Kahve Çekirdeğinden Ateş Böceğine! Siz Bu İçeriği Okurken Farkına Varmadan Hızla Tükenen Şeyler

Biz farkında olmasak da dünyada her geçen saniye bazı şeylerin nesli tükenme tehlikesi altına giriyor. Bilim insanları bu konuda genellikle nadir görülen hayvanlardan bahsetse de gündelik yaşamımızda vazgeçilmez olan bazı şeyler de bu tehlike altında! Peki, fark etmesek de her geçen gün tükenen şeyler neler?

1. Bombus Arısı

Bombus arıları birçok insan için rahatsız edici olsa da, pek çok hayvan gibi ekosistemimizin doğal tozlaşma sisteminin önemli bir parçasıdır. Yapılan araştırmalarda ise son 20 yılda %90 oranında azaldığı gözlemlendi.

2. Kaplan

Sunda kaplanları, Bali ve Java'da yani kendi evlerinde kaçak avlanma nedeniyle çoktan tükendi. Kalan son 400 kaplan Endonezya'nın Sumatra adasında bulunuyor, ancak kaçak avcılığa ek olarak ormansızlaşma devam ettikçe, önümüzdeki 10 yıl içinde bu canlıları kaybetmemiz mümkün.

3. Ateş Böceği

Dünyanın çeşitli yerlerinde ateş böcekleri, 100 milyon yıldan fazla bir süre önce yani dinozor çağından beridir var. Fakat şimdilerde köklü habitatlardan kayboluyorlar.

Bir tür olarak uzun ömürlü olmalarına rağmen, ateşböcekleri dirençli böcekler değildir ve habitatları konusunda seçicidirler. İnsan yapımı aydınlatmalar ve bitki ve ağaçlarda kullanılan kimyasallar, ateş böceklerini hızla tüketiyor.

4. Sinek Kuşu

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), sekiz sinekkuşu türünün kritik tehlike altında olduğunu ilan etti. Bu sınıflandırma, türlerin önümüzdeki on yıl içinde yok olma olasılığının %50 olduğunu gösterir.

5. Çikolata

Dünyanın en büyük çikolata şirketlerinden bazıları, çikolata kıtlığının hepimizin düşündüğünden çok daha yakın olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Bir mantar hastalığı son yıllarda çikolata ve kakao mahsullerinin %30 ila 40'ını yok etti. Çiftçiler, geçimlerini sağlamak için başka ürünler yetiştirmeye yönelmek zorunda kalıyorlar.

6. Muz

Bir mantar hastalığının etkisi altında olan muzların ekinleri yok oluyor. Bilim insanları mantarla savaşmanın yollarını ararken, bunların çoğu mahsulün genetik modifikasyonunu gerektiriyor.

7. Gelincik

Nesli hızla tükenen kara ayaklı gelincikler, tarımsal gelişme, kemirgen öldürücüler ve petrol ve gaz gelişimi dahil olmak üzere devam eden tehditler yüzünden hızla ölüyor.

8. Kaktüs

Kaktüsler, dünyanın en zorlu yerlerinden bazılarında hayatta kalmak ve gelişmek için inanılmaz bir yeteneğe sahiptir. Bu yüzden bu bitkinin neslinin tükendiğini söylemek epey garip.

Habitat kaybı ve yasadışı bitki ticareti, birçok kaktüs türünü yok ediyor.

9. Kahve

Bilim insanları, iklim değişikliğinin küresel sıcaklıkları yükseltmesiyle birlikte, 2050 yılına kadar kahve yetiştirmek için uygun alanların %50'ye kadar azalacağını tahmin ediyor. İklim değişikliğinin yanı sıra, ormansızlaşma ve azalan yatırım getirisi bunu destekliyor.

10. El yazısı

Metin ve e-posta göndermek çok daha kolay ve hızlıyken mektup ve not yazma ihtiyacı gitgide azalıyor. Bunun yanı sıra el yazısı ile bir şeyler yazma modası günümüzde epey gerilerde kaldı. Bu nedenle gelecek nesillerin el yazısından bihaber olacağı düşünülüyor.

11. Anahtar

Anahtarlar, dünyada devrim yaratan eski bir Mısır icadıydı. Bununla birlikte, son birkaç yüzyılda teknoloji tabanlı güvenlik dikkate değer bir oranda geliştiği için insanların tercihleri değişti.

Şu an arabaların %80'inin anahtarsız açılabildiği düşünüldüğünde anahtarlara gelecekler ihtiyaç duyulmayacağı açıkça görülüyor.

12. Alışveriş merkezleri

Bir zamanlar herkes ve herkes için bir buluşma noktası olan alışveriş merkezleri, özellikle online alışverişin had safhaya ulaşmasıyla beraber gitgide popülerliğini yitiriyor. Raporlara göre 2022 yılında her 4 alışveriş merkezinden 1'inin kapanması bekleniyor.

13. Ankesörlü telefon

1995 yılında ankesörlü telefon sayısı 2,6 milyona ulaştı, fakat bu sayı 2018'de hızla 100.000'e kadar düştü.

Cep telefonlarındaki başarı ve artan erişilebilirlik, ankesörlü telefonların popülerliğini neredeyse sıfıra indirdi.

14. Kara tahta

Bir zamanlar son teknoloji olan birçok şey gibi, kara tahtaların yerini çoğunlukla daha yeni teknolojiler aldı. Önce beyaz tahtalar ve şimdi akıllı tahtalar okullara girerken, bu bir zamanların muhteşem eşyasının artık esamesi okunmuyor.

15. Kablolu tv uygulamaları

Ülkemizde de bir dönem aktif olarak yer alan kablolu tv yayınları, dijital platformların hayatımıza girmesiyle yavaş yavaş kaybolmaya başladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Onları Bir Daha Hiç Göremeyeceğiz! İşte Nesilleri Tamamen Tükenmiş 19 Hayvan
Korkmayın, Artık Yoklar! Tahayyül Sınırlarınızı Zorlayacak 22 Nesli Tükenmiş Hayvan
Dünyanın Çeşitli Ülkelerinde Bildiğimizden Çok Farklı ve Biraz da Çılgın Yollarla Tüketilen 13 Yiyecek

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!