Kahramanmaraş Depreminin İlk Saatlerinden İtibaren Uzmanların Dikkat Çeken Açıklamaları

Geçtiğimiz gün sabah 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve çevresindeki 10 ilde de hissedilen 7.7 şiddetindeki deprem tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Depremin ardından yaklaşık 30 saati geride bırakırken uzmanlar yaşanan korkutucu afet sonrası ilk kez konuştu. Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Jeolog Celâl Şengör'ün konuşmalarında öne çıkan noktaları hatırlayalım...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ancak 10 ili birden vuran 7.7 şiddetindeki depremin ardından bilim insanları sosyal medya paylaşımları ile bilgi vermeye çalıştı.

Yanı sıra televizyon ve sosyal medyada yayın yapan kanallarda da gazetecilerin sorularını cevaplayarak zaman zaman halkı telkin ettiler zaman zaman ise beklenen olumsuz ihtimalleri sıraladılar.

Depremin ilk anlarından itibaren gözler uzmanların üzerindeydi.

Uzmanlar bu süreçte hem depremzedeler hem de onların yakınlarını yakından ilgilendirecek birçok açıklama yaptı. Ancak en önemlisi tüm Türkiye'nin merak ettiği 'Bundan sonra Türkiye'yi depremler konusunda neler bekliyor?' sorusuydu.

Depremin yaşandığı ilk dakikalar Naci Hoca'nın iki yıl önce CNN Türk'e Kahramanmaraş'ta yaşanabilecek deprem hakkında uyarıda bulunduğu gündem oldu.

Görüntülerde Görür'ün 7.4 şiddetinde bir depremden bahsetmesi ve tarih vermesi dikkat çekti.

İşte o video:

Görür, bu görüntülerden önce depremi üzüntüyle duyurdu ve Twitter hesabından önümüzdeki günlerde yaşanması olası deprem ihtimallerinden bahsetti.

twitter.com

Yaşanan acı depremin ardından Adana ve Hatay’a dikkat çekti.

twitter.com

Görür paylaşımında, 'Bu depremden sonra Adana ve Hatay’a dikkat edilmeli. Yerel yöneticiler uyanık olmalı' açıklamalarında bulundu.

Akşam saatlerinde FOX TV'de deprem hakkında ilk görüşlerini aktaran Görür söze "ağladığını" ifade ederek girdi.

'Bu deprem göz göre göre geldi' diyen Görür, bu nedenle kendisini tutamadığını ve çok kötü hissettiğini belirtti.

Görür, Kahramanmaraş depremini Elazığ depreminden hemen sonra açıkladığını ancak hiçbir yetkiliden cevap alamadığını ifade etti.

İşte o anlar:

Depremin ilk anlarından itibaren sosyal medyayı en aktif kullanan isimlerden birisi de Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dı.

Ercan, Kahramanmaraş depremi için yüzyıllardır beklenen deprem gerçekleşti notuyla ilk açıklamasını yaptı.

twitter.com

Depremin en kötü hava koşullarında meydana geldiğini dile getirdi ve birlik olmak zamanı olduğunun altını çizdi.

twitter.com

Tıpkı Görür gibi Ercan da Osmaniye, Adana, Hatay'da yaşanacak büyük bir depreme dikkat çekti. Ancak bunun için henüz erken, dedi.

twitter.com

Diğer yandan bu depremin, 'M7,7lik depremin Kuzey Marmara'da deprem irkitmesini beklemiyorum' şeklinde bir açıklama da yaptı.

Kurtarma oranı 25 kişide 1 kişi, diyen Ercan durumun can kaybı açısından ürkütücü olabileceğini söyledi.

twitter.com

Depremin maliyetinin ise 35 ile 50 milyar dolar arasında olabileceğini ifade etti.

twitter.com

Akşam saatlerinde Habertürk kanalında Fatih Altaylı ile Teke Tek programına konuk olan Celal Şengör ise 2 büyük depremin nasıl meydana geldiğini göstererek anlattı.

İşte o anlar:

Bu Doğu Anadolu fayının kırılması değil, diyen Şengör bu bölgenin deprem potansiyeli barındıran bir bölge olduğunu ifade etti. Fakat olası İstanbul depreminin daha büyük olabileceğini vurguladı.

Şengör, Altaylı'nın "Bundan sonra hangi deprem gelebilir?" sorusuna Antalya ve Mersin için riskli, ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'taki 7.5 şiddetindeki ikinci depremi kastederek burada iki nokta birden kırıldı, diyen Şengör Doğu Anadolu fayı, Ölüdeniz fayı ve Adana havzasına çekti.

Amerikalıların HAARP diye bir silahı var bu silah deprem tetikleme gücüne sahip iddialarına "Bundan güzel bir saçmalık duymadım" şeklinde yanıt verdi.

İşte o açıklamalar:

"İstanbul depremi en büyüğü olacak."

Kahramanmaraş depremi hakkında konuşurken Şengör, 'Bir arkadaşla görüştüm, bana görebileceğimiz en büyük deprem olduğunu söyledi, ben de 'daha dur İstanbul var' dedim' şeklinde konuştu.

Dünyada en çok deprem yoğunluğu olan yerin Ege bölgesi olduğunu belirten Şengör, “Deprem ülkesinde imar affı cinayettir" dedi.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Gani Müjde'nin Kahramanmaraş Depremiyle İlgili Attığı Tweet İnsanlardan Tepki Gördü
İstanbul'dan Deprem Bölgesine Yardım Göndermek İsteyenler İçin İhtiyaç Listeleri ve Resmi Yardım Merkezleri
Deprem Bölgelerinde Yardım Olarak İkinci El Kıyafet ve Eşya Kabul Edilmemesinin Nedeni Ne?
Ailesi İçin Yardım İstemişti: Seren Serengil Sevgilisinin Annesinin Depremde Yaşamını Yitirdiğini Duyurdu

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR

Bilime değil diyanete milyonlarca bütçe ayırırsak olacağı bu, bilim'e değil cebimize girecek olan paranın sesine kulak verirsek olacağı bu, bilim bizi kurtarır bilim bizi yaşatır

07.02.2023

Bilim insanlarının popülaritesi artmasın diye dediklerini önemsemiyorlar zaten.

07.02.2023

takdiri ilahi deyip milyonları cebe indirmek varken neden bilim insanlarına kulak verip önlem alınsın ki ? para neredeyse iman orda

07.02.2023

Bir de bu insanlara ortalığı germeyin diye tepki gösteren tipler var. Bu insanlar susturulmaya çalışıldığı için, dikkate alınmadığı ve önlem alınmadığı için bu kıyameti yaşıyoruz zaten.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ