'Sahtecilik (Impostor) sendrom'a sahip olan bireylerin ortak özelliklerinden bahsedecek olursak; genellikle mükemmel derece de iş başarmış olsa bile kendisini yetersiz olarak gören kişilerin ortak yakalandığı duygudurum bozukluğudur. Bu tür kişiler hayatları boyunca birçok başarı elde etmelerine rağmen başarılarından memnun olmayarak kendilerini eleştiren kişilerdir.
Başarılı kişilerin yakalanmış olduğu bu sendrom, mükemmelliyetçi, titiz, kaygılı ve her zaman işlerinde daha iyisini elde etmek adına güdülenen insanlarda daha sık karşılanabilen bir durumdur. Diğer insanlardan farklı olarak bu bireylerin yaşamış olduğu sahtecilik sendromunun nedenlerinden bahsedecek olursak; en önemli sebepleri arasında bireyin bulunduğu konumdan memnun olmaması yani yanlış bir konumda olmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır.
'Imposter sendromu'nun nedenlerinden de bahsedecek olursak; en önemli sebebi, bireyin yanlış bir konumda olmasının vermiş olduğu rahatsızlıktır. Örneğin; birey, sevmediği ya da ait olmadığını düşündüğü bir yer ya da başarı için kendini yetersiz görmek ya da kendini başarısız hissetmek gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ayrıca bu duygu durum bozukluğuna sahip olan bireyler genellikle toplum karşısında ya da sahnede konuşma konusunda çekingenlik göstermekte, beceriksiz olduğu anlaşılacak korkusu ile toplumdan dahi uzak durmaktadır.
Temelde bu tür kişilerde başarısızım ve yetersizim inancı vardır fakat dışarıdan bakıldığında bu kişiler dört dörtlük kişiler olarak adlandırılır. İlk başta kadınlarda daha çok ortaya çıktığı varsayılan bu sendrom zamanla cinsiyet farkı olmadan genel popülasyona yayılmış bir biçimdedir.