Kadınların Korkulu Rüyası Vajinismus Hakkındaki Şaşırtıcı Gerçekler!

Vajinismus oldukça yaygın ancak nadiren tartışılan bir sorun. Sessizlik ve utanç bu sorunu gereksiz yere daha da zorlaştırabiliyor. Aslında yaşanması gayet doğal olan bu sorun hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için araştırdık.

Vajinismus nedir?

Vajinismus vajina girişindeki kaslar istem dışı kasıldığında meydana gelir. Bu otomatik bir reflekstir ve kadının kendisini isteyerek kastığı anlamına gelmez. Genellikle cinsel hayatın başından itibaren bu sorun görülür ancak yaşamın sonraki evrelerinde de gelişebilir. Çoğu zaman, bu sorunu yaşayan kadınlar tampon kullanamaz ve smear testi yaptıramaz.

Semptomları neler?

Ana semptomu cinsel ilişki sırasında penetrasyonun gerçekleşememesidir ve buna çeşitli derecelerde ağrı eşlik eder. Partnerler bunu genellikle “bir duvara çarpmak” olarak tarif ederler. Bu, pelvik tabanda ya da pubokoksigeus kas grubunda oluşan bir spazm sonucu ortaya çıkar. Bel ve kalçalarda da spazmlar görülebilir.

Nasıl gerçekleşiyor?

Acı beklentisi içine giren beyin, vücudu kendini kilitlemeye yönlendirir. Bu bilinçsiz bir hareket ve gözünüze bir şey çarpacağını hissettiğinizde gözünüzü kapatmanız kadar doğal bir refleks. Dolayısıyla bu durumu yaşayan kadınlar çok istedikleri halde vücutlarının bu tepkisini önleyemez.

Psikolojik nedenleri neler?

Vajinismusun psikolojik, fizyolojik ya da her ikisinden de kaynaklanan nedenleri olabilir. Anksiyete, performans endişesi, seksle ilgili negatif düşünceler, baskıcı bir ortamdan geliyor olmak bu sebepler arasında yer alabilir.

Yetersiz cinsellik eğitimi de aslında vajinismusun bu kadar yaygın olmasındaki sebeplerden birisi. Kadınlar penis korkusuyla yetiştiriliyor ve cinsel ilişki akıllarına acı verici bir deneyim olarak yerleştiriliyor.

Geçmiş deneyimlerin etkisi var mı?

Ne yazık ki cinsel taciz ve tecavüz gibi travmalar da vajinismusa neden olabiliyor.

Fiziksel nedenleri neler?

Fiziksel sebeplere bakacak olursak idrar yolu enfeksiyonları, egzama, liken skleroz ya da gebelik sonrası meydana gelen hasarları sayabiliriz. Hormonal kaynaklı vajinal kuruluk sonucu menopoz döneminde de vajinismus görülebilir.

Tedavisi var mı?

Vajinismus tedavi edilebilir bir sorun. Tedavi biçimi ve süresi kişiye göre farklı olabilir ancak çoğu zaman kısa süre içinde olumlu sonuçlar alınabiliyor. Psikolojik danışma, psikoseksüel eğitim, evde parmak ya da seks oyuncakları yoluyla yapılan egzersizler ve pelvik taban egzersizleri tedavide kullanılan araçlar arasında. Partneri olan kadınların tedaviyi partneriyle birlikte yürütmesi önemli.

Vajinismus olduğumu anladığımda ne yapmalıyım?

Bu konuda çekinmeden bir hekime danışabilirsiniz. Hekim sizi gerekirse cinsel terapiste ve psikolojik yardıma da yönlendirebilir.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman