Kabızlık İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Her insan hayatının belirli dönemlerinde kabızlık problemi çekebilmektedir. Konstipasyon adı da verilen kabızlık durumu, bağırsak hareketlerinin yavaş olmasından kaynaklanır. Kabızlık tanısının koyulabilmesi için haftada üç veya daha az dışkılama probleminin yaşanması gerekmektedir. Özellikle şişkinlik, halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık belirtileri ile kendini gösterir. Genellikle besin tüketme alışkanlıklarından ya da az su tüketiminden kaynaklanan kabızlık, altta yatan birçok hastalıktan dolayı da gelişebilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda da görülebilen kabızlık, genellikle kendiliğinden geçebilen bir durumdur. Ancak uzun süren kabızlık durumlarında mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Peki, kabızlık için hangi bölüme/ doktora gidilir? İşte detaylar...

Kabızlık, fonksiyonel bir sindirim sistemi bozukluğudur. Kolon çok fazla su emdiğinde, kolondaki kasların yavaş ya da zayıf bir şekilde kasıldığında, dışkı çok yavaş hareket ederse bu durum oluşur. Uzun süre devam eden kabızlık durumunda ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Kabızlık kaynaklı en sık görülen problem, hemoroid ( basur)  hastalığıdır. Hemoroid; anüs ve rektumun en alt kısmında bulunan, anal kanalın sonundaki genişlemiş damarlardır. Bu damarların duvarları gerileme kaynaklı o kadar genişler ki damarlar daha da şişerek tahriş olur. Bunun sonucunda ise kan damarları makat duvarının dışına çıkarak basur hastalığını meydana getirir. Günlük hayatı oldukça etkileyen bir durum olan kabızlık ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Kabızlık Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık hastalıktan çok bir semptom olarak karşımıza çıkar. Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra 6 hafta boyunca kabızlık görülebilmektedir. Kabızlığın en büyük nedeni ise beslenme esnasında yeterli su tüketiminin olmamasıdır. Bu duruma neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Kabızlığa yol açan faktörler ise şunlardır:

  • Meyve, sebze ve tahıl gevrekleri gibi lifli besinleri yeterince tüketmemek, katı gıdalarla beslenmek

  • Tuvalet ihtiyacını ertelemek

  • Fazla inek sütü tüketmek

  • Egzersiz yapmamak 

  • Aktif olmayan bir yaşam tarzı

  • Beslenme rutinini değiştirmek

  • Stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik problemler

  • Bazı ilaçların yan etkisi

  • Hormonal hastalıklar

  • Rektumda ve kolonda darlık, tıkanıklık

  • Dışkılama görevli olan kaslarda işlev bozuklukları

Kabızlığın en yaygın belirtilerinden biri kişinin tuvalet ihtiyacı olduğu halde dışkılamada zorluk yaşamasıdır. Ayrıca şiddetli karın ağrısı, zorlanmadan dolayı makattan kan gelmesi, halsizlik, mide bulantısı, dışkının katı ve top halinde olması, tuvalette uzun süre oturma gibi semptomlar görülebilmektedir.

Kabızlık İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Eğer kişi kabızlık problemi yaşıyorsa hastanelerin dahiliye ( iç hastalıkları) ya da gastroenteroloji bölümüne gitmesi gerekir. Kabızlık teşhisinde ilk aldım olarak anorektal bölgenin parmakla muayenesi yapılır. Daha sonra endoskopi adı verilen röntgen incelemesi ile kalın bağırsakta tümör, polip gibi rahatsızlıkların olup olmadığı saptanmaya çalışılır. Genellikle kabızlığı tedavi etmek için yaşam alışkanlıklarını değiştirmek yeterlidir. Daha fazla lifli beslenmek, özellikle kuru meyveleri tüketmek, beyaz et tüketimini arttırmak, zeytinyağı kullanımı kabızlığa iyi gelmektedir. Ayrıca stressiz bir yaşam tarzı da  kabızlığı engellemede önemlidir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? İşte Kabızken Tüketilmesi ve Uzak Durulması Gereken Besinler...
Sadece Kronik Kabızlık ile Mücadele Edenlerin Bildiği 13 Duygu

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı