Kadınlarda En Sık Görülen Hastalıklardan Biri Olan Polikistik Over Sendromu ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Polikistik over sendromu (PKOS/PCOS) üreme çağında olan kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri. Yumurtalıklarda oluşan küçük ve iyi huylu kistler şeklinde kendini gösteren bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde kadınlarda yumurtlayamama ve kısırlığın yanı sıra kalp ve tansiyon rahatsızlıklarına da yol açabiliyor. Gelin, bu hastalığın belirtilerine ve nasıl tedavi edilebileceğine hep birlikte bakalım.

1. Polikistik over sendromunun en önemli belirtileri nelerdir?

Sağlıklı bir ergenlik döneminde adetinizin düzensiz olması normal karşılanabilir. Bu nedenle düzensiz adet görmekte olanlar çoğu zaman bunun bir hastalık habercisi olduğunu düşünmezler. Ultrason görüntüleri de tam bir teşhis konulması için yeterli olmayabilir. Halbuki adet düzensizlikleri polikistik over sendromunun en büyük habercisidir. Doğurganlık dönemlerinde görülen endokrin bir hastalık olan polikistik over sendromu, fazla tüylenme ve akne problemleri ile de kendini belli eder. Eğer bu belirtilerden en az bir tanesine sahipseniz, mutlaka kan testi yaptırın.

2. Tedavi olmazsanız sağlığınız tehlikeye girer mi?

Polikistik over sendromu teşhisi konulan kişilerde hastalık kontrol altına alınmaz ya da tedavi tamamlanmazsa, uzun dönemde sağlık sorunları yaşanabilir. Genellikle bu hastaların %50’sinde insülin direnci, %8’inde Tip 2 diyabet, aşırı tüylenme, obezite, sivilce problemleri, kalp hastalıkları ve rahim kanseri görülme riski vardır.

3. Sizde polikistik over sendromu olduğundan şüpheleniyorsanız, öncelikle bu belirtilerden herhangi birini görüp görmediğinizi bir kenara not edin.

  • Ergenlik döneminde uzun süre adet görememe

  • Adet düzensizlikleri

  • Olağan dışı kanama

  • Vücutta aşırı tüylenme

  • Yüzde ve sırtta aşırı sivilcelenme

  • El üstünde lekelenmeler

  • Hamile kalmada zorluk ya da kısırlık

  • Kilo alma

  • Aşırı saç dökülmesi

  • Ses kalınlaşması

4. Polikistik over sendromu genetik bir hastalık mıdır?

PCOS santral sinir sistemi, hipofiz bezi, yumurtalıklar, böbreküstü bezi ve diğer dokular arasındaki etkileşimlerin bozulmasına bağlı olarak, üreme çağındaki kadınlarda ortaya çıkan endokrin bozukluktur. Anne karnında başlayan bu sendrom genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak değerlendirilebilir. Tipik polikistik overler uzun süre yumurtlama olmaması sonrasında oluşmaktadır.

5. Peki, bu hastalık nasıl tedavi ediliyor?

Polikistik over sendromunun tedavisi hastanın yaşına ve isteklerine göre değişebiliyor. Öncelikli amaç hormonal dengeyi düzenlemek ve düzenli adet görmeyi sağlamak olduğundan bunun için hastaya doğum kontrol hapları ve progesteron içeren hormonal tedaviler uygulanabilir. Ancak ilk aşamada yapılması gereken asıl şey kilo kontrolü sağlamaktır. Kilo artışı polikistik over sendromu belirtilerinin şiddetini artırır ve ileride yaşanabilecek diğer sağlık sorunlarının da önünü açar.

6. Polikistik over sendromu, hamile kalmanız için bir engel teşkil etmez. Gerekli tedaviyle birlikte sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz mümkün.

Polikistik over sendromundan muzdarip kadınların en büyük endişelerinden biri de çocuk sahibi olup olamayacakları konusunda belirsizlik yaşamaları ama içiniz rahat olsun, bu hastalık hamilelik için bir engel teşkil etmiyor. Ancak gerektiği takdirde insülin direncini kıran ilaçlar, kilo kontrolü ve yumurtlamayı uyarıcı tedaviler alabilirsiniz. Bu tedavilerle birlikte hamile kalmak isteyenlerin başarılı sonuçlar elde ettikleri görülüyor.

7. Tedavi sürecinde doğum kontrol hapı günlük yaşamızın ayrılmaz bir parçası haline gelebilir ancak bu durum sizi endişelendirmesin.

Adet düzensizliklerini kontrol altına almak için üreme dönemlerinde doğum kontrol hapı kullanmanız gerekebilir. Östrojen hormonunuz baskı altında tutulacağından tüylenme ve saç dökülmesi şikayetleriniz ortadan kalkacak ve cildinizde akne oluşumu büyük ölçüde azalacaktır bu nedenle doktorunuzun verdiği doğum kontrol haplarından korkmanızı gerektirecek bir durum yok, içiniz rahat olsun.

8. Tedaviye ek olarak bitkisel çözümlerden de yararlanabilirsiniz. Ancak unutmayın, bunlar başlı başına bir tedavi yöntemi değil yalnızca tedaviyi tamamlayacak yardımcı kaynaklardır.

Soğan, tarçın, nane, meyan kökü, keten tohumu, çemen tohumu, balık yağı ve elma sirkesinin kist oluşumunu azaltmaya yardımcı olduğu biliniyor. Ancak yüksek tansiyon probleminiz varsa meyan kökünden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Bunun dışında bu bitkilerin herhangi birini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR

PCOS tanisi konulali 8-9 yil oldu. Bu hastaligin tedavisi henuz kesfedilmedi, yazida tedavi olarak bahsedilen yontemler aslinda sendromun belirtilerini yonetmek/minimuma indirmek amacli uygulanabilir. O kistleri yumurtaliklardan temizlemek simdiki imkanlarla mumkun degil. Anca duzenli spor ve belirli yiyeceklerin dahil olmadigi bir diyetle hayatinizi bir nebze kontrol altina alabiliyorsunuz. Yine de butun belirtilerden tamamen kurtulmak mumkun degil. Uzun sure sentetik ostrojen iceren dogum kontrol ilaclari kullanmam sonucu kan pihtisi riskiyle karsi karsiya geldim. Birden fazla doktor gorusumu kaybetmek istemiyorsam ilaclari birakmami soyledi. Dogum kontrol haplari ayrica memelede kistlere de neden olabiliyor, ben de iki kere memede iyi huylu kist cikmasi sonucu ameliyat oldum. Ilacsiz ve sadece diyet/spor dengesiyle hayatimi mumkun oldugunca normale yakin surdurmeye calisiyorum.

Bu sene PCOS'un neden ortaya ciktigiyla ilgili buyuk bir arastirma ortaya konuldu. Fare modellerinde yapilan bu arastirma gosterdi ki, PCOS'lu fareler anne karnindayken belirli bir hormona normalden daha fazla maruz kaliyor. Bu hormonu notralize eden baska bir hormona maruz birakildiklarinda ise polikistik goruntu yumurtaliklardan kayboluyor. Bu cok umut verici bir calisma, bir an once klinik calismalara gecilmesini bekliyorum. Eger duzgun bir tedavi yontemi veya ilaci ortaya cikarabilirlerse, ilk deneyen ben olacagim. Butun PCOS'lu kizkardeslerime gecmis olsun simdiden. https://www.newscientist.com/article/2168705-cause-of-polycystic-ovary-syndrome-discovered-at-last/

27.12.2018

Allah kahretmesin bu hastalığı. Muzdaribim :(

27.12.2018

BENDE

27.12.2018

kendimi bildim bileli sivilceliyim kıl tüy işleri filan fazlaca var ve gecikmede var bıktım artık be nasıl tedavi edilir bu

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ