe kazanıyoz ve neyin nerden gelceğini daha iyi öğretiyo insana o yüzden sıcak bir ele ihtiyaç duyarsanız kendi elinizi tutun kimseden fayda yok artık umut yok ışık yok sadece zifiri karanlık kimseden karşılık beklemeyin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ