Kadınlar Romantik Partnerlerinde Öncelikli Olarak Zeka mı Arar?

'Zeka çekicidir' sözünü duymuşsunuzdur. Bu iddia, kadınların erkek partner arayışında beklenenin aksine öne çıkan kriterin zeka olabileceğini öngörüyor. Peki durum içinde bulunduğumuz sosyal koşullarda cidden öyle mi? Açıklayalım...

Yaşadığımız toplumda sağlıklı ve güzel bir romantik ilişki aramayanımız yoktur.

Peki erkek partner arayan kadınlar için partnerde zekanın önemi ne kadar büyük?

Kadınlar (ve genel anlamda insanlar) iyi eğitimli, eleştirel düşünebilen ve birlikte ilginç sohbetlere girebilecekleri partnerlere çekilirler. Zeka aslında insanlarda genel anlamda arzulanabilir bulduğumuz her şeyi olumlu etkiler: Topluma katılım, atletik yetenekler... Haliyle kadınların da partnerde zeka araması doğal görünür.

Öte yandan bu teoride bazı boşluklar da mevcut.

Bunun sebebini anlamak için öncelikle toplumsal cazibe yanlılığı dediğimiz fenomeni inceleyelim.

Toplumsal cazibe yanlılığı fenomeni, sosyal bir ortamda zevklerini belirten bir insanın normlara uyan cevaplar vermesi durumuna deniyor.

Öz değerlendirme içeren ancak araştırmacı ile katılımcılar arasında bir sosyal etkileşim içermeyen araştırmalarda kadınlar sıklıkla zekaya öncelik veriyor.

Birebir katılımlı araştırmalarda ise katılımcılar öncelikle toplumsal güzellik normlarına göre cevap verme eğilimli gösteriyor.

Gerçek arzularımız sosyal etkileşimlerde nadiren kendini dürüstçe dile getiriyor.

2008'de yapılan bir deney bu olguyu destekliyor.

Bu deneyde kadınlar ve erkekler rastgele romantik randevulara çıkarıldı. Bu randevulardan hemen önce de partnerde fiziksel görünüm, kişilik ve para faktörlerinin önemini oylamaları istenmiş. Randevulardan önce çoğu kadın fiziksel görünümü en az önemli faktör seçmiş. Randevu esnasında ise fiziksel görünümün en etkili faktör olduğu gözlenmiş.

Tabii böylesi bir senaryoda gözlemle elde edilen veriler de pek bir şey ifade etmiyor.

Zira fiziksel çekicilik ve zeka, ne fenotipik ne de genotipik düzeyde birbiriyle alakalı iki olgu. Öte yandan yeni tanışılan bir insanda fizik anında çekici olabilen bir unsurken zekayı anında gözlemleyip çekici bulmak daha zor.

İnsanlar araştırmalara göre kendilerine benzer sosyal, psikolojik ve fiziksel özelliklere sahip partnerleri tercih ediyor.

Ama bu illa ki kadınların zeki erkekleri tercih edeceğini göstermiyor. Sadece kendilerine benzer ya da yakın özelliklere sahip partnerler arayacaklarını gösteriyor. Buna göre ortalama bir zekaya sahip bir bireyin ne çok zeki, ne de çok aptal partnerlere çekilmesi gerekiyor.

Cinsel seçimlerin insan evriminde zekamızın yükselişinde bir rolü olduğunu düşünmemiz içinse pek bir sebebimiz yok.

Hatta geçtiğimiz birkaç nesilde zekanın düştüğünü gösteren araştırmalar mevcut.

Öte yandan partner seçiminde boya dikkat etmek de ilginç bir konu, zira 20. yüzyıla kadar partnere dair beklentiler içinde uzun boy yoktu. Günümüzde ise uzun boy, erkek partnerde yaygın bir eğilim olarak karşımıza çıkıyor, bu da nesilden nesile insanın ortalama boyunun artmasını bir izahı olabilir.

Gözlük takmamın sosyal normlarda zekayla ilişkili görülmesine rağmen gözlüklü insanların birçok araştırmada daha az çekici görüldüğü de bir gerçek.

İnsanlar evrim süreci boyunca yaşadıkları çağın toplum standartları ile ilkel dürtülerini bir araya getirerek partnerlerine dair beklentilerini şekillendirdiler. Örneğin para, partnerde aranılan özellikler içinde tarihimizde nispeten yeni ortaya çıkmış bir kriter.

2021 yılında yapılmış bir diğer araştırma, komik erkeklerin de çekici bulunduğunu ortaya koydu.

Ancak mizah anlayışının genel zekayla bir ilişkisi tespit edilmiş değil.

2000 tarihli bir diğer araştırmaya göre sevişen genç insanların çoğunun zekası, düşük sayılabilecek bir aralık olan 75-90 IQ arasında seyrediyor.

130 IQ'ya sahip gençlerin sevişme olasılığı ise ilk grubun yaklaşık dörtte biri kadar seyrediyor.

Hatta zekasal gerilik olarak kabul edilen 60 IQ'ya sahip genç erkeklerin sevişmesi bile 130 IQ grubundan daha muhtemel!

Sanayinin ve teknolojinin çok geliştiği günümüzde kadınlar, partner arayışında eskisinden daha fazla seçenekle karşılaşabiliyor.

Sosyal medya ve flört siteleri çağında yaşamamıza rağmen daha büyük bir havuzdan seçim yapmak, 2014 tarihli bir araştırmaya göre yine zekaya çekimi kolaylaştırmıyor. Hatta durumu kötüleştirerek insanları toksik karakterli partnerlere çekebiliyor.

Anlayacağınız içinde bulunduğumuz birebir sosyal koşullar, zekaya dair beklentilerimizi unutturup bizi körleştirebiliyor.

Günümüzde partner arayışında gözlemlediğimiz doğal seçilim de bizi -bunu bilinçli yapmasak da- zekadan uzaklaştırıyor gibi görünüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İlişkilerle İlgili Yaptıkları Tespitlerle Timeline'da Romantik Komedi Filmi Havası Estiren 17 Kişi
İlişkilerde Kalbin Neden Kırılıyor?
İlişkilerin Sonunu Getiren Yeni Nesil Bir Psikolojik Rahatsızlık: Retroaktif Kıskançlık

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
17.12.2022

tebrikler deniz ekim tilif,cok onemli iki tespit paylasmissiniz. 1-IQ seviyesi 1998 de 'nadir' dedigimiz tepe noktasina cikti,globallesme multeci isgali,topraklarin afrikali (70) suri paki afgan akraba evlilikci ilmihalci (79-85) isgali ile artik 25 senedir dususte. 2-IQ yukseldikce kriter, libido hayatsal farkindalik artar,pozitivizm arastirmacilik sapyoseksuellik on plana cikar.populist damacana skici goygoy geride kalir. velhasili kelam guzel bir citation olmus,lost in translation ihtimalini dusurmussunuz.

17.12.2022

Böyle şeylere yazıyorum yazıyorum sonra " öf buna bu kadar niye yaziyom ki çok mu önemli" diyorum geri siliyorum. Size de oluyo mu bu?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ