Gece Çalışma Saatleri: Kadın İşçiler Gece Vardiyasında En Fazla Kaç Saat Çalıştırılabilir?

Kadın işçilerin gece vardiyasında çalıştırılması yasak değildir. Ancak, kadın işçilerin gece postasında çalıştırılması bazı koşullara ve kanuni yönetmeliğe tabi kılınmıştır. Peki kadın işçiler gece postasında en fazla kaç saat çalıştırılabilir? Buna bağlı olarak kadın işçilerin gece postasında çalıştırılabilmeleri kanuni yönetmeliğe göre hangi koşullara dayanmaktadır? İşte tüm detaylar...

Kadın İşçiler Gece Postasında En Fazla Kaç Saat Çalıştırılabilir?

İş Kanununa göre, gece vardiyası akşam saat 20.00’den başlayarak sabah en erken saat 06.00’ya kadar geçen süre olmakla birlikte, bu süre en fazla 11 saat olabilir. Kadın işçilerin erkek işçilere göre gece postasında çalışabilmesi bazı şartlarla belirlenmiştir ve buna göre hazırlanan yönetmeliğe uygun şartlar sağlandığında ancak kadın işçiler gece postasında çalıştırılabilir. İş Kanunu'nun  69. maddesinde kadın işçilerin gece çalışmalarının 7.5 saat olduğu ve bu saati geçemeyeceği düzenlenmiştir.

Kadın İşçilerin Gece Postasında Çalıştırılabilmeleri İş Kanununa ve Yönetmeliğe Göre Hangi Koşullara Dayanmaktadır?

Kadın işçilerle ilgili olarak “Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik” vardır. Yasal olarak kadın işçiler, hiçbir şekilde gece postasında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Belirlenen yasalar ise sadece 18 yaşının üstündeki kadın işçiler için geçerlidir ve 18 yaşından küçükler ise kanunen gece işlerinde hiçbir şekilde çalıştırılamaz. İşveren bünyesinde çalışan kadın işçilerin çalışma saatlerini ve şartlarını, kanunlarca belirlenmiş olan yönetmeliğe uygun şekilde düzenleyerek, kadın işçilerini gece postasında yani mesaisinde çalıştırabilir. Kadın işçilerin gece postalarında çalıştırılma koşullarına yönelik düzenlenen yönetmelikte sektörler farklılıklarına göre mesai saatlerinde değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişikliğe göre yine kadın işçilerin gece postasında çalışma saati yedi buçuk saati aşamazken bu duruma bazı sektörlerde istisnalar gösterilmiştir.  Bu sektörler arasında turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti gibi sektörler vardır. Kadın işçilerin gece postalarında çalıştırılabilmeleri için işe başlamadan önce işyeri hekimi, sağlık ocağı veya devlet hastanelerinden, çalışmalarına engel bir durumun olmadığına dair sağlık raporu alınmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir. Bu muayenelerin belirli periyotlarda tekrarlanması gerektiği ve aynı işyerinde çalışan eşlerin aynı gece postasında çalışma istekleri, işveren tarafından olanaklar el verdiğince kabul görüleceği yönetmelikte belirtilmiştir.

Hamile ve Emziren Kadınlar Gece Çalıştırılabilir Mi?

Yönetmelik ayrıca, işverenleri gece postalarında çalıştıracakları kadın işçileri, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgahlarına en yakın merkezden işyerine götürüp getirmekle yükümlü kılmaktadır.

Kadın işçiler, hamile olduklarını doktor raporuyla tespit etmesinden itibaren doğumuna kadar gece postasında çalıştırılamazken, emziren kadın işçiler ise doğum tarihinden başlamak üzere altı ay süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar. Emziren kadın işçilerde belirlenen bu süre, anne ve çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyeri hekimi, işyerinin anlaşmalı olduğu sağlık birimi, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın sağlık ocağı veya doktor raporuyla belgelenmesi halinde bir yıla kadar uzatılabilir.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"