Kahve Sevenler Buraya: Kahve Hakkında Daha Önce Duymadığınız Birbirinden İlginç Bilgiler

Kahve aşıklarını böyle alalım. Bu kadar sevilen ve her gün 2-3 bardak belki daha fazlası tüketilen kahve hakkında daha önce duymadığınız birbirinden ilginç bilgileri sizler için yazdık. Gerçekten dünyanın en pahalı kahvesi kedi dışkısından mı üretiliyor? Kahve tüketmek neden bir zamanlar yasaklanmıştı? merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Baristalar, Beethoven’ı hiç sevmiyordu. Nedeni ise kahveyle ilgili katı kuralları vardı. İçeceği kahvenin tam olarak 60 kahve çekirdeğinden hazırlanmasını istiyordu.

Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir

Kökleri Endonezya’ ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.  Kahve çekirdeklerinin belirli enzimlerle değişime uğraması ve dışkılaması yoluyla elde edilen bu kahve çekirdekleri, dezenfekte edildikten sonra özenle kavruluyor ve pişirmeye hazır hale getirilerek paketleniyor.

İngiltere kralı II. Charles insanların toplanıp dedikodusunu yaptığı gerekçesiyle 1675 yılında kahvehaneleri kapattırdı. 1675 yılında tüm kahvehanelere yasak getiren Kral II. Charles, insanların kahvehanelerde bir araya gelip kendisini hakkında ileri geri konuşmalarını bu yasağa gerekçe olarak gösterdi.

Granül kahve, hayatımızda neredeyse 250 yıldır var.

Granül kahve ilk kez 1771 yılında İngiltere'de üretildi.

Kahve kelimesi Arapçadan gelir.

Kahve Etiyopya’dan Mısır’a ve oradan da Arap bölgesi üzerinden Anadolu’ya geçti. Bu çekirdeğin adı “qahwah” olarak biliniyordu. Anadolu’da ismi “kahve” haline geldi. Osmanlı’dan Avrupa’ya bu isimle geçti. En son 1582’de, Hollandaca “koffie” kelimesinden türeyerek İngilizce sözlüğe coffee şeklinde dahil oldu.

Kahve eskiden içilerek tüketilmiyor, çiğnenerek yeniyordu!

Pek çok tarihçi, eski Afrika kabilelerinin kahve çekirdeklerini öğüterek meyvelerle birlikte tükettiğini söylüyor.

Espresso İtalyanların icadıdır.

1800’lerin sonunda, İtalya’da öğütülmüş kahveyi presleyerek kaynar suyu içinden geçiren bir tarif ortaya çıkar. Espresso kelimesi İtalyancada preslemek anlamına gelir. Kahvenin bu daha kolay tarifi, geniş coğrafyalara yayılmasında etkili olur.

Kahve, radikal düşünceyi ve tembelliği teşvik ettiğine inanıldığından 1511 yılında Mekke'de yasaklandı.

Kahve şu anda Amerika'da kahvaltılarda en çok tercih edilen içeceklerden biri olmadan önce kahvaltıda en çok bira içilirdi.

En çok kahve Finlandiya’da içiliyor.

Kahvenin dünyada en fazla tüketildiği coğrafya İskandinavya’dır. Finlandiya’da ise kahve günün ayrılmaz bir parçasıdır ve kişi başına en fazla kahve tüketilen ülke rekorunu ellerinde bulunduruyorlar.

Kahveye süt ekleyerek içen ilk kişi 1600’lü yıllarda Fransız bir doktormuş doktor, günümüzdeki sütlü kahvelerden farklı olarak kahveye yalnızca sıcak süt ekleyerek tüketmiş. Hastalarına da önerdiği bu yöntem zamanla Cafe Au Lait kültürünü doğurmuş.

Cafe au lait; sıcak süt eklenmiş filtre kahvedir. Fransızca 'da 'sütlü kahve' anlamına gelir.

Eski Arap kültüründe eve az kahve gelmesi boşanma sebebiydi. 16. yüzyılda erkekler eve yeteri kadar kahve getirmediğinde kadın kocasından boşanıyordu.

Tarihte dondurularak saklanan ilk gıda maddesi kahvedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında yiyeceklerin dondurularak saklanmasına başlanmış ve ilk dondurulan yiyecek kahve olmuştur.

Kapuçino, rengi Kapuçin (Kapusen) cübbesine benzediği için Kapuçin rahiplerinin adını almıştır.

Krema eklediğinizde kahve %20 daha uzun süre sıcak kalır.

Hazır Kahve Sevenler Buraya: Kahveye Bakış Açınızı Değiştirecek Granül Kahve Hakkında Bilinmeyen Tüm Detaylar
Kahve Osmanlı'ya Girmeden Önce Kahverengi Yerine Ne Deniyordu?
Herkese Benden Kahve! Bir Kahvenin 40 Yıl Hatırı Vardır Deyiminin Hikâyesi

Popüler İçerikler

Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR

hepsini duyduk ilginch bilgi yok yapdiginiz reklami.......

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ