Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Vatandaşın Oy Tercihleri Değişti mi?

Gazeteci Ertuğrul Özkök yaptığı araştırma ile depremin oy tercihlerine etkisini gözlemledi. Deprem sonrası IPSOS, depremden etkilenen 10 il dışındaki bin kişi ile telefon anketi yaptı. Özkök, araştırmanın sonuçlarını bugünkü köşe yazısına taşıdı. Depremin oy tercihlerine yansıyan etkisi şaşırtıcı oldu.

Gelin detaylara birlikte bakalım...

Ertuğrul Özkök, "Pazar Mektubu" başlığında yazdığı "newsletter" olarak paylaştığı yazısında bugün IPSOS araştırması sonuçlarını değerlendirdi.

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremlerinin ardından en çok konuşulan meselelerden birisi bölgeye müdahalenin geç yapılmasıydı.

Gerek binaların sağlamlığı gerek yardım konusunda ihmalin olduğunu savunan vatandaşların tepkileri büyüdükçe 'Acaba deprem oy tercihlerini değiştirdi mi?' sorusu gündeme gelmişti.

IPSOS depremden etkilenen 10 il dışında yaşayan bin kişi ile telefonda görüşerek bir araştırma hazırladı.

14-16 Şubat tarihleri arasında yapılan anket sonuçlarını köşesine taşıyan Özkök, öncelikle ankette sorulan 'Yardımı hangi kurumlara yaptınız?' sorusuna gelen yanıtlarını değerlendirdi.

10 il dışındaki illerde yaşayan kişilerin yüzde 28'i depremlerde hayatını kaybeden yakını olduğunu belirtti. Yüzde 31'i ise yakınının depremde yaralandığını ifade etti.

Ortaya çıkan bu verileri Özkök, 'Depremin etkilerinin, bütün Türkiye’de ne kadar yaygın olduğunu gösteren bir sonuç' olarak değerlendirdi. Katılımcıların yüzde 47'si yakınım yoktu, dedi

Katılımcıların yüzde 58'i AFAD'a, yüzde 45'i AHBAP'a yüzde 26'sı ise Kızılay'a yardım yaptığını belirtti.

'Sorulan kişiler birden fazla kuruma da yardım ettiği için toplamların yüzde 100’den fazla olması sizi şaşırtmasın' diye açıklama yapan Özkök, yazısında katılımcıların yüzde 20'sinin belediyelere, yüzde 20'sinin çevremin ve arkadaş gruplarının düzenlediği yardımlara, yüzde 12'sinin diğer sivil toplum kuruluşlarına, yüzde 6'sının AKUT'a, yüzde 4'ünün şirketimin düzenlediği yardım kampanyası ve yüzde Instagram'da takip ettiğim influencer’lara destek verdiğini belirtti.

"AFAD lehine ve AHBAP aleyhine yapılan devasa iktidar yanlısı kampanyaya rağmen insanlar AHBAP’a güven duymuşlar."

Özkök'ün yer verdiği sonuçlara göre vatandaşlar AHBAP’a güven duyduklarını dile getirdiler. Diğer yandan görüşülen kişilerin yüzde 59'unun deprem bölgesinde yakını olduğu bildirildi.

“Depremin ardından başlayan arama- kurtarma- destek çalışmalarının ilk 24 saat performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise en yüksek oranla yüzde 27 "Hiç başarılı değil" dedi.

Ankette katılımcılara “Arama kurtarma çalışmalarında hangi kurumuşları başarılı buldunuz?” sorusu da soruldu. Katılımcıların yüzde 71'i en çok oranla madencileri ve sırasıyla AHBAP ve AFAD'ı başarılı bulduklarını açıkladı. Özkök, 'AFAD’ı başarılı bulanların oranı yüzde 71’e çıkıyor' diye tabloyu özetledi.

"Arama-Kurtarma ve Yardım konusunda en yeterli veya kısmen kuruluşlar hangileriydi?", sorusuna yüzde 81 ile sivil toplum kuruşlarını gösterdi.

OHAL ve üniversite kararı hakkında katılımcıların yüzde 84'ü OHAL ilanını doğru bulduğunu ancak yüzde 58’inin üniversitelerin kapatılma kararını yanlış bulduğu saptandı.

"Yani seçim meydanlarında “Deprem kaderdi” diyerek halkı ikna etmek kolay olmayacak."

Özkök araştırmada 'kader' konusuna da değinildiğini söyledi: ''Deprem kaderdi' bahanesi yüzde kaç oy getirir? Ya “Deprem kaderdir ve çok büyüktü yapılacak bir şey yoktu” diyenler? Onların oranı sadece yüzde 22… Geriye kalan depremin sebepleri arasında kontrolsuzluktan, çarpık yapılaşmaya, imar aflarına kadar somut gerekçeleri sayıyorlar.'

6 Şubat sonrası katılımcıların büyük bir çoğunluğu kendisini yorgun, endişeli, üzgün ve öfkeli olarak nitelendirdi.

“Yaşadığımız deprem sürecinde hangi markalara karşı görüşünüz olumlu yönde etkilendi?' sorusuna ise sırasıyla:

  • AHBAP

  • Trendyol

  • LC Waikiki

  • AFAD

  • Eti

  • Şok

  • Ülker

  • Defacto

Özkök yazısında, 'Burada önemli bir ayrıntıyı da vereyim. Cevap verenlerin yüzde 20’si AHBAP derken, yüzde 6’sı AFAD demiş' diye açıkladı.

"Ve gelelim herkesin merak ettiği sorunun cevabına..."

www.memurlar.net

“Yaşanan deprem önümüzdeki seçimde vereceğiniz oyu değiştirdi mi?' sorusuna katılımcılar yüzde 61 ile 'Hayır değiştirmedi', yüzde 15 ile 'Evet değiştirdi', yüzde 24 ile 'Cevap yok veya fikrim yok' yanıtını verdi.

Özkök, ''Deprem iktidarı iyice çökertti' beklentisi içindeki muhalifleri tatmin edecek bir değişim değil… Ancak 'Seçimi kıl payı alma' umudu olan iktidar yanlıları için de yeterince endişe verici bir sonuç…' diye konuştu.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

ALF Araştırmanın Son Anketinde Fark Açıldı: Yüzde 12
Seçimler Ertelenecek mi?
2023 Oy Kullanmak İçin İkametgah Değişim Süresi Nedir? Seçimden Kaç Gün Önce Adres Değişikliği Yapılabilir?
İkametgah Nasıl Değiştirilir? E-Devlet İkametgah Değiştirme ve Sorgulama

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
28.02.2023

Ertuğrul özkök Allah bir dese inanmam hele ipsos a asla inanmam. Bunlar iktidar borazanı.

28.02.2023

Muhalif denilen artık topyekûn halk oldu. Bunlar neyin hesabını yapıyor.

28.02.2023

"Senin ne düşündüğünün ne önemi var, vasat herif " diyesi geliyor insanın

28.02.2023

Ne diye değiştirsin ki,deprem muhalefetin kanınımı değiştirdi ki insanların kararı değişsin.Net söylüyorum muhalefet bırak oralara yeni bina dikip şehirleri tekrar ihya etmeyi, enkazı bile temizleyemez.Öyle beceriksiz,öyle basiretsiz bir muhalefete sahip bizim ülke."Devlet geç geldi,ahbap yetişti" palavralarını anca kendi oktrolleriniz yer, vatandaşı ahmak yerine koymaya çalışmanın bedelini sandıkta ödeyeceksiniz.

28.02.2023

Cenaze defnetmeyi başarıdan sayan halk düşmanları, şehirleri tekrar ihya edecekmiş.

TÜM YORUMLARI OKU (16)