Kahvenin de Bir Adabı Vardır, Önce Hangi Saatte İçtiğini Bileceksin! İtalyan Kahve Kültürünün İlginç Kuralları

Merhabalar. Söz konusu kahveli bir içerikse yine ben oradayım. Bizim kahve kültürünü biliyorsunuz. Türk kahvesi günün her saatinde içilir, yanında lokum ikram edilir, fallar kapanır, dedikodular yapılır. Ama İtalya'da öyle mi? Değil, demek için size bu içeriği hazırladım.

İyi okumalar dilerim.

İtalyanlar kadar kahve kültürlerine bağlı çok az millet vardır. Öyle ki her köşe başında olan ve dünyada 20 binden fazla şubesi olan Starbucks'ın İtalya'da bir şubesini bile bulamazdınız. Ta ki 2019'da Milano'da bir şube açılana kadar.

İtalya'da günün her diliminde farklı bir kahve içme kültürü vardır. Espressonun anavatanı olan bu ülkede "hayat kahve içtikten sonra başlar" ve kahve içmenin de bir kuralı vardır. Onlar her kahveyi diledikleri saatte içmiyorlar.

İtalya’da kahve çoğunlukla “bar” adı verilen kahve dükkanlarında içilir. Bu barlar kapılarını sabah erkenden açar. Çok az masaları vardır ve oldukça küçük dükkanlardır.

İtalyanlar sabahın ilk saatlerinde ellerinde gazete ve iş çantalarıyla koşturarak barlara gelir ve hemen bir kapuçino ya da espresso sipariş verirler. Ancak bunu da aceleyle, iki yudumda ayakta içip giderler.

Ancak vakit öğle olunca kahve saati değişiyor. İtalya'da öğlen bir kafeye gidip yemek sonrası kapuçino sipariş verilmesi hoş karşılanan bir durum değil. Çünkü İtalyanların kahve kültürüne göre kapuçino yalnızda saat 11'e kadar içilen bir kahvedir.

İtalyanlar yemek sonrasında asla kapuçino içmezler. Öğle ve akşam yemeklerinden sonra içilen tek kahve espressodur. İtalyan restoranlarında garson, müşteriye kahve alır mısınız diye sorduğunda kastettiği aslında espressodan başka bir şey değildir.

Akşam üzeriyse genelde macchiato içerler. Macchiato, içinde çok az köpürtülmüş süt olan bir kahve çeşididir. Köpüğü sıcak ya da soğuk tercih etmeleri onlara kalmış.

İtalya'da kafede "latte" siparişi verildiğinde gelen şey bildiğimiz latte değil soğuk süt oluyor. Çünkü İtalyancada latte, köpürtülmüş soğuk süt anlamına geliyor. Latte içmek isteyenler "caffe latte" diyorlar. Filtre kahveye de "black coffee" diyorlar yani bildiğimiz Americano.

Peki İtalyanlar kahveyi nasıl içiyor? Bir yere yetişmeye çalışıyormuş gibi! İtalyanlar sabahları güne kahve ile başlamanın atası sayılabilir. Bu yüzden kahveciler 7’de falan açılıyor ve çok kalabalık oluyor. Kahvenin yanında kahvaltıda tek yedikleri şey kruvasan oluyor. Bunları da 2 dakikada yapıp gidiyorlar.

Kahve siparişi vermek başlı başına bir olay. İtalyanların çoğu kahvelerini ayakta içip gitmeyi tercih ediyor. Nedeniyse eğer otururlarsa ekstra servis ücreti ödemek zorunda olmaları. Eğer ayakta içerler ya da kahveyi alıp giderlerse sadece kahvenin ücretini ödüyorlar.

Tamam canım bizde de bir kahve kültürü var lokumlu falan ama istediğimiz saatte içiyoruz. Siz İtalyanların kahve kültürü hakkında neler biliyor ya da düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı alalım. ☕︎

Bunlar da İlgini Çekebilir

İtalyan Tatlısı Tiramisunun Ortaya Çıkış Hikayesi ve Ülkede Neden Olduğu Gastronomi Savaşı
Brutti Ma Buoni, Pastiera Napoletana! Pizza ve Makarna Kadar Popüler Olmasa da İtalyan Mutfağı Tatlıları
Kahve Paketlerinde Yazan Ülkelere Göre Hangi Ülke Kahvesinin Sizin Damak Tadınıza Uygun Olduğunu Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
01.12.2022

2023 Mayıs'ta Portofino'ya gidince bunu mutlaka yapacağım İtalyan kahve keyfini who

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ