Kafanızdaki Deli Soruları Cevapladık! Düşündüğünüzden Daha Zeki Olduğunuzu Gösteren 13 İşaret

Çoğu insan mütevazı davranmak ister ve zeki olduğunu açıkça söylemez. Hatta 'zekalı' olduğumuzu düşünmekten kaçındığımız zamanlar bile olur. 😂

Bazıları da zeki olup olmadıklarını anlamakta zorluk çekerler. Biz de tam bu noktada işleri kolaylaştırmak için zeki insanların sahip olduğu özellikleri sizler için Independent'tan derledik.

1. Dikkatinizin kolayca dağılmaması yüksek IQ seviyesinin işaretlerinden biri!

Frank Zhu'ya göre 'daha uzun süre bir noktaya odaklanabilen ve dikkat dağıtıcı etmenlere karşı kulağını kapatabilen' insanlar fazlasıyla zeki. Kanıt olarak da 2013 yılında yayımlanan bir araştırmayı gösteriyor. Araştırmada iki küçük çalışma yer alıyor. Çalışmaya göre IQ seviyesi daha yüksek çıkan bireyler bir görseldeki arka plan hareketlerini algılamada daha yavaşlar. Bunun da sebebi daha önemli şeye odaklanıp, geri kalan her şeyi görmezden gelmeleri...

2. Gece kuşu gibisiniz, hem gece geç saatlerde hem de sabahları ayaktasınız. Tebrikler, nur topu gibi bir zekanız olabilir. 👌

Araştırmalara göre ne kadar zekiyseniz, sabahları o kadar erken kalkarsınız. 2009 yılında yapılan bir çalışmada birçok genç yetişkinin çocukluk IQ seviyeleri ile uyku alışkanlıklarına bakıldı. Daha zeki bireylerin geç yatıp, hafta sonu veya hafta içi fark etmeksizin erkenden kalktığı ortaya çıktı. 1999 yılında yapılan başka bir araştırmada da hava kuvvetleri çalışanlarında da aynı bulgulara rastlandı.

3. Herkesten daha hızlı adapte oluyorsanız haberler iyi!

Zeki bireylerin daha rahat olduğunu ve farklı durumlara daha rahat uyum sağladığı bilimsel olarak kabul görmüş bir gerçek. Donna F Hammett'ın da yazdığı gibi; zeki bireyler her türlü sınırlama ve karışıklıklara rağmen yapılması gerekeni yapıyorlar.

Yakın zamanda yapılan psikolojik araştırma da bu fikri destekliyor. Zekanın çevre ile daha etkili biçimde etkileşime girmek için davranışlarını değiştirmekle veya bulundukları çevreyi değiştirmekle ilgili olduğu ortaya çıktı.

4. Bilgilerinizin sınırlı olduğunu biliyorsanız ve her şeyi bilmediğinizi kabullendiyseniz ilk tebrik bizden! 👏

Zeki insanlar sınırlarını bilmeleriyle ayırt edilebilirler. Herhangi bir konuda, konuya ne kadar hakim olduklarının farkında olurlar. Jim Winer'ın da belirttiği gibi; 'zeki insanlar bilmediklerini söylemekten çekinmez, korkmazlar.' Bilmediklerini öğrenebileceklerinin farkında olurlar. 

Zekasına güvenmeyenlerse, kavramsal yeteneklerini abartmaktan çekinmezler.

5. Doyumsuz bir merak içinde misiniz? E süper bir şey bu! 👶

Albert Einstein'ı düşünelim mesela... Kendisi 'özel yetenekleri olmadığını, yalnızca deli gibi meraklı olduğunu' söylemişti. 

2016 yılında yapılan bir araştırmada da çocukluk zekası ile deneyime açıklık arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. Zira bu deneyime açıklık da, ilerleyen zamanlarda meraklı bir kişiliğin oluşmasını tetikliyor. 

Hatta bilim adamlarının Birleşik Krallık'ta doğan binlerce kişiyi, 50 yıl boyunca takip ettiği ilginç bir deneyin bulgularına göre; 11 yaşında IQ seviyesi yüksek olan çocuklar 50 yaşlarında deneyime daha açık bireyler oluyorlar. 👌

6. Açık görüşlülüğünüz asaletinizden değil, zekanızdan kaynaklanıyor! 😎

Zeki kimseler, kendilerini yeni fikirlere ve imkanlara kapatmazlar. Başka fikirleri kabul etme veya düşünme konusunda sıkıntı yaşamazlar. Anlayacağınız; başkalarının fikirlerine ve deneyimlerine de değer verirler. Alternatif çözümlere açık olurlar. 

Psikologlar açık görüşlü bireylerin zeka testlerinde daha yüksek sonuçlar aldıklarını söylüyorlar. Zeki insanlar aynı zamanda, kabul ettikleri fikirler ve görüşler konusunda çok daha dikkatliler.

7. Bireysellikten keyif alıyor ve kendi kendinize vakit geçirmeye bayılıyorsanız

Zeki kimseler diğer herkese göre çok daha bireysel davranırlar. Yalnız kalmak onlar için sorun değil bir lükstür hatta.

Yapılan araştırmalara göre; zeki insanların arkadaşlarıyla sosyalleşmekten diğer herkese kıyasla daha az keyif aldıklarını gösteriyor.

8. Mangal gibi iradesi olanlar burada mı? Self-Control şarkısı onlar için gelsin! 😌

Zeki insanlar dürtülerinin üstesinden plan yaparak, hedeflerini netleştirerek, alternatif stratejiler üreterek ve bir eyleme başlamadan önce sonuçlarını düşünerek yaşarlar. İrade ipleri onların elindedir desek abartmış olmayız.

Bilim adamları da irade gücü ve zeka arasında bir bağlantı olduğunun farkında. Hemen bir örnekle gelelim; 2009 yılında yapılan bir araştırmada katılımcılar iki finansal ödülden birini seçmek zorunda bırakıldılar. Bunlardan biri hemen ödemeli düşük bir miktar, diğeri de ilerleyen zamanlarda ödemeli daha büyük bir miktardı. İkinci opsiyonu tercih eden katılımcıların zeka testlerinde daha yüksek puan aldıkları gözlemlendi. 👌

9. Komik olduğunuz bir gerçek mi? Gerçek bir zeka pırıltısı! ✨

Advita Bihani, fazlasıyla akıllı kişilerin yerinde bir espri anlayışı olduğunun altını çiziyor. Aslında bilim adamlarının bu konuda hemfikir olduğu söylenebilir.

New Mexico Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, karikatür konusunda başarılı olanların sözel zekada daha yüksek puanlar aldıkları ortaya çıktı. Başka bir araştırma da, profesyonel komedyenlerin sözel zeka konusunda ortalamanın bir hayli üstünde olduklarını gösteriyor.

Daha ne olsun!

10. Başkalarının deneyimlerine karşı duyarlı ve hassas mısınız? Empati yeteneği deyip geçmeyin, zekanızın yüksek olması kuvvetle muhtemel!

Zeki insanlar başkalarının düşündüğü ve hissettiği (neredeyse) her şeyi hissedebilirler.

Bazı psikologlara göre; empati duygusal zekanın olmazsa olmazı! Ayrıca duygusal zekası yüksek olan bireyler yeni insanlarla tanışma ve yeni şeyler öğrenme konusunda daha açıklar.

11. Başkalarının göremediği şeyleri görüyorsanız, alakasız konseptler arasında bağlantı kurmak da sizin işiniz demek ki!

Zeki insanlar görünüşte hiçbir şekilde alakası olmayan konular arasında bile bir bağlantı keşfedebilirler. Bambaşka iki fikir arasında bir köprü kurabilirler. 

Gazeteci Charles Duhigg, bu tarz ilişkiler kurmanın yaratıcılık göstergesi olduğunu düşünüyor. Verdiği örneklerden biri de Disney'in en ünlü filmlerinden olan Frozen üzerinde yaptığı çalışma! Ona göre; bu başarılı filmin eski fikirleri alıp, onları yeni yollarla izleyiciye aktarması başarısının nedenini açıklıyor.

12. "Bazen savsaklıyorum, düşünüyorum ama harekete geçmek dert oluyor" dediğinizi duyar gibiyiz!

Mahesh Garkoti, zeki insanların verilen işleri savsakladığını çünkü o an çok daha önemli olan başka işlere odaklandıklarını söylüyor. 

Bazı bilim adamları da zeki insanların anlamlı ve önemli işlerde bile bunu yaptıklarını savunuyorlar. Hatta bunu 'yenilikçi fikirlerin' anahtarı olarak gördüklerini söyleyebiliriz.

Adam Grant, bu konuda Steve Jobs örneğini kullanıyor. Steve Jobs'ın da bazen her şeyi savsakladığı zamanlar olduğunu ama en güzel fikirlerin de böyle zamanlarda ortaya çıktığını bizzat söylüyor. 😎

13. Kafanızdaki soruların ardı arkası kesilmiyorsa müjdemizi isteriz!

Ram Kumar'a göre; zeki bireyler evreni ve hayatın anlamını fazlasıyla merak ederler. 'Her zaman bir şeylerin anlamını sorgularlar.' 

Var oluş konusundaki kafa karışıklıkları, zeki insanların neden daha endişeli olduklarını açıklıyor aslında.

David Wilson da; zeki bireylerin olayları bambaşka açılardan düşündüklerini ve olasılıkların farkında olduklarını söylüyor.. Anlayacağınız; akıllı insanların endişeleri onların sahip oldukları deneyimden ve meraktan kaynaklanıyor. 👏

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
03.12.2017

yine onedio popülasyonunun %100ünün ileri zekalı çıkacağı bir içerik ama yanlış. üşenmedim, baktım. referans verdiğiniz kişiler: bestseller yazarı psikolog, gazeteci (??), sanatçı (?????). üstelik o kadar genelgeçer şeyler söyleniyor ki, bu 13 maddeden en az 10 tanesi kendinde olmayan kişi sürahidir belki ya da kurbağa bilemiyorum. örneğin ilk maddede dikkatin kolayca dağılmaması söyleniyor ancak sizinle konuşarak yürürken, geldiği yoldan bile geri dönemeyecek kadar etrafına dikkat etmemiş kankiniz bu kapsama girmiyor mesela, oysa o da odaklanmıştı, o da kendini süper konsantre & dahi sanıyor. işte heeepp böyle böyle insanların aklını yediniz sayın onedio yazarları. neden beni bu şekilde yediler diye merak edenler için de forer etkisini araştırmalarını tavsiye ediyorum.

03.12.2017

Hepimiz zeki çıktık Hadi gene iyiyiz :)

03.12.2017

Benim anlamadığım bir şey var: #1 → Yaratıcı insanların dikkati çabuk dağılır ve yaratıcı insanlar yüksek IQ'ya sahiptir, değil mi? Bir de #2 ULAN GÖREN DE SANIR BU UYUMAYANLAR GECE 3'E KADAR LABORATUVARA KAPANIP DENEY YAPIYOR

oturup uğraştığı bir hobiside olabilir tabi gece uyumama için. fakat olay şu beyin düşğnmeyi bırakmadığında bilinç kendini kapatmaz bu kişinin elinde değildir. ha stresli durumlardada benzerine rastlanır çünkü beyni o zaman da durduramazsın bıraktıramazsın düşünmeyi. ek olarak beyin asla durmaz zayıflar rölantiye alınır uyurken.

TÜM YORUMLARI OKU (16)