Kadının Mal Olarak Görüldüğü Çağ Dışı "Süt Hakkı" Adetiyle İlgili Utanç Verici Detaylar

Kadını toplumdaki yeri ile ilgili eşitlikçi mücadeleler devam ededursun, bizden çok uzakta yaşanan bambaşka gerçekler var. Başlık parası olarak bildiğimiz ve kadını tamamen ticari bir mal olarak gören kavramın bir benzerinizi anlatacağız şimdi size: Süt hakkı. Konuyu bilenlerin belki eksikleri vardır, bilmeyenler şöyle buyursun...

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde, özellikle kırsal kesimlerde yaygın olan "başlık parası" konusunu bilirsiniz. Çok kısa tanımlamak gerekirse evlenmek isteyen erkeğin, kızın ailesine ödediği yüklü miktardaki para ya da mal diyebiliriz. Bununla ilgili onlarca Yeşilçam filmi seyretmişizdir.

Filmler yıllar öncesine ait olsa bile günümüzde hala başlık parası kavramı bazı yerlerde geçerliliğini koruyor. Örneğin Mardin'in Midyat ilçesindeki Ahmet Düzenli, sattığı yeşil nohutlarla başlık parasını toplamaya çalışan bir damat adayı olarak geçtiğimiz yıllarda haber olmuştu.

Ahmet AKKUŞ/ MİDYAT (Mardin)(DHA)

Feodal yapının kadına gösterdiği değersizliğin en net örneklerinden biri olan başlık parasını sosyologlar kız tarafına ödenen bir tazminat olarak yorumluyor. Aynı zamanda bu para, kız tarafının düğün masraflarını çıkartması için bir ödenek.

Her ne kadar adını eskisi gibi duymuyor olsak da başlık parası artık farklı bir şekilde de anılıyor: Süt hakkı. Yani evlenmek isteyen erkeğin, kızın annesi için ödemesi gereken büyütme, yetiştirme ve bugünlere getirme bedeli.

Geçtiğimiz sene bu "süt hakkı" bedelinin bazı bölgelerde 20 bin TL olduğu ama pazarlıkla 5 bin TL'de mutabık kalındığı haberlerini internette çok rahat bulabilirsiniz.

Hatta kız kardeş abladan daha önce evlenirse, abla için ödenecek süt hakkının yarı yarıya düşmesi gibi akıl almaz bir durum da var bu konuda. Çünkü abla "evde kalmış kız" olarak görülüyor. Nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça...

Not: Liste 2017 yılına ait.

Diyanet'in bu konudaki açıklaması ise çok net: Başlık parası ve süt hakkı diye bir şeyin İslamiyet'te kesinlikle yeri yok. Sadece nikahta geline mehir verilmesi şartı var.

Yani kısacası kadının bir geçim kaynağı olarak görülmesi ve etinden, sütünden faydalanılacak bir mal olarak konumlandırılmasının farklı bir adı süt hakkı. Kibar Feyzo'daki bu isyanın ne kadar haklı işlendiğini bir kez daha anlamak mümkün.

Bu kötü sistemin içinde yaşamak için mücadele eden ve görmezden gelinen tüm kadınlar için bir yerlerde güneş yükselecek, buna inanıyoruz.

'Ve kadınlar bizim kadınlarımız:

korkunç ve mübarek elleri

ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle

anamız, avradımız, yarimiz

ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen

ve soframızdaki yeri

öküzümüzden sonra gelen

ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız

ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki

ve kara sabana koşulan ve ağıllarda

ışıltısında yere saplı bıçakların

oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan

kadınlar,

bizim kadınlarımız...'

Nazım Hikmet

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Çok Sağlam Sistem Eleştirisi Yapan Kibar Feyzo Filmiyle İlgili Çoğu Kişinin Bilmediği 13 Detay
Genelevden Belediyeye! Türkiye'nin İlk Trans Kamu Çalışanı Niler Albayrak'ın İnanılmaz Mücadelesinden Detaylar
Karaköy Zürafa Sokak'taki Genelevlerde Kadınlardan Kalan İzleri Görünce Çok Şey Düşüneceksiniz

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
10.01.2022

Böyle geleneğin ta amına koyim.

10.01.2022

Şu anda adı başlık değil ama farklı isimler altında neler isteniyor neler...

10.01.2022

düğün öncesi altın istemeyen kaç kız var bu ülkede? olayın ismi değişince gericilikten kurtulmuş mu oluyoruz? Düğün salonu tutan kaç kız tarafı var :) binlerce lira harcanıp geline alınan hediyeler, ailesine de alınıyor. O kadar kıyafet, takı, bilezik, yüzük, hediye vs. İlginç olan da bu içeriği kadınlar haklı bulup sonra erkek tarafından yine de saydıklarımı istemeleri. Bu bildiğin ikiyüzlülük...

Pasif Kullanıcı
10.01.2022

Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Ben varım ne altın isteyen ne de düğün isteyen. Gelinlik gibi bir hayalim dahi yok. Bir gün sevdiğim adamla aynı evde yaşamak gibi bir imkanım olursa şayet her şeyi birlikte yapmayı tercih ederim. Ancak şöyle de bir durum var bu açıdan da biraz endişe duyuyorum, bir kız arkadaşım bana demişti ki "maddi bir şey istemezsen değerin olmaz saygı duymazlar sana" Nitekim 5 sene önceki ilişkimde iyi niyetimin bedelini o kadar ağır ödemiştim ki erkek arkadaşım çamaşır makinesi almasak elinde yıkasan olmaz mı demişti. Bunun üzerine ayrılmıştım zaten. Yine de değerimi maddi bir şeyle ölçmek istemediğimden hâlâ ciddi bir ilişkim olursa her şey beraber yapılsın mantığında hareket ediyorum. Maalesef erkek tarafı kadınların iyi niyetini sorguluyor, bu maddi bir şey istemiyorsa kusurludur, değersizdir vs gözüyle bakıyor.

TÜM YORUMLARI OKU (11)