Kadın-Erkek Eşitsizliğini Yıkmaya And İçmiş Gençlerin Elinden Çıkma 11 Karikatür

Birleşmiş Milletler'in düzenlediği 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karikatür Yarışması'nın kazananları belli oldu. Çizdikleri karikatürlerde kadın-erkek eşitliğinin ne anlama geldiği ve kadınların toplum içerisinde nasıl dezavantajlara sahip olduğu anlatılmaya çalışıldı. Bu eşsiz karikatürlere beraber göz gezdirelim. Peki bundan önce akıllara bir soru takılmış olabilir; o da: 'Toplumsal cinsiyet nedir?'

Toplumsal cinsiyet, biyolojik cinsiyet kavramının ötesinde tüm cinsiyet algılarının toplum tarafından belirlendiğini öne süren bir kavramdır.

Biyolojik cinsiyet anne karnında oluşur; toplumsal cinsiyet ise doğduktan sonra. Toplum içinde 'kızlar şöyle olur, erkekler böyle olur' gibi aşılamalar toplumsal cinsiyeti öğretir. Kızlarla erkeklerin farklı uzunluklarda saç uzatmaları, pantolon ve eteklik giyme, kulağa küpe takma ya da takmama, saçı tokalama ya da tokalamama gibi farklılaşmalar toplumsal cinsiyet ile uyumlu duruma gelme davranışları olarak değerlendirilebilir. Bütün bu olgularda biyolojik cinsiyet değişmez, ancak toplumsal cinsiyet ortaya çıkar.

1. Emilio Morales Ruiz, İspanya

Yarışma birincisi Ruiz, 1988 yılında İspanya'da doğmuş bir sanatçı. Kitle iletişimi, reklamcılık ve grafik tasarım üzerine eğitimler aldı. Kendisi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tartışma götürmez bir hak olduğunu belirtiyor. Ve karikatüründe de ufak şeylerin bile tüm dünyadaki eşitsizliği değiştirebilecek güçte olmasını konu almış.

2. David Ibáñez Bordallo, İspanya

Yarışma ikincisi Bordallo da 1988 İspanya doğumlu bir sanatçı. Sanat alanında teknik eğitim alan genç sanatçı aynı zamanda kültürlerarası eğitim alanında da uzmanlaşıyor. Kendisi de bir eğitimci olduğuna, eşitsizlik konusunda omuzlarında sorumluluk hissediyor ve eğitimin gücüyle bu eşitsizliğin değişebileceğini söylüyor. Çocukların hayal dünyası ve daha şekillenmemiş dünyasına etki ettiğinizde geleceğe de etki edebileceğinizi anlatan karikatürüyle şöyle diyor: 'Hikaye anlatmayı terk et, senin süper güçlerin var!'

3. Samuel Akinfenwa Onwusa, İspanya

Onwusa, 1988 İspanya doğumlu sanat eğitimi almış bir genç. Karikatüründe kadınların iş görüşmelerinde eğitimleri ve bilgileri gözardı edilerek karşılaştıkları tahammülsüz ve reddedilmeler anlatılmış.

4. Aleksi Siirtola - Finlandiya

Karikatür, eşitliğin evrensel olduğunu ve ayrımcılığa uğramadan çalışabileceğini sembolize ediyor.

5. Agata Hop, Polonya

Karikatür, bir kadının hayatın her alanında aynı şartlara sahip olmadığı ve yükünün ne kadar da ağır olduğunu anlatıyor.

6. Aitor López García, İspanya

Bu çalışma da toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sadece kadınları değil, erkekleri de etkilediğini anlatıyor. Bebeğine bakan bir erkeğin ayıplanmasını anlatan eser, aslında insanlara biçtiğimiz roller hakkında kafa yorduruyor.

7. Joanna Grochulska, Polonya

Karikatür, kadınların dünyayı değiştirmek için yeterince güçlü olduğunu sembolize ediyor. Türkçe sloganıyla buna 'Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa!' denebilir :)

8. Laurence Herfs, Hollanda

Karikatür, kadınların her alanda çalışıp başarılı olabileceğini anlatıyor.

9. Olga Schikunov, Almanya

Bu karikatür ise, hayatın her alanının erkeklere göre düzenlendiği ve kadınların önünün kapatıldığını anlatıyor.

10. Jakub Topor, Polonya

Bu çalışmada, kadınları hayatın her anında baskıya maruz bırakan erkeklere karşı direnip özgür kalmasını anlatıyor.

11. Mariola Stachnik, Polonya

Son olarak bu karikatür ise bir kadının, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yok edebilmek için ihtiyacı olan tek şeyin kararlılık olduğunu anlatıyor.

Popüler İçerikler

Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!
Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!