Aşama 1: Öykü alma ve tedavi planlaması: Bu, bir terapistin tedavi için tetikleyicileri ve hedefleri belirlemek için bir danışana danıştığı zamandır.
Aşama 2: Hazırlık: Bu aşamada terapist, tedavi sürecini danışana açıklar ve göz hareketini veya diğer BLS tekniğini uygular.
Aşama 3: Değerlendirme: Hedeflenen travmatik anı bu aşamada belirlenir ve terapist, bir danışanı nasıl ve ne şekilde etkilediğini değerlendirir.
Aşama 4: Duyarsızlaştırma: Danışan, bu aşamada göz hareketlerini veya diğer BLS'yi uygularken travmatik anıya odaklanır ve sonra nasıl hissettiğini açıklar.
Aşama 5: Yerleştirme: Bu aşama, EMDR'nin ortaya çıkarabileceği travmaya karşı tercih edilen tepkileri 'güçlendirir'.
Aşama 6: Vücut taraması: Danışanlara, kendi spesifik travmalarına karşı fiziksel tepkilerini ve bu aşamada tercih ettikleri tepkiyi gözlemleme görevi verilir.
Aşama 7: Kapanış: Terapist danışana geribildirimde bulunur, ihtiyaç dahilinde rahatlatacak bazı teknikleri uygular, seanstan sonra nelerle karşılaşabileceğini anlatır. Psikolojik tepkileri hakkında notlar tutmasını talep eder.
Aşama 8: Yeniden değerlendirme: Bir sonraki terapi seansı, önceki terapi seansının nasıl gittiğini ve nasıl daha fazla iyileştirilebileceğini değerlendirmek için son aşamadır.
EMDR terapisi alıyor ya da almayı düşünüyorsanız, bilmeniz gereken en önemli şey kontrolün sizde olduğu, bilincinizin tamamen açık, hem şimdiki anda hem de geçmişte deneyimlediğiniz olaya dair farkındalığınız oluştuğudur. EMDR, sizin iyi ya da kötü hiçbir anınızı silmez. Onlara karşı daha güçlü durabilmenizi ve anlamlandırabilmenizi sağlar. İyi anılarınızı daha fazla hatırlarken, eski anılar artık sizi rahatsız etmez.
Bütün terapi almak isteyenlere rahatlıkla önerebildiğim bu modeli, kendim de üniversite de hem yüksek lisans hem de doktora seviyesinde derslerini veriyor ve klinikte bu eğitimini tamamlamış kişilere süpervizörlük yapıyorum. Kendim de terapi seanslarımda aktif olarak kullanıyorum. Profesyonel lisanslı bir ruh sağlığı uzmanından destek almanız en doğrusu olacaktır.
Instagram
Twitter
Facebook