Kadınlar Buraya! Menopoz Libidoyu Etkileyip Cinsel İsteği Azaltır mı?

Her kadının erken ya da geç yaşadığı doğal bir durum olan menopozda cinsellik konusu hakkında çoğu kadın araştırmaya sormaya ve konuşmaya utanıyor, çekiniyor. Neyin, nasıl etkilediğine gelin detaylıca bir göz atalım.

Kendinizde olan herhangi bir semptomla karşılaşırsanız lütfen doktorunuza başvurun!

"Herkesin libidosu düşüyor mu? Artmıyor mu?" sorusuna cevap vererek başlayalım.

Menopozdan geçerken, libidonuzun veya cinsel dürtünüzün değiştiğini fark edebilirsiniz. Bazı kadınların libidoları artarken, diğerleri bir düşüş yaşayabilir. Çok yaygın olmasına rağmen, tüm kadınlar bu libido düşüşünden geçmez. Çoğu durumda, menopoz sırasında daha düşük bir libido, azalan hormon seviyelerine bağlıdır.

Azalan hormon seviyesi nelere sebep olur?

Bu azalan hormon seviyeleri, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilen vajinal kuruluk ve sıkılığa neden olabilir. Menopoz semptomları ayrıca sekse daha az ilgi duymanıza neden olabilir. Bu semptomlar şunları içerir:

Bir libido kaybı yaşıyorsanız, yaşam tarzı değişiklikleri veya kayganlaştırıcılar gibi cinsel yardımlarla cinsel dürtünüzü artırmayı deneyebilirsiniz. Evde tedaviler yardımcı olmazsa, doktorunuz doğru tedaviyi bulmanıza yardımcı olabilir.

Menopoz ve libido arasındaki ilişkiye bir bakalım...

Menopoz, libidoyu çeşitli şekillerde olumsuz etkileyebilir. Menopoz sırasında, hem testosteron hem de östrojen seviyeleriniz düşer, bu da uyarılmanızı zorlaştırabilir.

Östrojendeki azalma da vajinal kuruluğa neden olabilir. Düşük östrojen seviyeleri vajinada kan akışında bir düşüşe neden olur ve bu da vajinal yağlamayı olumsuz etkileyebilir. Vajinal atrofi olarak bilinen vajinal duvarın incelmesine de yol açabilir. Vajinal kuruluk ve atrofi genellikle seks sırasında rahatsızlığa neden olur.

Menopoz sırasındaki diğer fiziksel değişiklikler de libidonuzu etkileyebilir. Örneğin, birçok kadın menopoz sırasında kilo alır ve yeni bedeninizle ilgili duyduğu  rahatsızlık, seks isteğinizi azaltabilir. Sıcak basmaları ve gece terlemeleri de yaygın semptomlardır. Bu belirtiler seks için fazla yorgun hissetmenize neden olabilir. Diğer semptomlar, sizi seksten uzaklaştırabilecek depresyon ve sinirlilik gibi duygu-durum semptomlarını içerir.

Kendi kendinize bir teşhis koymadan önce doktorunuzla görüşmeniz çok önemli!

Menopozdan geçiyorsanız ve libidonuzda değişiklikler fark ediyorsanız, doktorunuz bu değişikliklerin altında yatan nedeni belirlemenize yardımcı olabilir. Cinsel dürtünüzün neden azaldığına bağlı olarak doktorunuz sizi yardım için başka bir uzmana yönlendirebilir. Örneğin, azalan libidonuzun fiziksel bir nedeni yoksa bir seks terapisti veya siz ve eşiniz ilişkinizi geliştirmek için yardım istiyorsanız evlilik danışmanlığı önerebilirler.

Doktorunuza konuyu açmakta zorlanıyorsanız;

Doktorunuzla seks hakkında konuşmak sizi rahatsız edebilir, ancak sizi yargılamadan ilgilenmenin onların mesleği olduğunu unutmayın. Bu konudan rahatsızsanız, işte size yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Endişelerinizin ne olduğu konusunda net olun. Belirtileriniz hakkında, onları neyin daha iyi ya da daha kötü yaptığı ve ortaya çıktıklarında nasıl hissettiğiniz de dahil olmak üzere notlarınız varsa, doktorunuza yardımcı olacaktır.

  • Randevunuza gelirken yanınızda getirmeniz gereken soruları yazın. Muayene odasına girdikten sonra sormak istediğiniz her şeyi hatırlamak zor olabilir. Soruları önceden yazmak, ihtiyacınız olan tüm bilgileri aldığınızdan emin olmanıza ve konuşmayı yönlendirmenize yardımcı olacaktır.

  • Doktorunuzun ne sorabileceğini bilin. Her durum farklı olsa da, doktorunuzun ne isteyebileceğini anlamak sinirlerinizi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Muhtemelen semptomlarınızın ne kadar süredir devam ettiğini, size ne kadar acı veya sıkıntıya neden olduklarını, hangi tedavileri denediğinizi ve sekse olan ilginizin değişip değişmediğini soracaklar.

  • Hemşireye söyleyin. Genellikle doktordan önce bir hemşire görürsünüz. Hemşireye cinsel konular hakkında doktorla konuşmak istediğinizi söylerseniz, hemşire bunu doktora bildirebilir. O zaman sizinle birlikte gündeme getirebilirler, bu da kendi başınıza getirmekten daha rahat olabilir.

Daha basit ve anlık çözümler arıyorsanız;

Kayganlaştırıcı:

Vajinal kuruluğu hafifletebilir ve seksin daha rahat olmasına yardımcı olabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık libidonuzu etkiliyorsa, bu libidonuzu artırmanıza yardımcı olabilir.

Daha sağlıklı ve uzun vadeli çözüm için;

Egzersiz / spor yapmak ve kegel egzersizleri:

Egzersiz sadece kilo alımıyla mücadeleye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ruh halinizi de iyileştirebilir. Bunun nedeni, egzersizin stresi azaltabilen ve olumlu duyguları tetikleyebilen endorfin salgılamasıdır.

Kegel egzersizleri, pelvik kaslarınızı sıkılaştırmaya ve seks sırasında duyuları artırmaya yardımcı olabilir. Bu egzersizi gerçekleştirmek için önce doğru kasları bulmanız gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu, çişinizi yaparken birden durdurmaktır. Çalıştırdığınız kaslar pelvik taban kaslarınızdır. Kegel yapmak için:

  • Pelvik taban kaslarınızı kasın ve kasılmayı beş saniye tutun. Sonra yavaşça beş saniye bırakın.

  • Bu hareketi günde 3 defa 10 defa tekrarlamaya çalışın.

Biraz daha duygusal yaklaşmak isterseniz;

Partnerinizle iletişim kurmak, konuşmak:

Menopoz sırasında libido kaybı genellikle fiziksel semptomlardan kaynaklanır, ancak eşinize daha bağlı hissetmek de seks havasına girmenize yardımcı olabilir. İletişim hatlarını açık tutun ve ilişkiniz ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak neler yaşadığınız konusunda dürüst olun.

Bu içerikler de dikkatini çekebilir;

Menopoz Nedir? Menopoz Süreci Ne Kadar Sürer?
Menopozun Kadınların Vücudu ve Psikolojisi Üzerindeki Büyük Etkisini Anlamanızı Sağlayacak 9 Belirtisi
Menopozda Görülen 12 Şikayet

Popüler İçerikler

Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"