Bu Güzellik Algısının Devam Ettiğine Çok Şaşıracaksınız: Afrika Kabilelerindeki Dudak Plakası Geleneği

Güzellik algısı dediğimiz şey toplumdan topluma hatta kişiden kişiye dâhi farklılık gösterebilir. Ancak Afrika kabilelerinde bir gelenek var ki buradan baktığımızda bize çok ilginç geliyor. Bu kültürün nasıl ve neden ortaya çıktığını sizler için derledik. Buyurun ayrıntılara birlikte bakalım👇

Kendilerine Mun diye hitap etmeyi tercih eden Mursiler ve Suri kabileleri Etiyopya'nın güneybatısındaki en izole bölgelerden birinde yaşıyorlar.

2007 ulusal nüfus sayımına göre, Mursilerin sayısı yaklaşık 10.000, bunlardan 848'i kentsel alanlarda  geri kalanları Debub Omo bölgesinin kırsal alanlarında yaşıyor.

Mursiler, Omo Vadisi'nin alt kısmında bulunurken, Suri kabilesi üst kısımda bulunuyor.

Arazi yapısı ve erişilemeyen yollar Mursi'yi turistlerin daha çok ziyaret etmesini sağladı.

Ana dilleri, Me'en ve Kwegu kabileleriyle birlikte Surmic etnik grubunun bir parçası olan Surmic dilidir.

Hem Mursi hem de Suri kabileleri inanış olarak Hristiyanlık ve Animizm'i benimsemişlerdir.

Ancak çoğunluğu Animizm'i uygular; Kimoru veya Şaman olarak da anılan rahip kendilerini korumak ve muhafaza etmek için ritüeller gerçekleştirir. Gökyüzünde bulunan ve kendisini bir gökkuşağı veya bir kuş gibi gösteren daha yüksek bir gücün (Tumwi) varlığına inanırlar.

Dudak plakası kültürü:

Mursi ve Suri kabilesindeki kadınlar gelenek olarak dudaklarına “plak” takarlar. Kızlar 15 ya da 16 yaşına geldiklerinde, dudak 'plakası' takmalarını sağlamak için alt dudaklarını deliyorlar. Dudak plakaları, kültürlerini sergilemek için kadınların alt dudaklarına takılan büyük, güzel kil veya tahta diskler veya 'plakalar'dır.

Alt dudağın altına küçük bir tahta çubuk sokarak başlarlar.

Daha büyük çubuklar ve tıkaçlar ve daha sonra değişen boyutlarda kil diskler takarlar. Bu da dudağı istenen boyuta gelene kadar germeye devam eder.

Bunu yapmanın acıtıp acıtmadığını merak ediyor musunuz?

Acımaması için anneler bunu yavaş yavaş, küçük delikler açarak ve çubukları sabitleyerek, sonunda kil/ahşap plaka aşamasına gelene kadar yaparlar. Acı veren bu süreçtir. İstenen boyuta ulaşıldığında dudak ağrısı durur.

Kadınları köle tacirlerine itici hâle getirmek için takıldığına inanılmaktadır.

Ancak bugün gurur ve güzelliğin bir simgesi olarak görülmekte ve yerel malzemelerle güzel bir şekilde tasarlanmış, dekore edilmiştir.

Bu plakaları tüm kadınlar takabiliyor.

Evli kadınlar özellikle kocalarına yemek servisi yaparken takıyor. Evli olmayan kadınlar da dans gösterilerinde törensel olarak takıyorlar. Ancak bu günlerde onları daha iyi daha yakından bakabilmek  için para veren turistler için de sık sık takıyorlar.

Hükümet bu geleneği aşamalı olarak kaldırmak istemiş.

Dudak plakası takmak için dudaklarının delinmesi kadınların kendi kararına bırakılmıştır. Erkekler bu duruma daha fazla önem verip plaka takan kadınlara daha fazla çeyiz parası veriyorlar. Bazı insanlar zamanla bu geleneğin  aşamalı olarak kaldıracağına inanıyor.  Ancak erkeklerin kadını onaylamasının ve kabul etmesinin çok önemli olduğu bir Afrika toplumunda bunu sadece zaman gösterecektir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Kazara Entelektüel Bir Ortama Düşerseniz Genel Kültürünüzle Hava Atacağınız İlginç Bilgiler
Geleceğe Dönüş: Samoa ve Tokelau Ülkelerinde 30 Aralık 2011 Günü'nün Hiç Yaşanmadığını Biliyor muydunuz?
Bilim İnsanları Olası Bir Kıyamet Senaryosunda İnsanlığı Kurtaracak Şeyin Ne Olduğunu Açıkladı!

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
29.04.2022

Kadınları köle tacirleri beğenmesin ve onları kaçırmasınlar diye böyle bir uygulama yapılmış olması insana çok dokunuyor. Çaresizliklerini hissediyorsun. İşin kötüsü arada teknoloji, din ve kültür farkı olmasına rağmen bizim ülkede hala kadınları mal gibi gören yaratıklar var. Üstelik çoğu bizim ülkeye ait bile değil. Amk kaçakları. Ulan sizinle alakası olmayan bir konuda bile aklıma geliyorsunuz. Sinirlerimi bozuyorsunuz. Kendi ülkesinde savaşmaktan kaçan erkeklerin benim ülkemde ekmeğime ortak olması bana koyuyor aga.

29.04.2022

2 konuda da o kadar haklısın ki. Kadınları kölecilerden korumak için böyle bi yola baş vurmaları çok acıklı. Diğeri de kaçaklar. Bu ırkçılık da değil üstelik, vatanımıza haşereler bulaşmış gibi hissediyorum.

29.04.2022

varlik icindeki yokluk tabiri tam olarak bu iste yer altindaki elmaslariyla amerikayi rusyayi suudi amerikayi avrupayi kendine köle edebilecek gücteki bir ülke ancak malesef üzülerek söylüyorum köle statüsünde yasiyorlar Allah hepsinin yardimcisi olsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ