Kadınların Regl Dönemi Takibi İçin Kullandığı Uygulamalar Kişisel Verileri Neden Satıyor?

Sanal dünyada artık en değerli şey kişisel veriler oldu. Dijital güvenlik ve insan hakları üzerine çalışan Elektronik Sınır Vakfı (EFF) kadınların regl dönemlerini takip ettikleri uygulamaların dikkatli kullanılması konusunda uyarıda bulundu. Özellikle kişisel verilerin paylaşım izinlerinin hassas bir şekilde ele alınmasını tavsiye etti.

Bazı uzmanlar regl dönemlerini takip eden mobil uygulamaların kürtaj yaptırmak isteyen kadınları tespit etmek ve cezalandırmak için kullanılmasından endişe ediyor.

Bu uygulamaların kullanıcılarından topladığı kişisel bilgileri nasıl kullandığı tam olarak bilinmese de bazılarının bu bilgileri üçüncü taraflara sattığı düşünülüyor.

Satılan bilgilerin daha sonra Google, Meta ve Amazon gibi büyük şirketlerle paylaşıldığı belirtildi.

BBC'ye konuşan EFF'ten Cooper Quintin, 'Regl takibi ve cinsel ve üreme sağlığı alanlarında çeşitli uygulamalar geliştiren şirketlerin kullanıcılarından edindiği kişisel bilgi miktarını nasıl azaltabileceğini ve bu bilgileri nasıl saklayacağını iyi düşünmesini tavsiye ediyoruz' diyor ve devam ediyor:

'Bu bilgilerin gelecekte bir gözetleme aracı olarak kullanılma ihtimalinin değerlendirilmesi gerekiyor.'

Kadınların adet döngülerini takip eden bu uygulamalar son yıllarda çok ilgi görmeye başladı. Sektörün 2025 yılına kadar neredeyse 50 milyar dolar değerine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Regl dönemlerini takip eden mobil uygulamalar aynı zamanda ovülasyon günlerini hesapladığı için özellikle hamile kalmak isteyen kadınlar tarafından çok sık kullanılıyor. Bazı kadınlar ise uygulamaları menopoz dönemini saptamak için kullanıyor.

En popüler uygulamalardan bir tanesi olan Flo'nun 100 milyondan fazla kullanıcısı var.

Flo, üye olan kadınlara regl sıklıklarını, korunmasız cinsel ilişkiye girip girmediklerini ve libido seviyelerini soruyor, bu bilgileri daha sonra kendi platformunda saklıyor.

2016 - 2019 yılları arasında şirketin kullanıcılarından aldığı bazı sağlık bilgilerini büyük teknoloji şirketleriyle paylaştığı ortaya çıktı. Flo, bunun sadece analitik çalışmalar için yapıldığını söylese de bu karar bazı kullanıcıları kızdırdı.

ABD'de yaşanan kürtaj hakkı tartışmasının ardından çeşitli uygulamalara üye olan kadınlar kişisel bilgilerinin ileride kendilerine karşı kullanılmasından endişeleniyor.

Bazı şirketler, kullanıcılarına güvence vermek istiyor.

BBC'ye konuşan İsveç merkezli 'dijital doğum kontrol' uygulaması Natural Cycles, 'Regl dönemlerini takip eden uygulamalardan farklı olarak Natural Cycles, çok sıkı veri gizlilik standartları olan ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmış bir doğum kontrolü uygulaması. Uygulamamız güvenlidir ve tüm bilgiler saklanmaya devam edilecektir' açıklamasını yaptı.

ABD'de kürtaj konusunda destek veren ve bilgi paylaşan bir web platformunun kurucusu olan Rhian Lewis, son günlerde ziyaretçi sayısının iki katına çıktığını söylüyor.

Lewis, çok sayıda kadının kürtaj yaptırmak için klinik aradığını ve olası hukuki süreçler ile ilgili bilgiye ulaşmak istediğini söylüyor.

Lewis, 'Konunun üç farklı boyutu var. Bu uygulamalar aracılığıyla kürtaj yaptırdığını kimin öğrenebileceği, regl dönemlerine dair bilgilere kimin ulaşabileceği ve bu bilgilerle ne yapabileceği. Bunların gözetilmesi gerekiyor'

İlginizi çekebilir:

Regl Olmanın İğrençlik ve Ahlaksızlık Olduğunu Söyleyen Kullanıcıya Gelen Tokat Gibi Cevaplar
'Regl Ürünleri Lüks Değil İhtiyaçtır' Sloganları Atan Kampüs Cadıları Üyeleri Gözaltına Alındı

Popüler İçerikler

Narin Cinayetinde Yeni Gelişme! Katilin Kim Olduğunu Açıklayan İtirafçı: "Katil, Amca Salim" Dedi
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış