4- Her geceyi Kadir bil, her gördüğünü Hızır.
Kadir gecesinin gizlenmesi, her gecenin değerlendirilmesi gerektiğinden ileri gelmektedir. Her gördüğünü Hızır bil ise kimseye ön yargıyla yaklaşmayıp edeb üzere hareket etmemiz içindir. Bu iki olguyu Kadir gecesinden başlayarak hayatımıza geçirirsek irfan yolunda gelişmeler kaydedebiliriz.
5- Tesbih Namazı Kılmak
Her müslümanın en az ömründe bir kere kılması gerektiği söylenen nafile bir namaz. Hz. Ömer, “Ne zaman Peygamberimizi rüyada görmek istesem tesbih namazı kılarım ve görürüm” demiştir. Bu namazın nasıl kılınacağı bu adreste.
6- İnfak Etmek
Kur’an’da yer alan “infak” ifadesi, sadece sadaka vermek olarak algılanabiliyor. Oysa yardıma ihtiyacı olan kişilere maddi yardımda bulunmakla beraber derdi olanın derdini dinlemek, yolda insanları rahatsız eden şeyleri kaldırmak, bildiğini başkalarına öğretmek gibi çok geniş kapsamlı bir paylaşma düsturudur. Bu gece, insanlara faydalı olabilmek adına daha fazla neler yapabilirim sorusunu kendimize sormalı ve bu yönde hareket etmeye karar vermeliyiz.
7- Kitap Okumak
Kur’an’daki ilk emrin “ oku ” olmasından hareketle maddi ve manevi bilimlerle ilgili kitaplar okunmalıdır. Okumaktan maksat “ Kuran oku, kainat kitabını oku ve insanı oku ” olmalıdır. “ Bir saatlik ilim öğrenmenin 70 yıllık nafile ibadetten hayırlı olduğu ” hadis-i şerifi düşünüldüğünde kitap okumanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer-9.Ayet)
Kadir geceniz mübarek olsun…