Kahramanmaraş'taki Deprem Sonrası Görülebilecek Kompartman Sendromu Nedir? Kompartman Sendromu Belirtileri

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlerin ardından sayısız vatandaş hala enkaz altında. Zorlu hava şartlarıyla mücadele ederek enkaz altındaki vatandaşların kurtarılma çalışmaları da devam ediyor. 1999 Gölcük depreminde enkaz altından kurtarılan hastalarla ilgilenen Profesör Güner Sönmez sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Uyarılarda bulunan Sönmez, basit yaralanmaların dışında en çok kompartman sendromunun görüldüğünü açıkladı. Peki kompartman sendromu nedir? Kompartman sendromu belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Önemli Not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her birey için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurunuz. Olası bir sağlık sorununuzda mutlaka bir hekime danışınız.

Kaynak: Compartment Syndrome: Symptoms, Causes, Treatments & Recovery

Tüm Türkiye 6 Şubat Pazartesi gününe korkunç bir deprem ile uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan depremin büyüklüğü 7.7 olarak duyuruldu.

Son açıklamalara 3381 vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından enkaz altında sayısız vatandaşın olduğu haberleri yürekleri dağladı.

Zorlu hava şartları altında enkaz altında yaşam savaşı veren vatandaşlara ulaşmak için çaba harcayan arama kurtarma ekipleri birçok vatandaşa canlı olarak ulaşmayı başardı.

Maalesef binlerce vatandaşın da cansız bedenine ulaşıldı...

Hepimizin yüreğinde ağır yaralar açan 1999 Gölcük depreminde enkaz altından kurtarılan hastalara müdahalede bulunan Profesör Güner Sönmez önemli uyarılarda bulundu.

Bu tip afetlerin ardından kurtarılan vatandaşlarda en çok kompartman sendromu ve Crush sendromu görülebileceğini açıklayan profesörün paylaşımı ardından vatandaşlar arama motorlarına yöneldi.

Kompartman Sendromu Nedir?

Kompartman sendromu, kasların içinde ve çevresinde basınç yükseldiğinde ortaya çıkan bir komplikasyondur. Hissedilen basınç acı verici ve oldukça tehlikeli olabilir. Kaslara ve sinirlere kan, oksijen ve besin akışını sınırlama ihtimali bulunan Kompartman sendromu, hastada ciddi hasara ve hatta ölüme yol açabilir.

Büyük sıklıkla alt bacakta görülen Kompartman sendromu, bacağın diğer kısımlarının yanı sıra ayaklar, kollar, eller, karın ve kalçayı da olumsuz şekilde etkileyebilir.

İki tür kompartman sendromu vardır:

Akut kompartman sendromu, genellikle ağır bir yaralanma sonucu ortaya çıkar. Acil bir durum olan bu sendrom, kaslarda kalıcı hasara neden olabilir. Ayrıca sakatlığa, felce ve hatta ölüme yol açabilir.

Kronik kompartman sendromu ise acil bir durum olarak değerlendirilmez. Aşırı egzersiz gibi fiziksel yorgunluktan kaynaklanır.

Kompartman Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

  • Kasın görünür bir şekilde şişmesi.

  • Kasın daha dolgun, şişmiş veya normalden daha büyük olduğunun hissedilmesi.

  • Uyuşma.

  • Yaralanmadan beklediğinizden daha güçlü kas ağrısı.

  • Kas gerildiğinde şiddetli ağrı.

  • Kasta gerginlik.

  • Cildinizin içinde veya altında parestezi adı verilen karıncalanma veya yanma hissi.

Akut Kompartman Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Önemli bir sorun olan akut kompartman sendromunun tedavisi acil olmalıdır. Bir doktor tarafından kaslarda oluşan basıncı azaltmak için amacıyla cerrahi müdahale gerektirir.

İlginizi Çekebilir

Gölcük Depreminde Gece Gündüz Hasta Bakan Profesör, Kahramanmaraş'taki Deprem Sonrası İçin Uyardı!
Deprem Sonrası Görülebilen Crush Sendromu Nedir? Crush Sendromu Belirti ve Bulguları
Hipotermi Nedir, Hangi Durumlarda Meydana Gelir? Hipotermiye Karşı Neler Yapılabilir?

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda