Kadınlar Yükselişte! Japonya'da Siyasete Egemen Olmuş Erkeklere İnat Kadın Adaylar Çoğalıyor

Japonya takdir edilesi özellikleriyle sürekli gündeme gelse de kadınların toplumdaki yeri konusunda hala sıkıntılı bir ülke. Özellikle siyasete adeta egemen olmuş erkekler ve ülkenin sosyolojik yapısı kadınları geri plana itiyor. Ancak son yıllarda küçük şehirler ve kasabalar kadın adaylarıyla dengeyi sarstı! Gelin Japonya'daki kadın siyasetçilerin nasıl yükseldiğini beraber inceleyim. 👇

Japonya'da siyasete egemen olmuş erkeklere karşı küçük şehirlerdeki kadınlar yükselişe geçti; hem de ülkenin geri kalanına inat!

www.bloomberg.com

Birçok alanda takdir edilesi özellikleriyle tanınan Japonya, ne yazık ki kadın erkek eşitliği konusunda modern anlamda ilerleme kaydedebilmiş değil. Yine de son yıllarda hükümetin çabaları ve bilinçli kadınlar sayesinde bu durum yavaş yavaş değişmeye başladı! Özellikle de belediye meclislerinde... 👇

2021 verilerine göre ülke genelinde belediye meclislerinin yüzde 80'ini erkekler oluşturuyor. Hükümetin 2018 yılında imzaladığı yasa tasarısı bile bu oranı değiştiremedi.

Tasarıya göre siyasi partiler, kadın ve erkek adayların eşit sayıda olması konusunda daha çok çaba göstermelilerdi. Bu yasaya rağmen parlamentodaki kadın nüfusu sadece yüzde 15'te kalırken yerel yönetimlerde seçilmiş kadın memurlar toplamın ancak yüzde 14'ünü oluşturuyordu.

Ne var ki genel verilere inat Japonya'nın bazı küçük şehirlerinde kadın adaylar yükselişe geçti! Ve bu durumu yerel yönetim diye küçümsemek de doğru olmaz.

Hokkaido bölgesinin kuzeyinde yer alan Ebetsu şehrinde, belediye meclis üyelerinin yüzde 40'ı kadınlardan oluşuyor. Benzer şekilde Takarazuka adlı banliyöde seçmenler 26 koltuğun 14'ünü kadın adaylara layık gördü. Nisshin şehrinin yerel meclisi de bu eşitlikçi örüntüye katılarak üyelerinin yarısını kadın yarısını erkek adaylardan seçti.

Bu küçük şehirlerin belli başlı avantajları olduğunu da söylemek gerek. Örneğin Ebetsu, Japonya'nın önemli şehirlerinden olan Sapporo'ya çok yakın olduğu için daha açık fikirli bir kültüre sahip.

Ayrıca siyasete atılmak isteyen insanların önünde büyük şehirlere kıyasla daha az engel bulunuyor. Ek olarak Ebetsu tarihsel olarak da Japonya'nın diğer şehirlerinden farklı olarak kadın siyasetçileri bünyesinde barındırıyor; 1975 yılında ilk kadın belediye meclis üyesi Ebetsu'dan çıkmıştı. O dönemden beri de kadınlar belediyede etkin olmaya devam ediyor.

İlk olarak 2019 yılında belediye meclis üyesi olarak seçilen ve 11 yaşında bir çocuğu olan Mika Inomata bu sene tekrar seçildi.

Inomata'nın siyasete katılmaktaki motivasyonu ise kendisi gibi çocuk yetiştiren nesillerin siyaset alanında seslerinin duyulduğundan emin olmak.

Kendisini 'sıradan bir çocuk annesi' olarak niteleyen 34 yaşındaki Risa Takayanagi de Inomata'dan ilham genç üyelerden biri.

Bu ay ilk seçim kampanyasını kazanan Takayanagi, çocukları dolayısıyla okulda yaşadığı sorunları çözmeyi ve toplum için alternatif olacak bedava okullar kurmayı hedefliyor.

Gerçekten de Japonya'da çocuk bakıcılığı ve kreş gibi hizmetlerin aşırı pahalı olması ve kadının ailedeki rolüne dair sosyolojik anlayış kadınları siyasetten uzak tutan nedenler arasında.

2018 yılında yayımlanan bir araştırma bu nedenlerin altını çizerken Japonya'da siyasi alanda daha çok kadın görebilmek için çocuk bakımına yönelik hizmet ve araçları daha ucuz tutmanın ve erişilebilir kılmanın önemli olduğunu belirtiyor.

Ebetsu halkı da belediye meclisinde ve siyasette daha çok kadın görmekten memnun olduklarını belirtiyor.

87 yaşındaki Kozo Sawaguchi yerel düzeyde de olsa millet meclisinde yapısal değişikliklerin önemli olduğunu söylüyor. Ayrıca şöyle ekliyor: 'Politikada kadınların güçlü yanlarını öne çıkarmalı ve birleştirmeliyiz. Siyasetin sadece erkekler için olduğunu düşünmek aptalca olur.'

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Japonya'daki Bir Restoranda Ortak Kaseye Kendi Çubuklarını Daldıran İki Kişi Gözaltına Alındı!
Japonya, 2024'te Çip Donanımına 7 Milyar Dolar Harcayarak Dünyadaki En Yüksek Harcama Artışını Yapacak!
Bu İşte Bir Tuhaflık Var: Japonya'da Cinsel Rıza Yaşı Neden 13?

Popüler İçerikler

Özel Okulda Silahla Vurulmuştu: Hastaneye Kaldırılan Okul Müdürü Hayatını Kaybetti
Doğukan Güngör, "Kızılcık Şerbeti Bitsin" İddialarına Son Noktayı Koydu!
Afra Saraçoğlu'nun "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülünü Alırkenki Panik Tavrı Tartışma Yarattı!