Buradaki öncelikli amaç, sorumluluk almaktan, yakınlaşmaktan, dolayısıyla sevgi karşısında kontrolü kaybetmekten kaçınmaktır. Partneri gerçekten kendisini sevmeyen biriyle birlikte olduğunu düşünse de tüm bunlar bağlanma korkusu yaşayan kişinin kendini koruma yollarıdır.
8. Aşırı ilgi ve sevgi verebilir.
Tüm bağlanma korkusu yaşayan kişilerde benzer özellikler gözlemlenmez. Yukarı da saydığım tüm maddelerde kaçınan, ilgi ve sevgi vermeyen kişilerden bahsetmiştim. ancak bağlanma korkusu yaşayan bir birey bunların tam aksi şekilde aşırı ilgi ve sevgi de verebilir. Bunun nedeni ise; partnerinde güçlü duygular oluşturarak, terk edilmeyi, istenmemeyi, aldatılmayı önlemektir. Onda yoğun duygular hissettirdiğinde kendini güvende hissedecektir.
Ancak hangi çerçeveden bakarsak bakalım, bağlanma korkusu, sağlıklı, tutarlı, süreğen ilişkiler yaşamanın önünde engeldir.
Bu yazıyı okuduğunuzda bazıları bağlanma korkusu yaşadığını, bazıları da ilişki içerisinde bulundukları partnerlerinin bağlanma korkusu yaşadığını fark etmiş olabilir. Bunun ardından “Tamam, bağlanma korkusuna sahip olduğumuzu fark ettik. Peki ya bu neden olur? Bağlanma korkusuna ne neden olur?” ya da “Peki ya şimdi ne yapacağız?” soruları zihninizde belirmeye başlamış olabilir. Belki de ilerideki yazılar da buna değiniriz. Ne dersiniz? 😊
Instagram
Twitter
Facebook