Kadının Adeta Bir Mal, Ailesinin ise Paçavra Olarak Görüldüğü Utanç Verici Bir Evlilik Sistemi: Drahoma

Genellikle Orta Doğu'da  hâlâ sürmekte olan (Türkiye'de de devam ediyor) başlık parası sisteminin daha sıkı kurallara sahip olan benzeri bir sistemini anlatacağız. Bu sistem Türkiye'de yok fakat dünyanın bir yerinde bu durumlarda evlilik yapmış kadınlarımız var. Kadınların bu tarz muamelelere maruz kaldıklarını düşünmek bile insanın tüylerini diken diken ediyor. Maria Mies'in 'Ataerki ve Birikim' kitabından derlediğimiz 'Drahoma evlilik sistemini' anlatmaya çalışacağız!

Şimdi size gelinin bir tür eşya, ailesinin ise düşük seviyede sayıldığı bir sistemden bahsedeceğiz.

Bu sistemin adı "Drahoma" yani gelin "veren" aileden alınıp gelin "alan" aileye verilen haraç...

Ve aynı zamanda da gelin ve damadın ailelerinin statülerinin hiçbir zaman eşit olmadığı, kadının ailesinin her zaman erkeğin ailesinden daha düşük seviyede olduğu bir sistem.

Ailenin düşük statüde olma nedeni ise kız çocuklarıdır.

Biliyorsunuz ki eskiden kız çocukları ailenin neslini devam ettirmedikleri gerekçesiyle diri diri gömülüyordu. Ve kız çocukları hiçbir şekilde istenmiyordu.

Drahoma'daki ailenin düşük statüde olma nedeni de 'Biz senin işe yaramayan kız çocuğunu aldık daha ne istiyorsun?' düşüncesinden başka bir şey de değil. Bu nedenle yüksek statü hakkı yoktur.

Kadının ailesi gelin "veren" taraf olduğu için de hep vermek zorundadır ve erkek tarafından kesinlikle hiçbir şey talep edemez.

Gerçekten fazlasıyla eşitliksiz bir sistem.

O kadar ki gelin, erkek bebek doğuruncaya kadar ailesinin evine gidemiyor ve ailesinden herhangi bir şey kendisi için alamıyor.

Ne yazık ki burada da erkek çocukların değerini net biçimde görüyoruz.

Gelinin ailesine düşen tek şey ise erkek çocuğu olan bir aileye kızını "verme onuru"dur.

Kadın kocasına her şeyini verse de( mal, mülk, beden vs.) eline geçen sadece kocasının karısı olma onurudur.

Sonuç olarak, Yahudilerde ve bazı Hint kesimlerinde yer alan bu sistem için, erkeğin kendi emeği ile değil de kadının üstünden zorla elde ettiği bir servet olduğu söylenebilir.

Şu an bu geleneği sürdüren aileler var mı o da elbette ki muamma! 

Siz bu evlilik sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Popüler İçerikler

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Gözaltına Alınan 65 Kişiden Biri Olan 'Basel' Tutuklandı
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR
21.09.2018

Cehalet, cehalet, cehalet. Muhtemelen zamanında nüfuslu biri ya da birileri çıkıp kendi sapık ruhuna uygun bir kılıf uydurup töre diye, sistem diye dayatmış millete. Bugün, bilhassa ülkemizde aklı iki bacak arasında, şeyh ve hoca kılığında gezen insanlardan hiç farkı yok. Orada drahma burada berdel vs. vs.

21.09.2018

Bunu yapan ailelerden para alarak sülalelerini s.... neyse ....

21.09.2018

Çok acı okurken çok üzüldüm.

Onedio sallamış. Verdikleri para sembolik bir rakam Türkiye parası ile 100 tl gibi bir şey yapıyor. Bu kadının bereketiyle evlendiği eve gelmesini temsil ediyor. Ayrıca kadın ailede daha baskın. Ben öyle gördüm hintli arkadaşlarda.

TÜM YORUMLARI OKU (6)