Polikistik over sendromu (PKOS/PCOS) üreme çağında olan kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri. Yumurtalıklarda oluşan küçük ve iyi huylu kistler şeklinde kendini gösteren bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde kadınlarda yumurtlayamama ve kısırlığın yanı sıra kalp ve tansiyon rahatsızlıklarına da yol açabiliyor. Gelin, bu hastalığın belirtilerine ve nasıl tedavi edilebileceğine hep birlikte bakalım.
PCOS tanisi konulali 8-9 yil oldu. Bu hastaligin tedavisi henuz kesfedilmedi, yazida tedavi olarak bahsedilen yontemler aslinda sendromun belirtilerini yonetmek/minimuma indirmek amacli uygulanabilir. O kistleri yumurtaliklardan temizlemek simdiki imkanlarla mumkun degil. Anca duzenli spor ve belirli yiyeceklerin dahil olmadigi bir diyetle hayatinizi bir nebze kontrol altina alabiliyorsunuz. Yine de butun belirtilerden tamamen kurtulmak mumkun degil. Uzun sure sentetik ostrojen iceren dogum kontrol ilaclari kullanmam sonucu kan pihtisi riskiyle karsi karsiya geldim. Birden fazla doktor gorusumu kaybetmek istemiyorsam ilaclari birakmami soyledi. Dogum kontrol haplari ayrica memelede kistlere de neden olabiliyor, ben de iki kere memede iyi huylu kist cikmasi sonucu ameliyat oldum. Ilacsiz ve sadece diyet/spor dengesiyle hayatimi mumkun oldugunca normale yakin surdurmeye calisiyorum.
Allah kahretmesin bu hastalığı. Muzdaribim :(
kendimi bildim bileli sivilceliyim kıl tüy işleri filan fazlaca var ve gecikmede var bıktım artık be nasıl tedavi edilir bu