Kadın Memurlarda Doğum İzni Ne Kadar Olur? Memurlarda Doğum İzni Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?

Anne adayı olan kadın memurların akıllarındaki sorulardan biri de yasal olarak hakları olan doğum izni süresi oluyor. Kadın memurlarında diğer özel sektörde çalışan anne adaylarında olduğu gibi ilgili kanunlarca düzenlenmiş doğum izni bulunmaktadır. Ayrıca memurlar doğum iznini doğum öncesi ve sonrası kullanabildikleri gibi belirlenen şartlar dahilinde doğum öncesi iznini kısaltıp bu süreyi doğum sonrasında da kullanabilmektedirler. Peki Memurlarda doğum izni ne kadar? Kadın memurlarda süt izni ne zaman başlar ne zaman biter? İşte detaylar...

Hamile olan kadın memurların çalışmaya devam etmek istemesi durumunda yasal olarak doğum izni ve süt izni hakları bulunuyor. 657 sayılı İş Kanunu’yla belirlenmiş analık (doğum) izni toplam 16 hafta olmakla birlikte süt izni hakkı da doğum izninin bitiminden itibaren başlıyor. Kadın memurların doğum izni ve süt izninin ne kadar olduğuna dair detayları haberimizde sizler için derledik...

Mamurlarda Doğum İzni Ne Zaman Başlar?

Memurların doğum izni hakkı ilgili yasalarca düzenlenmiş olup özel sektörde çalışan kadınlar da aynıdır. Hamile olan kadın memurun toplam doğum izni 16 hafta olmakla birlikte bu sürenin 8 haftasını doğumdan önce 8 haftasını da doğumdan sonra kullanabilir. Doğumdan önce iznini kullanmayıp çalışmak isteyen memurlarda ise çalışmasına herhangi bir engel olmadığını bildiren doktor raporu aldığı takdirde doğumuna 3 hafta kalaya kadar çalışabilir. Böyle bir durumda kalan doğum öncesi 5 haftalık iznini doğum sonrası iznine ekeyerek doğum sonrasında toplam 13 hafta izin kullabailir. 

Ayrıca kadın memurların çift gebelikleri olmaları durumunda 8 hafta olan doğum öncesi iznine 2 hafta daha eklenerek toplam 10 hafta doğum öncesi izni kullanmaya hakkı vardır.

Mamurlarda Süt İzni Ne Zaman Başlar?

Kadın memurların süt izinleri özel sektörde çalışan annelere göre biraz daha farklıdır. Yine ilgili yasalarca düzenlenmiş olan memurların süt izni annenin doğum iznin bitmesiyle ve çalışma hayatına dönmesiyle başlar. 1 yıl olan süt izni ilk altı ay ve son altı ay olarak ikiye bölünmüştür. 

Kadın memurlar süt iznini ilk altı ay günde 3 saat şeklinde, son altı ay ise günde 1.5 saat şeklinde kullanabilirler. Ayrıca süt izninin süresini günün hangi saatinde ve ne şekilde kullanacakları tamamiyle memurun isteğine göre olup çift gebeliklerde de bu süre aynıdır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Doğum İzni Kaç Gün? Kadın İşçilerin Süt İzni Ne Kadar?
Yıllık İzin Süreleri: 6 Ay Çalışanın Yıllık İzin Hakkı Kaç Gündür? İşte Yıllık İzne Dair Tüm Detaylar...

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!