Kahraman Güler Yazio: Beceriksiz Hissetmenin Nedeni: Bağımlı Büyümek

“Beceriksizim, başkalarına ihtiyacım var.” İnsan insana bağımlı olur mu hiç?

Size kendiniz olma fırsatı verilmemiş bir ortamda büyümek ya da her istediğinizin yapılmış olması size eşit miktarda zarar verir nerdeyse. Siz kendi potansiyelinizi test edecek bir alana bırakılmadıysanız potansiyelinizin ne olduğunu asla bilemezsiniz. Bağımlı kişiler çocukken aşırı kollanmış, kendi kararlarını almasını engellenmiş, kendi işlerini yapmasına fırsat verilmemiştir. Bir diğer ihtimal de şudur; yaşınızdan ve eğitim seviyesinden çok daha büyük kararlar almak zorunda bırakılmış olabilirsiniz yani fazla korunmasız kalmak ile ilgili bu, böylelikle karar vermek sizin için korkulu bir şey haline gelmiş olabilir. İyi şeylere çok maruz kalmakta insanın kimliğine zarar verir. Stres bir miktar geliştiricidir.  Ama unutmayın bir miktar.

Yetersizlik ve bağımlılık bu özellikte insanların iki temek özelliğidir.

Yetersizlik, sorunlar karşısında çözüm için hissettiği iken, bağımlılık ise çözümü için başkasına duyulan bağımlığı işaret eder. Çözüm için aranılanlar anne babalar, partnerler, arkadaşlar ve diğer yakın kişilerdir.

Bağımlı insanın özerkliği yoktur, yetersiz ve olumsuz bir kimlik algısına sahiptir. İş yapma kapasitesine güvenmez bağımlı. Eğer siz de küçük düşürücü, yetersiz hissettirici, sizi kendine bağımlı tutumlara maruz bırakan, aşırı koruyucu belki de korumasız bırakan ebeveynle ‘büyüdüyseniz’ yazının devamını okuyun derim.

Bağımlı kişilerin temel özelliği: Savunmasızlık ve çocuksuluk.

•  “Ben zorlukla karşılaştığımda mücadele edemem”

•  “Tek başıma iş başaramam”

•  “Önemli kararları hep başkasına verdirmek isterim”

•  “Tek başına kalmakla ilgili ciddi zorluklar yaşıyorum”

• “Sevdiğim birinden ayrı kalmak benim için çok zordur.”

Doğru ile yanlışı birbirinden ayırmak çok zordur. Bu yüzden pasif ve çaresiz hisseder, çevresinde kendisine destek verecek ve işleri onun adına yapacak birilerini ararlar.

Bu cümleler size tanıdık geldiyse yetersizlik inanç ve tutumlarınız var demektir.

• Bağımlı kişiler bağımsız ya da daha becerikli olmak istemezler, daha bağımlı oldukları kişileri hayatlarında tutmakla meşgul olurlar.

Bağımlı olduğunuzu ilişkinizden de anlayabilirsiniz

• Bağımlılık altyapısı olan kişiler genellikle kendilerini kollayabilecek, güçlü, koruyucu ve baskın kişileri eş veya arkadaş olarak seçerler. Onlardan daha fazla destek alarak potansiyeli ortaya çıkartamaz. Partneriniz güçlü ve koruyucu görünen bir anne-baba gibi size bakmaktan, bütün hesaplarınızı tutmaktan ve çocukça davranmaktan keyif duyuyor. Onun fikirleri sizin çok doğrudur. Bağımlılık Şemasında Terapi Amaçları

• Bağımlı kişilerin temel amacı bundan sonra yeterlilik duygusunu artırmak ve başkalarına olan bağımlılığını azaltmak olmalıdır.

• Kendinize inanmak, hatadan korkmamak ve risk almaya başlayarak yola çıkın.

Popüler İçerikler

Merve Taşkın Sevgilisinden Gördüğü Şiddeti Paylaştı: "Cinsel Organıma Tekmeler Atıyordu"
Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
Bir Dönemin En Parlak İş Fikriydi: İnternet Kafeler Mazi Oluyor!