Kafalar Bugün de Karışık: Bu Görseller Siyah-Beyaz Olmasına Rağmen Beynimiz Neden Renkliymiş Gibi Algılıyor?

Gün geçmiyor ki beynimizin oyunlarına yine alet olmayalım! 🤓

Bu içerikte Science Alert ve PetaPixel'den yararlanılmıştır. Ayrıca bu optik illüzyonu yaratan sanatçı Øyvind Kolås'ın Patreon sayfası da kaynak olarak kullanılmıştır.

Son günlerde internette dolaşan çok acayip bir görsel var, mutlaka siz de denk gelmişsinizdir. Beynimizi tatlı tatlı yanıltan bu görseli daha önce görmediyseniz, size biraz görselin alametifarikasından bahsedelim.

Buna benzer bir başka örnek de şöyle:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Øyvind Kolås, bu ilginç etkinin nasıl yaratıldığını kendi Patreon sayfasında şöyle açıklıyor:

'Gri tonlu bir görselin üzerine bindirilen ve fazla doygunluğa sahip olan renkli bir ızgara, gri tonlu hücrelerin sanki renkliymiş gibi algılanmasına yol açıyor.'

İşin teknik kısmı tamam, sıra geldi beynimizin bunu neden bu şekilde algıladığına… Söz konusu siyah beyaz bir görüntüyse beynimiz neden bunu tamamen renkliymiş gibi yorumluyor?

Sidney Üniversitesi’nden araştırmacı Bart Anderson’a göre bu optik illüzyonu beynimizin tamamen renkli olarak algılaması şaşırtıcı bir etki değil. 

'Renk sistemini alçak geçiş olarak tanımlıyoruz, rengi kodlayan alıcı alanlar ise oldukça geniş. Böylece ızgaralar akromatik arka planla bir araya getirildiğinde görüntünün ‘ortalaması’ alınıyor ve görselin tamamına atfediliyor.'

Diğer bir deyişle bir şeylere baktığımız zaman beynimiz bu görsel bilgiyi sıkıştırıp bize genel bir izlenim veriyor, yani az renk çok alanı kaplıyor. Elbette bu biz nesneleri yakından incelemeye çalışmadığımız zaman geçerli. Tıpkı bu görsellerde olduğu gibi

Bu yanılsama, sadece renkli ızgaralar kullanılarak da yapılmamış.

Kolås, ızgaraların en iyi etkiyi sunduğunu keşfetse de aynı etkiyi oluşturmak için noktalar ve çizgiler gibi başka alternatif yöntemler de denemiş. Gördüğünüz gibi içlerinde en iyi etkiyi ızgara veriyor.

Bu video ızgara tekniği kullanılarak hareketli bir videonun bile beynimizde yukarıdaki görseller gibi renkli algılanabileceğinin kanıtı:

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
06.08.2019

o kadar kırmızı,sarı,mavi çizgi koymuşlar üstüne ki alttaki gri görünmüyor. tabi ki renkli görünür

06.08.2019

Beynin degil de sistemin yanilsamasi olabilir mi? Fotoyu kaydedip renk seciciyle baktim, renkli cikiyor

06.08.2019

Ben gri üzerine çizgiler görüyorum. Renkli görü nerede?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ