Kaburga Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kaburga ağrıları, göğüs kafesinin bulunduğu bölgede hissedilen ağrılardır. Bu ağrılar hafif olabileceği gibi şiddetli olarak da hissedilebilir. Kaburga ağrıları, birçok nedene bağlı ortaya çıkar. Özellikle yaralanmalar ya da o bölgeye darbe alınmasından sonra görülür. Ancak bazı durumlarda ağrılar altta yatan sağlık sorunlarından kaynaklanabilmektedir. Özellikle kas- iskelet sistemi, akciğerler gibi vücudun farklı bölgelerine ait problemlerden oluşabilir. Bazen de bu ağrılar, başka bölgenin neden olduğu ağrılar ile karıştırabilir. Peki kaburga ağrıları için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

Göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini oluşturan kemiklere kaburga denir. Sağda ve solda olmak üzere toplamda 24 tane yassı kemik şeklindedir. Bu kemikler birbirinin altında arada boşluklar bırakacak şekilde sıralanırlar. Öne doğru kıvrılıp, aşağı doğru eğim yapan gövdelere sahiptir. Kaburgaların birinci çiftinde temiz ve kirli kan damarları yer alır. Kaburgalar akciğerleri, kalbi ve karaciğeri korumakla görevlidir. Aynı zamanda diyaframa soluk alıp vermede yardımcı olur. Soluk alırken kaburgalar yukarı doğru hareket eder.  Bu hareketle birlikte göğüs boşluğu genişler, akciğerlerin içine burundan hava dolar. Kaburgalara beyin sapından sinyaller iletilir ve göğüs genişler. Buradaki kasların kasılması sonucu kaburgalar arasındaki boşluklarda artışlar yaşanır. Soluk aldıktan sonra kaburga kasları, kaburgaları geriye doğru çeker ve göğüs kafesi daralarak soluk verilir. Kaburgada görülen ağrılar hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kaburga Ağrısının Nedenleri...

Kaburgalarda ki ağrının pek çok nedeni bulunur. Özellikle en çok fiziksel travma sonucu kaburga ağrıları görülür. Göğüs duvarına dışardan bir darbe gelirse kaburga kemikleri zarar görür. Bunun sonucunda ise sinirlerde hasarlanmalar meydana gelir. Aynı zamanda bazı viral enfeksiyonlar da kaburgalarda ağrı yapabilmektedir. Suçiçeği gibi viral enfeksiyonlar zonaya sebep olup vücuttaki tüm sinirlere hasar verebilir. Sinir yaralanmaları sonucunda ağrılar oluşur.

Eklem romatizmaları gibi iltihaplı olarak nitelendirilen hastalıklar göğüs duvarında inflamasyon yapabilir. Bununla beraber kaburga ağrısı görülür. Kaburga kemiklerinde tümör varlığı da oldukça ağrı verici olabilir. İyi ya da kötü huylu fark etmeksizin kaburgalardaki sinirlere hasar vererek ağrı oluşturur. 

Gebelik dönemlerinde kaburga ağrısı şikayeti de çok sık yaşanır. Hamilelikte meme dokusunda büyüme ile bebek ağırlığında artış yaşanır. Bu dönemde normal olarak görülen hormonal değişimler ile kas- iskelet sisteminde de gerilme ve gevşeme meydana gelir. Bu durumlarda kaburga ağrıları hissedilebilir.

Kaburga Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kaburga ağrısı yaşayan kişilerin hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları), ortopedi ve nöroloji bölümüne başvurmaları gerekir. Doktorlar gerek gördüğü takdirde başka bölümlere de yönlendirebilir.  Kaburga ağrısına neden olan durumun teşhisi için hastanın tıbbi öyküsü alınarak muayene edilir. Kırık, çatlak gibi sorunların tanısı için röntgen incelemesi gibi özel görüntüleme tetkikleri kullanılır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Erkeklerde Kasık Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Nevraljiye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Romatizmaya Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Popüler İçerikler

CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu