Kadıköy'ün Son Yıllarda Geçirdiği Muazzam Değişime Sebebiyet Vermiş 17 Olay

Tüm İstanbul'un baş döndürücü hızdaki değişiminden Kadıköy de nasibini aldı elbette. Kentsel dönüşüm garabetinden, mutenalaştırma çabalarına, memleketin genel politik atmosferinden kent sorununa dair neredeyse her temel dertten nasibini alan Kadıköy'ün son yıllarda geçirdiği değişimin önemli köşe taşlarına bir göz atalım. Bunlardan küçük bir kısmı olumlu değişiklikler olsa da, aslen pek çoğu kaybedilen kimliğin önemli birer parçası. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa yorum kısmında belirtebilirsiniz.

1. Salı Pazarı taşındı.

Fenerbahçe Stadı'nın hemen bitişiğindeki Kuşdili'ndeki 117 yıllık yerinde artık otopark var. 2000'lerin başında kentsel dönüşüm sebebiyle başka bir lokasyona taşındı.

2. Tarihi Brezilya Kurukahvecisi kapandı.

Kadıköy'ün yaşayan en eski dükkanlarından biri olan Brezilya Kurukahvecisi artan kiralara dayanamayıp kapandı. Kadıköy'ün kentsel hafızalarından biri olan 96 yıllık mekan artık yok. Tarihi Kadıköy Çarşısı için de alarm zilleri çalıyor.

3. Haydarpaşa Garı kapandı.

Artık Haydarpaşa Garı'ndan trene binmek mümkün değil. Gar kentsel dönüşüm kapsamında hala meçhul olan sonunu bekliyor.

4. Baylan Pastanesi satıldı.

87 yıllık geçmişiyle kent dokusunda önemli bir izi olan, İstanbul'un en eski pastanelerinden biri Baylan Kadıköy şubesini 1961 yılında açmıştı. Pastane hala yerinde dursa da Kahve Dünyası'nın da sahibi Altınmarka grubuna satıldığı için artık müdavimlerinin aşina olduğu eski Baylan'dan söz etmek oldukça güç.

5. Tarihi Moda İskelesi önce özel bir şirkete devredildi, şimdi ise kapalı.

Bir zamanlar vapur seferlerinin yapıldığı, Moda'da denizin içine doğru süzülen, muhteşem manzarası ile soluklanıp bir şeyler içebildiğiniz Moda İskelesi önce bir işletmeye devredilip eski anlamını kaybetti sonra da usulsüz restorasyon yapan bu kaçak kafe mühürlendi. Şu an iskeleye anca uzaktan bakabiliyorsunuz.

6. Shaft kapandı.

Tarihi çok eski olmasa da pek çok değerli grubun ve ismin ilk sahne aldığı mekan olan ve pek çok müdavimi bulunan, kısa sürede Kadıköy'ün simgesi haline gelmiş olan Shaft Bar geçtiğimiz günlerde kapandı.

7. Penguen Kitabevi kapandı.

2000'lerin başında açılan Alkım, uzun yıllar Rıhtım'da hizmet veren Seyhan, 1996'da ilk şubesini Kadıköy'de açan Penguen Kitabevi, Moda'da 25 sene hizmet veren Alp Kitabevi ve daha pek çok irili ufaklı kitabevi Kadıköy'de yaşamlarına veda ederek kapandı. (Sevindirici bir gelişme olarak Penguen Kitabevi geçtiğimiz senelerde tekrar açıldı)

8. Double Tree Hilton dikildi.

Vapurla Kadıköy'e yanaşırken tüm silüetin ortasına saplanmış gibi duran o bina yakın zamana kadar içinde ağaçların bulunduğu bir araziydi.

9. Eskiden 1 tane Barlar sokağı vardı artık bir kaç tane.

Eskiden Barlar Sokağı denilince akla tek bir yer, Kadife Sokak gelirdi. Şimdi başta Osmancık Sokak olmak üzere pek çok barlar sokağı mevcut.

10. Süreyya Sineması artık yok.

Anadolu Yakası'nda yaşayan pek çok kişinin belki de ilk defa sinema tecrübesi yaşadığı ve ülkenin en güzel sinema salonu olan Süreyya Sineması kapandı, yerine Süreyya Operası açıldı.

11. Minibüs durakları taşındı.

Yıllarca deniz kenarını işgal eden ve sahilde yürümeyi, denize bakmayı neredeyse imkansız kılan minibüs durakları biraz da olsa düzene konuldu ve ileriye taşınarak sahilin az da olsa nefes alması sağlandı.

12. Yeldeğirmeni tanınmayacak ölçüde değişti.

Eskiden sessiz, sakin, kendi halinde bir mahalle olan ve merkezde mahalle hayatının yaşanmaya devam ettiği ender yerlerden biri olma özelliğini sürdüren Yeldeğirmeni artık cafelerle dolmaya başladı. Fiyatlar arttı, ortam değişti, ziyaretçi profili farklılaştı.

13. 3. Nesil kahvecilik akımı Kadıköy'ü işgal etti.

Kahve hazırlamayı ve içmeyi bambaşka bir deneyime çeviren 3. dalga kahve akımının başkenti Kadıköy oldu diyebiliriz. Kadıköy, adeta bu yeni dalganın temsilcisi kahve dükkanlarının işgali altında.

14. Milka Şarküteri kapandı.

1885 yılında Mil isimli bir süthane olarak açılan, 1950 yılında Milka ismiyle şarküteriye dönüştürülen mekan da Kadıköy'ün en lezzetli simgelerindendi ancak kısa bir süre önce kapandı ve yerine tahmin edileceği üzere bar açıldı.

15. Aden Otel yıkıldı.

Rıhtım'da uzun yıllardır ikamet eden, döneminin lüks otellerinden olan, adını bir dönem Fenerbahçe'nin formalarında da gördüğümüz, zamanında fubolcuların da sık sık konakladığı otel senelerdir hiçbir yenileme yapılmadığı için artık atıl bir konumdaydı.

16. Olimpiyat Meyhanesi kapandı.

70'lerden beri varlığını sürdüren, Kadıköy'ün Çiçek Pasajı diyebileceğimiz PTT sokağındaki pek çok meyhane ile birlikte yakın zamana kadar direnebilen Olimpiyat geçtiğimiz yıllarda kapandı ve yerine sokağın ruhu ile uzaktan yakında alakası olmayan Benzin isimli bar açıldı.

17. Moda Sineması, As Sineması, Broadway Sineması, Hollywood Sineması, Atlantis Sineması kapandı.

Kadıköy sinemalarına veda etti. Eskiden sinemaya gidilecekse Kadıköy'e gidilirdi. Artık sinemaseverler için yeni adres AVM'ler oldu. Belki de her şey ilk önce bununla başladı.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
12.08.2017

Kadıköy belediyesi Chp'nin yönetiminde değil miydi? Kadıköy ve Taksim gibi yerler neden zorla bu hale getiriliyor? Zaten genel olarak düzgün muhalefet yapan olsaydı, belki de çok daha mutlu bir ülke olabilirdik.

12.08.2017

FUNCITY ateri salonu vardı mesela o da kapandı . keşke koyulsaymış

yakacık ta oturuyorum okuldan kacıp az gitmiyodum

12.08.2017

Valla kimse kusura bakmasin ama CHP semtin am*na koymuş

14.08.2017

Önce git belediyelerin yönetmeliğini bir oku derim sonra bak bakalım hangileri Büyükşehir Belediyesinin hangileri Kadıköy belediyesinin sorumluluk alanına giriyor.

TÜM YORUMLARI OKU (11)