Kadınların İkinci Planda Görüldüğü Bir Dönemde Büyük Başarılar Elde Eden İlk Türk Kadın Hükümdar: Tomris Hatun

Tomris Hatun, 'kadınları hafife almamak lazım' lafının kitabını yazmış.

Tomris Hatun hem dünya üzerindeki ilk kadın hükümdar. Aynı zamanda o bir Türk!

Demir anlamına gelen ismi ile daha çocukluğundan itibaren güçlü bir kişiliğe bürünen Tomris Hatun, M.Ö. 6. yüzyılda dünyaya geldi.

Alper Tunga'nın torunu olan Tomris Hatun, dedesinin gölgesi altında kalmamak adına çok uğraştı.

İleride güçlü bir hükümdar olabilmek için ciddi uğraşlar veren Tomris Hatun, kendini her geçen gün geliştirdi.

Bir Saka olan Tomris Hatun'un en büyük düşmanı Perslerdi.

Bunun en büyük nedeni ise kendilerini yenilmez zanneden Perslerin, Sakalar tarafından bozguna uğratılmasıydı. Pers Hükümdarı Kiros, Sakalara karşı o kadar büyük bir nefret duyuyordu ki Alper Tunga'yı öldürdü.

Önce Alper Tunga daha sonra da Tomris Hatun'un eşi ölünce en nihayetinde hükümdarlık bu kadına kaldı.

Pers hükümdarı Kiros, 'bir kadının yönetimindeki' devleti çok kolay bir şekilde çökerteceği için sevinirken aslında işler hiç de öyle olmadı.

Hemen saldırıya geçen Kiros, bir savaş stratejisi yaparak Tomris Hatun'a evlilik teklifli etti.

Tomris Hatun'a savaşı kendisinin kazanacağını ve eğer onunla evlenirse her iki devletin de yararına olacağını söylese de Tomris Hatun asla aptal bir kadın değildi. Kiros'u reddeden Tomris Hatun, onunla savaşmaya karar verdi.

Her iki orduda savaş için yerlerini almıştı, fakat Kiros yine bazı aldatmacalar peşindeydi.

Savaşa saatler kala dev bir ziyafet çadırı kurduran Kiros, içini yemekler ve kadınlarla doldurdu. Burada amaç Sakalardan birkaç önemli insanı çadıra çekerek öldürmekti.

Nitekim öyle de oldu ve Tomris Hatun'un oğlu ve birkaç asker çadıra girerek Kiros'un askerlerini etkisiz hale getirerek eğlenmeye başladı.

Kadınlar ve içkilerle kendinden geçen erkekler kısa süre sonra Perslerin baskınına uğradı ve hem Tomris Hatun'un oğlu hem de askerleri öldürüldü.

Oğlunun öldürüldüğünü duyar duymaz intikam yemini eden Tomris Hatun, ordunun komutasına bizzat geçti.

Perslerin savaş için bir avantajı vardı o da çok sayıda eğitimli köpekleri olmasıydı. Fakat buna rağmen Tomris Hatun oğlunun intikamını alabilmek için savaşmaktan vazgeçmedi.

Ünlü 'turan taktiğini' uygulayarak Kiros'un ordusunu bozguna uğrattı.

Oğlunun intikamını ise Kiros'un kellesini koparıp yerde havuz haline gelmiş kanının üzerine atarak aldı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Tüm Dünyaya Korku Saçıp Gelmiş Geçmiş En Güçlü Hükümdar Olarak Anılan Cengiz Han'ın Hayatı
Gaddarlıkta Adeta Çığır Açarak Dostu Ayrı Düşmanı Ayrı Bezdirmiş 20 Korkunç Lider
Travmatik ve Skandallarla Dolu İktidara Çok Erken Yaşta Kavuşanlar: Tarihin ve Günümüzün Çocuk Hükümdarları

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
10.04.2021

Başlığa takıldığım için yorum yazma gereği duyuyorum şu dönemden çok daha değerli görülüyordu bence o dönem kadınlar bazı şeyler söze dökülünce değersizleşiyo asıl. Ben hanım bu da benim hanım sözü belki sadece bir efsanedir ama şu dönem kadar kadının değersizleştirilip aksinin iddia edildiği başka bir dönem görmedim ben

10.04.2021

Her zaman derim göçebe hayatın, zor koşulların bir çok olumsuz yanı olduğu gibi bu gibi olumlu yanları da oldu Türklere . Büyük bir coğrafyada bir çok düşmana, doğal tehditlere karşı uyanık olmak zorundasınız ve bunun için en gerekli güç toplumun hepsinin savaşa bilmesiydi. Bundan dolayı kadın erkek ayrımı hiç yapılmadı Türklerde kadınlarda erkekler kadar savaşabiliyor, at üstünde hayatları geçiyordu. Bilgelik, cesaret cinsiyette aranmıyordu. Kurtuluş savaşında kadınlarımızın bu derece cephenin her kısmında yer almasının nedeni işte o zamanlardan genlerimize kodlanmıştı ve Atatürk 'ümüzün buna dair en güzel sözlerinden biridir "Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim' diyemez."....

10.04.2021

türk değil iranidir. orta asya göçebe irani kavminden iskittir. sakalar ya da massagetler iskitlerin ardılıdır. tomris irani adın yunanca şeklidir. türkçe demirden geldiği yakıştırmadır. (İr. ; tahm-irih "cesur")

10.04.2021

Kelime bir çok dilde ortak görülüyor ... skuda kök iyi okçu demek ... orada yaşayan iyi ok kullanan her topluluk için iskit denmiş.

TÜM YORUMLARI OKU (5)