Onlardan biri de Uzman Klinik Psikolog ve Öğretim Görevlisi Sinem Taşyaran Unan. Uzman, çocuk gelişiminde 0-6 yaş döneminin kritik bir öneme sahip olduğunu söylüyor. Bu nedenle çocuklara aktarılacak bilgilerde de özenli ve dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
'Varoluş nedir, yok oluş nedir, ölüm, yaşam, sevap ya da günah gibi soyut kavramlar, çocuklarda altı ya da yedi yaşından sonra başlıyor. Bu gelişim evresi de 11-12 yaşına kadar devam ediyor' diyen Unan, 'dolayısıyla bu dönemden önce öğretmeye çalıştığınız her soyut kavram, çocukta istenilenden daha farklı bir anlam bulabiliyor. Bu nedenle çocuklar kabus görme ya da kaygı sorunu yaşayabiliyor' ifadelerini kullanıyor.
Sinem Taşyaran Unan bir başka ciddi soruna da dikkat çekerek, 'Bu dönemde çocuklar, yaptıkları en ufak bir hatanın bile çok büyük bedelleri ve sonuçları olabileceğini; kendisinin ya da sevdiklerinin başına bir felaket gelebileceğini düşünebiliyor. Bu da çocuğun gelişimini ve okul hayatını olumsuz etkileyebiliyor” diyor.
Zaten amaçları sorgulamadan önce korkmayı öğretmek.Korkumuzu sorgulamak yerine sorgulamaktan korktuğumuz için git gide kötüye gidiyoruz.
Ya ne olacaktı? Sofu fikirlerin kölesi olmuş şeylere bakın, insanlıklarından geriye ne kalmış! Araplara ve Arapça'ya tapmak, depremi abuk sabuk sebeplere bağlamak, öldürülen ve tacize uğrayan kadınların arkasında iğrenç bir şekilde konuşmak, birbiri ile oynayan hayvanlara bile tahammül edememek... Bu canavarca hisleri o çocuklar kaldırabilir mi?
Bunlara göre 'Ağaç yaşken koyunlaşır'. . Tüm amaç bu. .