Kağıt ve Dondurma Çubuklarından Abajur Yapımı

Kağıt ve Dondurma Çubuklarından Abajur Yapımı

Merhaba bugün daha önceden yapıp hediye ettiğim abajurun nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum. Çok ilginizi çekeceğini düşünüyorum biraz sıra dışı ve özel bir abajur olacağını söyleyebilirim.

Çocukların bayılarak yediği dondurma çubuklarından bir abajur yapacağız dersem ne dersiniz?

Olur mu diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz; oluyor merak etmeyin anlatacağım.

Öncelikle nelere ihtiyacımız olacak onları not edelim;

  • 15 W Ampul

  • Ampule Uygun Duy

  • Dondurma Çubukları

  • Sıcak Silikon

  • Fişli Kablo

  • Açma-Kapama Anahtarı

  • Tutkal

  • Kağıt Parçaları

  • Abajur Şapkasına Uygun Bir Kap

  • İnce Uzun İlaç Kutusu

  • Guaj boyası

Malzeme listesi gözünüze çok gelebilir fakat evinizde bulunabilecek türden şeyler bunlar. Dondurma çubuklarını nereden bulacağım diye düşünmeyin İstanbul'da iseniz Eminönü'nden ve buradan temin edebilirsiniz.  Bir çok anlatım olabilir bu konuda ama ben kendim nasıl bir yol izledim onu anlatacağım.

İlaç kutusu dediğim ince uzun türden özellikle suda eriyen tablet olan C vitamini takviyesinin kutusu gibidir, diğerleri işimizi görmemiz için işimize yaramayacak.

Aldığınız duyun şekline göre ilaç kutusunun kapağını kullanabilirsiniz veya kullanmayabilirsiniz, ben kapağı kullandım elektrik sisteminin sağlam olmasını istediğimden dolayıdır. Bu tesisatı kendinizde yapabilirsiniz veya elektrikçilere de yaptırabilirsiniz. Ben kendim yapmayı tercih ettim.

İlaç kutusunun çevresi alacağınız dondurma çubuklarından tam bir tur dönecek şekilde tamamen kapatılıyor. Dondurma çubuklarını sıcak silikon ile ilaç kutusunun boyuna ve düzgün bir şekilde yapıştırıyoruz. Yapıştırırken çubukları üst kısımı baz alacak şekilde yerleştirmeniz gerekmektir. İlaç kutusunun tam bir boyuna dondurma çubukları yetişmeyecektir korkmayın istediğimiz de bu aslında. Sonra alt kısmını baz alacak şekilde döndüğümüz turun üzerine bir tur daha dondurma çubuklarını silikon tabancası ile yapıştıralım. Burada dikkat edin silikonu fazla kaçırmayın dışarı taşması sıkıntılar yaratıyor, başıma geldi :). Bunu tamamladıktan sonra, alt tablayı yapalım.

Bu oldukça basit bir şekilde yapacağınız ebada göre 10 adet dondurma çubuğunu düz bir zemine koyarak üzerine ters istikamette çubukları silikon yardımıyla yapıştırın ve üzerine en alta koyduğumuz yönde tekrar silikon ile çubuklarımızı yapıştıralım.

Abajur şapkasının durabilmesi için karşılıklı dört adet çıkıntı yaratmak için çubukları yapıştıralım.

Ortasına matkap ile ahşap ucunu takarak kablomuzun geçebileceği bir delik açalım, aynı işlemi ilaç kutusu içinde yapalım.

Sonra alt tabla ile ilaç kutusundan yaptığımız çubukları birbirine yapıştıralım.

En alt ve destek tablasını yapmak için ise; bir altıgen veya sekizgen oluşturabilirsiniz. Ben altıgen yaptım. Dondurma çubuklarını aralarında 120 derece açı olacak şekilde uç uca ekleyerek altıgen oluşturabilirsiniz.

Yaptığımız diğer kısımlarla destek tablasını birbirine yapıştıralım.

Elektrik kablolarını sırasıyla altıgen destek tablasından alt tabladan ve ilaç kutusundan geçirerek duy ile bağlantısını yapalım.

Buraya kadar abajur standımız hazır oldu. Peki ya şapkası :)

Şapkası için; ağaç tutkalını sulandıralım kağıtları rastgele büyük parçalar halinde bölelim. Şekil için, ben salata kasesi kullandım siz de kullanabilirsiniz. Sulandırılan tutkalın içine kağıtları ıslatalım. Sonra kaseyi ters çevirelim ve kağıt parçalarını dış yüzeyine yapıştıralım bu şekilde 3 kat rastgele koyarak tüm yüzeyi kaplayalım ve kurumaya bırakalım.

Kuruyan kağıtların istediğimiz renklerde boyayalım ve kurutalım.

Abajurumuz hazır artık şapkasını koyarak kullanabilirsiniz. İşte bu kadar :).

Kolay gelsin umarım karışık olmamıştır.

Kağıt ve Dondurma Çubuklarından Abajur Yapımı

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"