Kadınlar Gününde Yürek Burkan Rapor: Yoksulluk Kadınları Nasıl Etkiliyor?

Derin Yoksulluk Ağı’nı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı Kadın Yoksulluğu Raporu, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Raporda yoksul kadınların temel ihtiyaçlarına erişemediği aktarıldı. Raporda takip edilen hanelerdeki işsiz kadınların neden çalışmadığı da ortaya çıktı.

Temel ihtiyaçlara ulaşamıyorlar!

Derin Yoksulluk Ağı'nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı Kadın Yoksulluğu Raporu'nda, yoksullukla mücadele eden kadınların çocuk yaşta, ekonomik sebeplerle evlendirildiği, eğitim haklarına erişemediği, bakım yükü sebebiyle çalışamadığı, sağlık hizmetlerine, doğum kontrol araçlarına ve menstrual ürünlere erişemediği ve şiddete maruz bırakıldığında adalete ulaşamadığı belirtildi.

Rapora göre dünya genelinde evsiz kalan kadınların 4’te 1’inin ev içi şiddet sebebiyle evsiz kaldığı ve kadınların yoksulluk içinde yaşama olasılığının erkeklere göre yüzde 35 daha fazla olduğu, gelir karşılaştırması yapıldığında, aynı iş için kadınların erkeklerden yüzde 24 daha az ücret aldığı belirtildi.

Kadınların yaptığı karşılıksız işlerin maliyeti 10,8 trilyon dolar

Kadınların erkeklerin en az iki katı kadar ücretsiz bakım işi üstlendiği belirtilen raporda, bir senede verilen karşılıksız bakım yükünün ortalama maliyetinin 10,8 trilyon dolar olduğu aktarıldı. Buna göre, dünya çapında, ücretli ve ücretsiz emek hesaba katıldığında bir kadın hayatı boyunca bir erkeğe göre dört sene daha fazla çalışıyor.

Derin Yoksulluk Ağı ayrıca son 4 ay içinde yakından takip ettiği 1580 kişinin verilerini de paylaştı. Buna göre, yoksul hanelerin yüzde 21'ini tek ebeveyn olan kadınlar oluştururken yoksul kadınların 50’sinin okur yazar olmadığı belirtildi. Bu oran erkekler için yüzde 42.

Kadınların neredeyse yarısı hiç okula gitmemiş!

Ayrıca takip edilen kadınların yüzde 44,4'ünün hiç eğitim almadığı belirtilirken bu oran erkekler için yüzde 20,6 oldu. Rapora göre, en az ilkokul mezunu olan kadınların oranı yüzde 30,36 iken en az ilkokul mezunu olan erkeklerin oranı yüzde 39,45 oldu.

Takip edilen yoksul hanelerde bulunan kadınların yüzde 75,16'sının, erkeklerin ise erkeklerin yüzde 33,17'sinin çalışmadığı, kadınların yüzde 18,24'ü günlük işlerde çalışırken yüzde 5,71'inin düzenli işlerde çalıştığı belirtildi. Kadınların yüzde 52'sinin çalışmama sebebi çocuk bakımı olurken çalışmayan erkeklerin ise yalnızca yüzde 1'i çocuk bakımı sebebiyle çalışmıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Kadınız Haklıyız! İş Hayatındaki Haklarınızı Biliyor Musunuz?
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Başekonomisti: Kadınların Eşit Olmadığı Ekonomiler Potansiyeline Ulaşamaz!
Aynı İşi Yapan Kadınlar Aynı Parayı Alamıyor: Dünyada Ekonomik Eşitliğe Daha Asırlar Var!
Hala İnatla "Bayan" Diyenler İçin 13 Adımda Neden Bayan Değil Kadın Demeliyiz?
Magazin Gazeteciliğine Soyunan Ahmet Hakan'ın Görev Aşkıyla Sataştığı Ünlü Kadınlar

Popüler İçerikler

Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Kediler Neden Kalite Kontrol Memuru Gibi Birbirlerinin Popolarını Koklar?