'Kadınlar Bilgisayar Kodu Yazmakta Daha İyi'

Kadınlar tarafından yazılan bilgisayar kodlarının erkeklerin yazdığından daha fazla onay gördüğü belirtiliyor.

Yeni bir araştırmada ortaya çıkan bu bulgu, onayın ancak kodu yazanın cinsiyetinin bilinmediği durumlarda verildiğini de gösteriyor.

Amerikalı araştırmacılar, Github adlı açık kaynaklı program paylaşım servisini kullanan 12 milyon kişiden cinsiyetleri profillerinde belli olan 1,4 milyona yakın kullanıcıyı inceledi.

Sonuçta kadınlar tarafından önerilen kodlama değişikliklerinin kabul oranının erkeklerinkinden daha yüksek olduğu görüldü.

Bu oran kadınlarda yüzde 78,6 iken, erkeklerde 74,6.

Ayrıca öneriyi yapan kişinin profilinde cinsiyetinin kadın olduğunu belli edecek bilgi olması halinde, onay oranının 9 puan kadar düştüğü belirlendi.

Kadınlara karşı önyargı

Araştırmacılar buradan şu sonuca varıyor: 'Github'ı kullanan kadınlar genel olarak daha yetkin olmasına rağmen, onlara karşı bir önyargı olduğu belli.'

2015 rakamlarına göre, Facebook'un teknoloji personelinin sadece yüzde 16'sını, Google'ın ise yüzde 18'ini kadınlar oluşturuyor.

Fakat bu araştırmanın sonuçlarının kadınlar açısından cesaret verici olduğu ve önümüzdeki yıllarda kadınların teknoloji alanındaki işlere daha fazla ilgi göstermesinin ve daha fazla istihdamının beklendiği belirtiliyor.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Melike Şahin'in Katıldığı PES Programında Zeynep Bastık'ın Lan Şarkısı Övülünce Tadı Kaçtı
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
YORUMLAR
16.02.2016

Ayrım biraz şurada olabilir belki, bu işe yönelen kadın zaten sayıları,algoritmayı vs seven analitik düşünebilen bir kadın o yüzden hata yapma payı daha düşük olabilir , meslek seçiminden daha ziyade spesifik olarak ilgi alanı bu çünkü, dolayısı ile daha konsantre, daha dikkatli,daha pratik,erkeklerde ise bu mesleğe yönelirken analitik düşünme vs özelliği çok da ön planda olduğundan değil, bir meslek olarak bakıyor o yüzden yeteneği vs olanda olmayanda yazılımcı sıfatı alabiliyor dolayısı ile yetenekli ve vasat beraber aynı potada yer alabiliyor erkekler grubunda.Declare-begin-end; :))

16.02.2016

Bu sonuç bir iki açıdan sıkıntılı. İlki onay gören kodların cinsiyete göre dağılıma oranı söylenmiyor. Kadın yazılımcı oranı bariz şekilde düşük. Az ve nitelikli yazılımcı grubunun daha iyi sonuç oranı ortaya çıkartacağı kesin ve bu erkeklerin onay oranını doğrudan düşürür. Ayrıca kendi gözlemim erkeklerin daha incelikli, daha zeki kodlar ürettiği. Benimde ön yargım var yada durum gerçek öyle ama hemcinslerim daha düz, daha hantal kodlar üretiyor.

16.02.2016

Tam olarak bunu yazacaktım. Çalıştığım yerde kadınlar genellikle tasarım ya da front end kısmına bakıyor. Mimari ve back-end kısmında çalışan neredeyse hiç kadın yok. İşin ilginci o kısımla ilgilenen kadın da yok.

Yazılım çok asosyallik isteyen bir durum. Evde çoluk çocuğu olan bir bayan için imkansız birşey asosyal olmakta :( o yüzden piyasada bayan az diye düşünüyorum tabi ki ön yargılardan sonra...

Ya bide yeri geliyor sabaha kadar kod yazıyorsun, patronlarda kadınları geç saatlere kadar çalıştıramadıkları için tercih etmiyor. Ancak şöyle bir şeyde tespit ettim. Kadınlar kod yazarken kendilerine söylenilen araçlar ve metodları yeterli görüyor. Erkekler kod yazarken kendilerine sunulan araçlar ve metotları yetersiz buluyor. Bu durumda da erkekler tatminsiz olarak kod yazıyor gibi geliyor bana!

TÜM YORUMLARI OKU (13)