Kahramanmaraş Depreminin Olduğu Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Özellikleri Nelerdir?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki pek çok ilimizi etkiledi. Doğu Anadolu Fay Hattı'nda uzun zamandır bir deprem beklendiği söyleniyordu. Keza uzmanlar son yaşadığımız depremlerin fay hattı üzerindeki enerji boşalımı yüzünden olduğunu dile getirdi. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı'nın özellikleri nedir?

Detaylar içerikte!

Ülkemizde son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan 6 Şubat günü Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem 10 ilimizde yıkıma neden oldu. Peki Kahramanmaraş merkezli depremlere neden olan Doğu Anadolu Fay Hattı'nın özellikleri nedir?

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda bulunur ve bu fay, Anadolu levhası ve Arap levhası arasındaki sınır boyunca uzanır. Kuzey Anadolu ve Ege Bölgesi fay hatlarıyla birlikte üç ana hattından biri olan bu fay hattı, Türkiye'nin güneyine kadar aktif bir deprem bölgesi yaratır.

Yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam eder ve Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde hareket eder ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer. Burada da Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

Bu hat üzerinde yer alan iller, 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre birinci derece deprem bölgesi olarak kabul ediliyor. 6 Şubat depreminde yıkıma uğrayan iller de bu haritada 24 ilin arasında yer alıyor.

Bu bölgede, 20. yüzyılın başından bu yana büyüklüğü 6’nın üzerinde çok sayıda deprem meydana geldi. Kahramanmaraş depremleri, 1939 Erzincan depreminden bu yana Türkiye'de kaydedilen en büyük deprem olarak kayıtlara geçti. 24 Ocak 2020’de Elazığ’da 6.8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi hayatını kaybetmiş, 1000’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki şiddetli depremde iki farklı fayın kırıldığını belirtti ve burada büyük bir enerji boşalması olduğunu dile getirdi.

Sözbilir, "Her fayın kırılırken enerjii biriktirmesi gerekir ve bunun için de belli bir zamanın geçmesi gerekir. Kahramanmaraş'ta kırılan fayın kırılma aralığı 500 yıldır ve bu süre zarfında ciddi bir enerjinin birikmiştir." dedi.

Sözbilir, "Son depremlerle Doğu Anadolu Fay Hattı'nda ciddi bir enerji boşalması olmuştur. 6 civarında büyük artçılar yaşayabiliriz ancak büyük depremler beklemiyoruz." açıklamasında bulundu.

Depremlerde Doğu Anadolu Fay Hattı’nın en uç noktası olan Hatay ilimiz en çok zarar gören yerlerden biri. Doğudaki fay, Ağrı ve Bingöl civarından başlayıp oraya kadar uzanıyor. Bu fay hattının en uç noktasına yığılan enerji Hatay’ın daha çok zarar görmesine neden oldu.

Japon Profesör Shinji Toda ise bir gazetede "Beklenmedik büyük bir depremdi ve merkez üssünün yüzeye yakınlığının büyük hasara neden olduğunu" dile getirdi.

Depremle İlgili Son Gelişmeleri Buradan Takip Edebilirsiniz

Tüm Detaylarla Kahramanmaraş Depreminin Üçüncü Gününde Neler Yaşandı?

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
YORUMLAR
08.02.2023

sen tedbir al sonrası zaten yapabileceğin noktadan uzak. ama tedbir alma sonra da başına gelince ah vah. Burada ilk büyük denetleyici devlet ama en son denetleyici olarak halkın da mutlaka ama mutlaka bina inşa ederken ya da ev alırken çok sıkı bir şekilde kontrol yapması lazım. bina durumu beton durumu zemin durumu mutlaka kontrol edilmeli. yapılan boktan reklamlara kanılmaması çok önemli çünkü %90 ı yalan.

08.02.2023

En iyi tedbirlerden bir tanesi sıkışık ve yüksek yapılaşma. Deprem bölgelerinde en büyük tehlike.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ