Kahve Severler Buraya, Açıklıyoruz: Kahve Ne Zaman İçilmeli?

Dikkat! Bu içerik kahve severleri biraz üzebilir 💔Gün içinde severek tükettiğimiz içeceklerden birisi de kahve. Tüketmeyi her ne kadar sevsek de kahveyi çok içmenin de bizler için bazı zararları var. Aynı zamanda kokusu, tadı ve birden çok çeşidi ile gönüllere taht kuran kahvenin içilmesi gereken belirli saatler var. Kahve ne zaman içilmeli, kahve gün içinde ne kadar tüketilmeli? gibi sorulara bu yazımızda sizler için yanıt aradık. Kahve gün içerisinde ne zaman tüketilmeli, hadi birlikte öğrenelim!

Ders çalışırken, çalışırken, kitap okurken, dinlenirken, uyandığımızda ve gün içerisinde daha birçok zamanda kahve içeriz.

Biliyoruz ki kahve, odaklanmamıza ve enerjik kalmamıza yardımcı olan içecektir. Hatta kimi insanlar sabahları uyandıklarında kahve içmeden güne bile başlayamazlar. 

Tüm bunların sebebi ise kahvenin içeriğinde bulunan kafeindir. Kafein, sinir sistemimizi uyaran belki de en güzel şeydir. Kafein sayesinde yorgunluğumuz azalır, enerjimiz artar ve yaşadığımız günden alacağımız verim artar.

Kahve içmek hem fiziksel hem de psikolojik olarak bizi etkileyebilir.

Kahvenin fiziksel aktivitelerimiz üzerinde de gözle görülür etkileri vardır. Çünkü üzerimizdeki yorgunluğu alır ve bu nedenle de gün içerisinde gerçekleştirdiğimiz aktiviteler için daha fazla enerjiye sahip oluruz.

Biraz da bilimsel konuşalım!

Yapılan bir araştırmada günde bir ya da iki fincan kahve tüketen kişilerin, bir fincandan daha az kahve tüketen kişilere göre günlük önerilen aktiviteleri yapma olasılığının daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. 

Bu fiziksel aktivitenin artması ile kilo vermeye yardımcı olan bir etkendir. Yine araştırmalar kahvenin kilo vermeye yardımcı olduğu yönünde birçok çalışma ortaya koymuştur.

Sporcular da kahve tüketebilir mi?

Akıllarda sporcular çok kahve tüketmemeli gibi bir algı olduğunu biliyoruz. Ancak sporcuların egzersiz yapmadan önce kahve tüketmeleri fiziksel performanslarını ve dayanıklılıklarını olumlu yönde etkiliyor. 

Tabii ki bu tüketim dozunda olduğunda tüm bunlar gerçekleşebilir. Çok miktarda kafein tüketimi ise dehidrasyona ve diürezise neden olur.

Diürezise nedir diyecek olursanız hemen cevabını verelim.

Diürezise, artan idrar miktarı anlamına gelir. Bu çalışmalar genel bir sonuca sahiptir. Çünkü kafein her insan üzerinde farklı etkiler oluşmasına neden olur. Örneğin kimi insanlar bir bardak dahi kahve içtiklerinde gece boyu uyuyamayabilirler. 

Kimi insanlar ise yatmadan yarım saat önce bile kahve içseler gece boyu mışıl mışıl bir uyku çekebilir. Özellikle de hamile ve emziren kadınların ya da çocukların kahve tüketimine bir sınır koyması gerekir.

Kafein vücuttan ne zaman atılır? Gelin birlikte bakalım.

Yine genel bir şekilde konuşacak olursak kafeinin uyku kaçırdığı bilinen bir gerçektir. Tabii yine söylüyoruz ki bu durum herkes için geçerli değildir. Ama genele bakılacak olursa kahve tüketimi uyumadan en az 6 saat önce sonlandırılmalıdır. 

Çünkü kahve içtiğinizde üzerinden 5 saat geçse bile içtiğiniz kahvenin yarısı vücudunuzda kalmaya devam eder.

Gelelim asıl sorumuza...

Kahve ne zaman içilmelidir sorusunun cevabını hepinizin merak ettiğinizi biliyoruz. Ancak maalesef ki kahvenin tüketilmesine dair kesin bir saat aralığı bulunmuyor. 

Çünkü bu saat aralığı her insana göre değişiklik gösterir. Her insan birbirinden bambaşkadır ve bu nedenle de her insan kahve içmesi gereken saati kendisi belirlemelidir.

Dikkat! Aşağıda yazanlar kahve severleri biraz üzebilir.

Örnek vermek gerekirse sabah 6’da uyanan bir kişi uyandıktan yaklaşık 3 saat sonra yani saat 9 gibi kahve tüketmeye başlayabilir. İlk kahveden sonra içilecek kahvelerin aralarında ise en az 3 saat bulunmalıdır. Mesela öğlen kahvesi içilecekse 12.00-13.00 saatleri arasında, akşam kahvesi içilecekse de 16.00-17.00 saatleri arasında içilmelidir.

Bir insan gün içerisinde ne kadar kahve tüketmeli?

Gün içerisinde alınan kafein oranına da dikkat edilmesi gerekir. Türkiye Beslenme Rehberi’nin önerilerini incelediğimizde; gebe ve emziren kadınlarda günlük kafein tüketimi en fazla 200 mg/gün olmalıdır. Bu oran da yaklaşık olarak 2 fincan nescafe ya da 4-5 bardak çaya tekabül eder. Sağlıklı bir birey ise gün içerisinde toplam 250 mg ya da 3-9 mg/kg olmalıdır.

Kahve içmek birçoğumuz için bir istek değil bir ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Ancak bu yazı ile öğrendik ki her şey dozunda olmalı.

Gereğinden fazla kahve tüketmek okuduğumuz gibi sağlığımız üzerinde bazı olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Bu Kahve Çeşitlerinden 13 Tanesini Denediysen Kahve Bağımlısısın Demektir!
Kahve Saati Asla Şaşmayanlar İçin Birbirinden Şık Kahve Takımları
Hazır Kahve Sevenler Buraya: Kahveye Bakış Açınızı Değiştirecek Granül Kahve Hakkında Bilinmeyen Tüm Detaylar

Popüler İçerikler

Türkiye'den İsrail Kararı: Türkiye, İsrail ile Tüm Ticari İlişkilerini Durdurdu
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
02.10.2022

Kahve sabah aç karna içilmeli. İlerleyen saatlerde ise dostlarla ne zaman istersen o zaman içilmeli. Yanılıyormuyum

Pasif Kullanıcı
02.10.2022

O acı şekersiz filitre kahveyi bende içiyorum. Kahve dediğin öyle olur şeker beyazlatıcı dış minnakların oyunu abi kanma sakın

24.03.2023

Merhaba sitemizde kullanım yapabileceğiniz aromalarımızı kahvelerinizde kullanım yapabilirsiniz incelemeniz ricasıyla saygılarımla https://magaza.hammaddeler.com/kategori/aroma-vericiler

TÜM YORUMLARI OKU (6)