Kadınlar Günü Ne Zaman, Hangi Gün? Dünya Kadınlar Günü Neden Kutlanır? Kadınlar Günü Önemi Nedir?

Mart ayının gelmesi ile birlikte Kadınlar günü ne zaman merak ediliyor. Kadınlar Günü dünyada ilk kez 1857, Türkiye de ise 1921'de kutlandı. ABD'de 129 kadın işçinin çalışma koşullarına tepki gösterdikleri grevde canlarından oldu.  8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başladı. Peki Kadınlar Günü ne zaman, hangi gün? Dünya Kadınlar Günü neden kutlanır? Kadınlar Günü önemi nedir? İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tarihçesi...

8 Mart Kadınlar Günü, ülkemiz genelinde bulunan tüm kadınların büyük bir sevinçle karşıladığı günlerden birisi olurken, hayatındaki erkeklerden bugüne özel çeşitli sürprizler beklediği gündür. Şüphesiz ki hayatımızda kadınların önemi çok büyüktür. Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada her yıl 8 Mart'ta kutlanıyor ve kadın hakları hareketinin odak noktası. Peki Kadınlar Günü ne zaman, hangi gün? Dünya Kadınlar Günü neden kutlanır? Kadınlar Günü önemi nedir?

Kadınlar Günü Ne Zaman, Hangi Gün?

Her yıl olduğu gibi bu yılda kadınlar günü 8 Mart'ta kutlanacak. 2022 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Salı günü kutlanacak.

Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

8 Mart Dünya Kadınlar gününün hikayesi nedeniyle birçok kadın tarafından kutlanılacak bir gün olarak görülmüyor. İşte 8 Mart'ın hikayesi;

  • 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

  • 26 – 27 Ağustos 1910 tarihnde Danimarkanın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921de Moskovada gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de kutlanmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New Yorkta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmamıştır.

Dünya Kadınlar Günü Neden Kutlanır?

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de kutlanmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmamıştır.

Kadınlar Günü Önemi Nedir?

İnsan hakları temelinde kadınların maruz kaldığı zorbalıklar, haksızlıklar, ayrımcılıklar bu günde dile getiriliyor. Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan Dünya Kadınlar Günü'nün kadın emeğine dayanan üzücü bir hikayesi de var. Kadınlar Günü, her yıl 8 Martta dünyanın dört bir yanında kutlanıyor

Türkiye'de Kadınlar Günü İlk Kez Ne Zaman Kutlandı?

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında, kız kardeşler Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimi ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra yıllar boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmedi. 1975 yılında 'Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı' ilan edildi. Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için 1975 yılında Türkiye'de 'Kadın Yılı Kongresi' yapıldı. 

8 Mart Kadınlar Günü, Türkiye'de 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam edilmektedir.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Türkiye'deki Çürümüş Zihniyetin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü Nasıl Kutladığını Görmek İster misin?
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Çarpıcı Verilerle Türkiye'de Kadın Olmak ve Eşitsizliğin Tablosu
8 Mart'a Verdiği Önemle Gözlerimizi Doldurmuş 15 Marka ve Unutulmaz Kadın Mesajları
Kutlu Olsun! 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'nde Bir Araya Gelen Kadınlardan Birbirinden Renkli Pankartlar

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler