Lübnan'da Kadınların Yıllar Süren Mücadelesi ve Zafer: 'Tecavüzcüye Evlilik Yoluyla Af' Yasası Kaldırıldı

Lübnan'da kadın hakları savunucularının yıllar süren mücadelesi zaferle sonuçlandı. Lübnan'da tecavüzcülerin kurbanlarıyla evlenmeleri durumunda hapis cezasından kurtulmalarını sağlayan kanun maddesi parlamento tarafından iptal edildi. 'Tecavüzcüye evlilik yoluyla af yasası' olarak bilinen düzenleme,  Lübnan'da 1940'lardan bu yana uygulanıyordu. 

Ceza yasasının 522. maddesi tecavüz suçunda fail ile mağdurun evlenmesi halinde cezayı ortadan kaldırıyordu.

📷  Lama Naja

ABAAD adlı sivil toplum kuruluşu ‘kadın onurunun zaferi’ dedi ve ekledi: “Artık tecavüz, şiddet ve zorla cinsel birliktelik gibi suçlara rağmen cezadan sıyrılmak mümkün olmayacak”

📷  AFP

ABAAD adlı sivil toplum kuruluşunun üyesi Danielle el Hveyk, bu kararın aktivistlerce yapılan baskı sonucunda aldığını ancak önlerinde yeni mücadeleler olduğunu söyledi.

AFP'ye konuşan avukat Hveyk, 'Üzerinde çalıştığımız birçok konu daha var... Başka maddelerle ilgili endişelerimiz sürüyor' dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Söz konusu yasanın insan haklarına aykırı olduğunu belirten STK temscilcileri, daha önce Beyrut sahili boyunca beyaz gelinlikler asarak tepkilerini dile getirmişlerdi.

Lübnan'daki ceza kanununda yapılan değişikliğin aynısı, geçen haftalarda önce Tunus, ardından da Ürdün parlamentolarında kabul edilmişti. 

Fas ve Mısır da yasalarında benzer değişiklikler yapmıştı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, tartışmalı kanun maddesi Irak, Suriye, Libya, Cezayir, Kuveyt, Filistin ve Latin Amerika'daki bazı ülkeler ile Tacikistan ve Filipinler'de halen yürürlükte.

Yasayı 'taş devrinden kalmış' olarak nitelendiren Kadın İlişkileri Bakanı Jean Oghassabian da kampanyalara destek veriyordu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Türkiye'de Kasım 2016'da TBMM Genel Kurulu'nda gündeme gelen "cinsel istismar yasası" büyük tartışmaya yol açmıştı.

AKP'nin 'Cinsel İstismar' Önergesine Tepki Yağıyor: #TecavüzMeşrulaştırılamaz

AKP'nin tepkiler üzerine geri çekilen önergesinde 'cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanması geri bırakılırken”, hüküm verilmiş ise infazın ertelenmesine karar veriliyordu. 

Deutsche Welle, AFP ve AA

Popüler İçerikler

Uluslararası Göç Örgütü Rapor Paylaştı: En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülke Belli Oldu
Rasim Ozan Kütahyalı'dan 'Yatırım Tavsiyesi Olmayan' Açıklama: "Araba ve Konut Almayın. Fiyatlar Düşecek"
Arda Turan 'Seçil Erzan' Tezahüratlarına Tepki Gösterdi: 'Kendi Stadımda Bile Laf Söylenmesini İstemem'
YORUMLAR
18.08.2017

Alıntıdır: "tecavüz ederken suçüstü yakalanan adam, henüz tecavüz gerçekleşmediği için “yarım kaldı”indirimi aldı bu memlekette, tecavüzünü kameraya kaydeden sapık “eski sevgilisiymiş” indirimi aldı. “tecavüzde bağırmıyorsa, rıza göstermiş sayılır” indiriminden faydalanan var. üvey kızına tecavüz edip, “kızın ruh sağlığı bozulmadı raporu”yla indirim alan var. ormanda saldıran, döve döve çırılçıplak soyan, ancak, astım krizi geçirerek bayılıp yakalanınca, “orası ıssız bi yer, isteseydim yapabilirdim” indirimi alan var. tecavüz edip, hamile bırakan, sonra da “zaten bakire değildi” indirimi alan var. tanımadığı birine saati soran eşini delik deşik ederek öldürüp “cilve yaptı” indirimi alan var. eşini katledip, “kot giyiyordu, piercing takıyordu, çantasında doğum kontrol hapı buldum” indirimi alan var.mahkemeye takım elbiseyle geldi diye “iyi hal” indirimi alan seri tecavüzcü var.

18.08.2017

yani kısacası 'çocuklarınızı ve kadınlarınızı devletin ulaşamayacagı yerlerde saklayınız'

18.08.2017

Geçen sene az kalsın buna benzer bir yasa geliyordu bize, 18 yaşından küçük kişi tecavüzcüsüyle evlendirilirse tecavüzcü sapık ceza olmayacaktı ve muhalif kesim olmasa kardeşinize veya çocuğunuza saldıran biri onunla evlenip ceza almadan kurtulacaktı.Ülkemdeki muhalifleri de Lübnanlı kadınları tebrik ederim var olun!

18.08.2017

O yasa tek seferlik geliyordu, ayrıca tecavüzcüleri değil sadece yaştan dolayı hapiste olanları kapsıyordu.

Hemcinslerim adına sevindim, harika bir haber. Darısı başımıza!

TÜM YORUMLARI OKU (25)