Kadınların Yüzde 80'inde Görülen Osteoporoz Riskini Artıran Faktörler

Osteoporoza neden olan çok sayıda risk faktörü bilinmektedir. Bu risk faktörlerinin bir kısmı değiştirilemez, bir kısmı ise alışkanlıkların değiştirilmesi ile birlikte daha iyi sonuçlar sağlayabilir.

Not: En doğru bilgi, tanı ve tedavi için uzmana danışın.

Kaynak: 1, 2, 3

Osteoroporoz nedir?

Osteoporoz, kemiklerin zayıf ve kırılgan hale gelmesine neden olur. Aşırı bükülme veya öksürme gibi hafif gerilmeler kırılmaya neden olabilir. Osteoporozla ilişkili kırıklar en sık kalça, el bileği veya omurgada görülür.

1. Kadın olmak

Osteoporoz kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Teşhis edilen vakaların yaklaşık % 80'i kadındır.

2. Yaş faktörü

Yaşlandıkça, kemiklerimiz doğal olarak yoğunluğunu kaybeder ve zayıflar. Bu, her yaşlı kişinin osteoporoz olduğu anlamına gelmez, ancak hastalığa yakalanma riskinizin yaşla birlikte arttığı anlamına gelmektedir.

3. Ailesinde osteoporoz olan kişiler.

Araştırmalar, ailenizden birinin osteoporozu varsa, sizin bu rahatsızlığı yaşama riskinizin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

4. Daha önce yaşanan kemik kırılması.

Sadece bir tane kırık kemiğiniz olsa bil osteoporoz gelişme riskiniz artmaktadır .

5. İnce kemiklere sahip olmak.

Daha hafif, daha ince kemiklere sahip kişiler osteoporoza daha yatkındır. Bununla birlikte, daha geniş bir kemik yapısına sahip olmak, hastalığa karşı bir savunma değildir.

6. Asya veya Latin kökenli, beyaz olmak

Osteoporoz tüm ırkları ve etnik kökenleri etkiler, ancak beyazsanız veya Asya ya da Latin kökenli iseniz, daha yüksek bir risk oranına sahipsiniz.

7. Menopoz

Menopoz, kemikleri koruyan kadın cinsiyet hormonu olan östrojende düşüşe neden olur. Östrojen seviyeleri düştüğünde, kemikler yoğunluğunu kaybedebilir ve kırılmaya eğilimli olabilir.

8. Kalsiyum ve D vitamini açısından düşük bir beslenme

Kalsiyum ve D vitamini yönünden zengin bir beslenme önemli çünkü bu besinler sağlıklı kemik büyümesini ve bakımını teşvik etmek için birlikte çalışırlar. Kalsiyum sağlıklı kemikleri destekler ve D vitamini vücudunuzun kalsiyumu etkili bir şekilde emmesine yardımcı olur.

9. Hareketsiz yaşam

Egzersiz yapmak, tıpkı kaslarınızı güçlendirdiği gibi kemiklerinizi de güçlendirerek osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Güçlü kemiklerin kırılma olasılığı daha düşüktür.

10. Sigara içmek

Sigarada bulunan kimyasallar kemik hücrelerinizin normal çalışmasına engel olur. Ayrıca, sigara içmek uygun kalsiyum emilimini engelleyebilir.Son olarak, sigara içmek, kadınlarda östrojenin, kemiklerini olması gerektiği gibi korumasını engeller.

11. Aşırı alkol kullanımı

Fazla alkol tüketimi, vücudunuzun kalsiyum kaynağını etkileyerek normal kemik oluşumunu engeller.

12. İlaçlar

Kullanılan bazı ilaçlar kemikleri zayıflatabilir. Çoğu zaman, bu ilaçları kemiklerinize karşı bir tehdit haline gelmesi için uzun süre ve çok yüksek dozlarda kullanmanız gerekir. Doktorunuza danışarak kullandığınız ilaçların yan etkilerini öğrenin.

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Polisten Pedofili Operasyonu: Fotoğraf ve Video Yayınlayan 156 Kişi Gözaltına Alındı