'Elektrikli skuterları kiralayan şirketlerin kontrolsüzce yönetmelikte belirtilen sayının katbekat üstünde ayrıca çok basit bir yazılımla engellemeleri mümkünken, engellememelerine isyanımız. Yazılımla ürüne koyulacak kodla park edilecek noktaları belirleyebilirler. 3 yıl önce skuterların nereye park edileceğine dair meclis kararımız var. İBB, Bağdat Caddesi üzerinde skuterların nereye park edileceğini belirledi. Yasak yönetim olarak sevmediğimiz argüman, çözüm olmadığını biliyoruz ama artık mecbur kaldık. Kabahatler Kanunu’na göre ceza keseceğiz. Sayıların azaltılması yönünde ihtarmane gönderdik, ulaşabildiğimiz kanallar üzerinde şirketlere ulaştık. Kadıköy’de 250 skuterımız var diyorlar, sahadaki gözlemlerimizle bunun mümkün olmadığını görüyoruz. Sorunu biz yaşıyoruz, çözümü de biliyoruz, yetkiyi bize versinler.'
Odabaşı, yasakçı bir zihniyetleri olmadığının altını çizerek, 'Elektrikli skuterların tüm dünyada gelecekte kullanılabileceğini biliyoruz. Ama belli kurallar dahilinde bunu disipline etmek gerekiyor. Bu disiplini kiminle sağlayacaksak ortak çalışmaya hazırız. Yayaların bebek ve engelli arabalarının kaldırımdaki geçişini engellemesine müsaade etmeyeceğiz. Kafamın estiği yere park edeyim diye bir şey yok. Şirketler yer önerisiyle gelsinler eğer mümkünse, yaya geçişini engellemiyorsa çalışmaya hazırız. Bize her gün vatandaşlardan şikayet geliyor. Biz her türlü görüşmeye, çözüm önerisine açığız. Kaldırımı işgal eden tüm skuterları bugün yarın topladığımızı göreceksiniz, sözde kalmayacak. Yönetmelik her 200 kişiye 1 skuter veriyor. Bizim 485 bin nüfusumuz var. Yaklaşık 2 bin 475 skuter ediyor. Geçende bizim belediye meclis üyemize çarptı, 3 gün hastanede yattı' diye konuştu.
Niyahet birisi birşey yapmaya karar verdi. Zaten kaldırım özürlü bir milletiz, ne doğru düzgün kaldırım yapabiliyoruz, ne de olanı kullanabiliyoruz. Özellikle tekerlekli sandalye kullananlar, yürüteç (walker) kullanan yaşlılar ve puset kullananlar artık hiç kaldırım kullanamıyor. Birinci neden bu scooter'lar ve kaldırıma park eden motor sahipleri ve moto kuryeler. Bunların kaldırıma çıkması, park etmesi caydırıcı cezalarla engellenmeli.
çok doğru bir hamle. Umarım kafalarına göre her yere giren motorculara da çok ağır yaptırımlar gelir. Memleket iyice Bangladeş'e döndü.
Nasıl ki EDS'den plakayı tesbit ederek ceza kesiliyor, bu scooter uygulamasından da kim nereye nasıl park etmiş tesbit edilebilir. Cezayı scooter sahibine değil, kullanana kesmelisiniz. Eğitimle öğrenemeyen ceza ile öğreniyor ne yazık ki. Gerçi bizde eğitimin içeriği de tartışmaya açık zaten.