Kafamızda Deli Sorular, Karşımızda Bienal

2. İstanbul Tasarım Bienali, bu yıl 'Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil' cümlesiyle yola çıkıyor ve gündelik hayattan, toplumsal meselelere eksenine geleceği alan çok sayıda soru soruyor

2. İstanbul Tasarım Bienali, yarın kapılarını açıyor. 14 Aralık'a dek ücretsiz gezilebilecek bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 53 projeye ve etkinliklere ev sahipliği yapacak. Dün düzenlenen bienal basın toplantısında, Görgün Taner sözlerine Karaman'daki maden felaketini anarak başladı ve 'Gezerken çok soru sormanızı hedefliyoruz,' dedi. Aynı şekilde bienalin küratörü Zoe Ryan da, konuşmasında, bienalin ucu açık olduğunu ve yeni düşüncelere yol açacak bir manifestolar bütünü yaratmayı amaçladığını vurgulayarak 'Yanıt aramaktan çok soru sormayı önemsiyoruz,' diye belirtti. Gerçekten de 'Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil' başlığı altında düzenlenen bienal geleceği merkezine alan çok sayıda soruyla izleyicileri baş başa bırakıyor. Bu sorular kimi zaman sergilenen projelerin akılda bıraktıkları sorular kimi zaman da duvarda yazan 'Kırsal mısınız yoksa kentli mi?', 'Gelecek için bavulunuzda ne var?' ya da 'Geleceği koklayabilir misiniz?' gibi direkt izleyicilere yöneltilen sorular.

Yayın Bölümü, Kişisel Bölüm, Kaynaklar Bölümü, Norm ve Standartlar Bölümü ve Toplumsal İlişkiler Bölümü’nden oluşan beş farklı bölüm olarak tasarlanan sergide bu bölümler mutlak ayrımlar değil, yol göstericiler olarak kurgulanmış. Bienal kapsamında ayrıca 'POLSKA IN BETWEEN' adlı bir serginin yanı sıra çeşitli atölye çalışmaları ve söyleşiler de gerçekleştirilecek. Antrepo 7’de yer alacak sergi, Polonya güncel tasarımını yansıtıyor.

Bienal kapsamında bunların yanı sıra çok sayıda panel, söyleşi, atölye çalışması, film gösterimi, çocuklar için Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, İstanbul'da ilginç turlara çıkabileceğiniz Tasarım Rotaları gibi etkinlikler düzenleniyor. Tavsiyemiz, Galata Özel Rum İlkokulu'nu gezmeniz, ama bienal programının sergiden ibaret olmadığını aklınızda tutarak diğer etkinliklere de mutlaka göz atmanız.

Kendi manifestonuzu yazın : 'ABC Manifesto Şirketi Yazar ve Danışmanları' projesi Galata Özel Rum İlkokulu'nun en üst katında yer alıyor. Kurmaca şirketin rol yapan danışmanları, izleyicilerin ellerine birer sepet tutuşturuyor. Mekandan bir obje, bir de manifesto seçen izleyici, çığlıklar atacağı bir tur yapıyor. İşin sonunda komik bir makinadan sizin manifestonuz yazılmış halde ortaya çıkıyor. Bu yarı oyun yarı gerçek projeyi es geçmeyin!

Çekirge yer misiniz? : 'Lepsis: Çekirge Yetiştirme Sanatı' bienalin gıdaya odaklanan projelerinden biri. Projenin sahibi Mansour Ourasanah, 'Gelecekte protein alabilmek için çekirge yiyebilir miyiz?' diye soruyor.

Yumruklarla yazı yazın : Bless'in projesi 'Sporbilgisayarı' işyerinde spor yapamayanlara hitap ediyor. Kum torbalarından oluşan klavyesiyle yazı yazıp stres atabilirsiniz.

İnsan içinde uyunur mu? : Tasarımcılar, J. Mayer H., Wilko Hoffmann ve Julien Sarale'ın 'Nap Gap' adlı projesinde pespembe bir oda var. İçine girip uyuyabiliyorsunuz. Amaç ise, 'ortalık yerde uyunmaz' tabusunu sorgulamak. Bienal ortasında kestirmeye cesareti olanları davet ediyor.

Maydanozunuzu yetiştirin : Galata Özel Rum İlkokulu'nun giriş katında yer alan bir seradan oluşan Something and Son'ın 'Yetiştirme Manifestosu' projesinde izleyiciler maydanoz, nane gibi bitkileri oracıkta dikmeye davet ediliyor. Sonrasında bitkiler sizin için yetiştiriliyor. Yağmur suyunu da biriktirip proje için kullandıklarını belirtelim.

FİSUN YALÇINKAYA | Milliyet Sanat

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"