Kadın İsterse Başarır: Bilim İnsanı Olma Hayali Kuran Bir Kız Çocuğunun Mektubuna Einstein'ın Verdiği İlham Dolu Yanıt!

Toplumun her kesiminde olduğu gibi bilimde de cinsiyet ayrımıyla karşı karşıyayız. Bu geçmişte de böyleydi ve daha da şiddetliydi, hep birlikte üzerine düşünmemiz gereken bu olguyu Einstein'ın bir kız çocuğuna yazdığı kısa ama ders dolu mektubuyla düşünelim.

Bilimin tarihinde bir yolculuğa çıktığımızda istisnalar haricinde, utanç verici olsa da erkeklerin egemenliğini görüyoruz.

Bilimin rotasını değiştiren isimler arasında kadınları bulmak zor, bunun sebebi de erkeklerin daha iyi bilim yapması değil, hepimiz biliyoruz. 

Tarih boyunca farklı sebeplerle bilim alanının dışında kalan kadınlar belki de bilimin rotasını değiştirecek buluşlar ortaya atacaktı, hatta attılar da.

Lise Meitner bahsettiğimiz devrimsel etkiyi yaratan başarılı bilim insanlarından biriydi.

Çalışma yapması, kendine has laboratuvarı olması ''Kadınlar laboratuvara girerse saçları tutuşur, bu sebeple çalışma ortamımızı tehlikeye atamayız.'' denilerek engellenmişti. Hatta Nobel Ödülü'ne layık görülecek bir çalışmaya imza atmış fakat bu çalışmadan uzaklaştırıldığı için ödülü çalışma arkadaşı almıştı.

Bu ayrımcılıklar kültürden bağımsız, dünyanın her yerinde gerçekleşiyordu.

Hatta bugün bile kadınlar üzerine oluşan bu haksız önyargıyı kırmak, kadınların bu alanlarda en az erkekler kadar söz sahibi olmasını sağlamak için kız çocuklarını teşvik edip cesaretlendirecek çalışmalar yapılıyor.

Bu çabaları 20. yüzyılın ve yakın tarihin en büyük dehalarından biri olan Albert Einstein da destekliyordu.

Sadece kız çocukları değil, genel olarak tüm çocukların bilgiye tutkulu biçimde yetişmesini arzuluyordu. Belki de bu yüzdendir ki çevresindeki birçok insanla anlaşamasa bile çocuklarla hep çok iyi anlaştı, onlara elinden geldiğince destek verdi.

Bu destek sadece sözlü olarak gelişmedi, başta torunu olmak üzere çocuklardan gelen mektupların tümünü özenle yanıtlıyordu.

Bu içerikte anacağımız mektup da bu çocuklardan birine ait, Tyfanny isimli Güney Afrikalı bir kız çocuğuna.

19 Eylül 1946’ yılında Tyfanny, Einstein'a bu mektubu yolladı.

Ve şunları yazdı:

Son mektubumda size bir kız olduğumu söylemeyi unuttum Bay Einstein. Yani ben bir kızım. Bu beni hep rahatsız etti ama artık gerçeğe alıştım diyebilirim. Her neyse. Ben kız olmama rağmen elbiselerden, danslardan ve kızların yaptığı o diğer tüm saçmalıklardan nefret ediyorum. 

''Hatta ata binmeyi bunlara misliyle tercih ederim.''

Uzun zaman önce, bir bilim insanı olmak istediğim bu yıllardan evvel bir jokey olmak istiyordum. Ama bu yıllar önceydi. Umarım kız olduğum için beni küçük görmezsiniz Bay Einstein.

Einstein bu mektubu aldığında tahmin ediyoruz ki hüzünlemişti...

Her zaman yazdığı ve artık onunla mektuplaşanların alıştığı kısa ama tarihe not düşülecek yanıtlardan birini yazdı bilim tutkunu küçük kıza.

''Kız olman benim için sorun değil. Esas mesele senin için bir sorun olmaması. Ve senin için sorun olmasına da hiçbir sebep yok.''

Küçük kızı geçiştirdiğini düşünenler varsa yanıldıklarını şimdiden söyleyelim.

Einstein her ne kadar ikili ilişkilerinde tartışmalarla anılsa da dönemin şartlarında kadınlara verilen değeri bir utanç vesikası olarak görüyordu. 

Ve o, kadın olmaktan nefret edilebileceğini düşünen masum bir zihne bir cümlelik umut, bizlere de bir ömürlük aydınlanma aşılamıştı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İsveç'in de Yıllarca Devlet Törenlerinde Kullandığı İlk Resmi Marşımız Mahmudiye'nin Bestecisi: Donizetti Paşa
Yiyorlar Ama Çalışmıyorlar: Halk Yerine Kendisi İçin Çalışan Hükümetlerden Akılalmaz Yolsuzluk Örnekleri
Biz Survivor'la Yatıp Şeyma Subaşı'nın Aşk Hayatıyla Kalkarken Teknoloji Dünyasında Neler Oldu?

Popüler İçerikler

Şoray Uzun Yolda'nın Bitmesine Neden Olan Yasak Aşk Skandalı
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
YORUMLAR
24.03.2019

Tarihin bir bilim dalı olduğunu, tarihsel bir olaydan utanç veya gurur da dahil olmak üzere herhangi bir duyguya yol açmasının, DNA'dan veya manyetik alanlardan gurur duymak kadar saçma olduğunu kabul etmemiş bir bünye, her hangi bir fikri de mantıklı sorgulayamaz arkadaş. Tarihte yaşanmış, hiç bir katkısı ya da engelleme hakkı olmamış bir olaydan utanç duyan bir zihin, kusura bakmayın ama Einstein gibi bir insanın bilim konusundaki tavsiyelerine de yabancı demektir. Tarihten ders çıkarmanız umuduyla.

30.04.2020

Burada bir çocuktan söz ediyoruz değil mi?

27.03.2019

Bunu mileva maric'e ne zorluklar yaşatan adam mı söylemiş, ilginç!!!

01.12.2020

DUNYANIN,,,AYRAN,OLDU,,,KOMUTAN,,VE,,BILIM,,INSANI,,EINSTEIN,,TESLA,CURIE,,BIZDEKI,,,ĞIBI,,,1,,KISIYI,,KONUŞMA,,MANTIĞI,YOK,BATIDA,,KANUNI,ATATÜRK,,ĞIBI

01.12.2020

DUNYANIN,,,AYRAN,OLDU,,,KOMUTAN,,VE,,BILIM,,INSANI,,EINSTEIN,,TESLA,CURIE,,BIZDEKI,,,ĞIBI,,,1,,KISIYI,,KONUŞMA,,MANTIĞI,YOK,BATIDA,,KANUNI,ATATÜRK,,ĞIBI

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ