Kahve (Coffea) bitkisi, Rubiaceae ailesinin bir cinsidir. Bu ailenin çok sayıda alt cinsleri ve türleri olmasına rağmen bunlardan sadece ikisi ticari anlamda kahve üretiminde kullanılmaktadır:
Coffea Arabica ve Coffea Canephora (Robusta).
Kahve ağacının ilk bulunduğu yer olan Habeşistan'ın Kaffa yöresinin Arapça karşılığı 'qahwah ' dır. Araplar bugün bilinen kahveyi henüz tanımıyorken kelime keyif veren içki, şarap anlamında kullanmaktaydı. Bugünkü anlamını 14. yüzyılda kazanmaya başlamıştır. Bu Türkçe'de 'kahve'ye dönüşmüş, buradan da Avrupa'da café, caffe, koffie, coffee, koffie, Kaffee şekline gelmiştir.
2008 verilerine göre Finlandiya, kişi başına yıllık 12.0 kg kahve tüketimiyle dünyanın en çok kahve tüketen ülkesi olmuştur. Listede Finlandiya'yı kişi başına 9.9 kg kahve tüketilen Norveç ve kişi başına 9.0 kg kahve tüketilen İzlanda izlemektedir. Bu listede Türkiye kişi başına düşen 0.4 kg kahve tüketimiyle 107. sırada yer almaktadır.
Kahve, vücudumuzu olası hasarlara karşı savunmamızı sağlayan en güçlü silahlarımız olan 'antioksidanlar' açısından oldukça zengindir. Araştırmalar günde iki fincan kahve tüketiminin yararlı olduğunu göstermektedir.
Kahve gibi güçlü bir uyarıcının ağrı kesici olduğuna inanmakta zorlanabilirsiniz ama düzenli kahve tüketicisi olmayan denekler üzerinde yapılan araştırmalar uygun dozlarda kahve tüketiminin kas ağrılarını dindirdiğini ortaya çıkarmış.
Kahvenin ağzınızı kötü kokuttuğunu mu düşünüyorsunuz? 2009 yılında, Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları salya örneği dolu bir tabağa kahve eklediklerinde kahvenin ağız kokusuna yol açan bir bakterinin gelişimini önlediğine tanık oldular
Araştırmalar kahvenin öldürücü nitelikte olduğunu da göstermektedir. Tabii günde seri bir şekilde 80-100 fincan kahve tüketilmesi durumunda...
Yine de uzmanlar kahve mağazalarında satılan orta boy bir kahvenin 9,5 kutu kolaya eşit miktarda kafein içermekte olduğunu belirterek fazla kafein tüketimi konusunda dikkatli olmamız gerektiğinin altını çizmektedirler.
Kopi luwak, dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvesidir. Kopi luwak, Endonezya'nın Sumatra adası ile çevresindeki birkaç adada yaşayan ve 'Asian Palm Civet (Paradoxurus hermaphroditus) adlı hayvanın yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilmektedir. Hayvan dışkısındaki kahve çekirdekleri toplanmakta ve paketlenmektedir. Kilosu 350 $'a ulaşan fiyatlarla Kopi luwak dünyanın en pahalı kahvesi olma özelliğine sahiptir.
Türk kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. Ayrıca tüm dünyada espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür ki dünya genelinde hemen hemen her tür restorantın menüsünde bulunan 2 kahveden biridir.