Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? İşte Kabızken Tüketilmesi ve Uzak Durulması Gereken Besinler...

Herkesin hayatında muhakkak karşılaştığı bir bağırsak problemi olan kabızlık hayat kalitesini düşüren oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kabızlık tek başına bir hastalık olmamasıyla birlikte altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olarak meydana gelebilir. Ayrıca kabızlığın etkenleri arasında her hastalıkta olduğu gibi streste vardır. Sağlıksız beslenme gibi durumlarda da ortaya çıkan kabızlığa iyi gelen birçok besin bulunur. Kabızlık durumuyla karşılaştığımızda öncelikle beslenmemizi değiştirerek bunun bir hastalık sonucu olup olmadığını gözlemleyebiliriz. Peki kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir? İşte detaylar...

Kabızlık yani tıp dilinde Konstipasyon hemen hemen herkesin başına gelen ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kabızlık bağırsak hareketlerinde oluşan yavaşlama sonucu dışkının sertleşmesi durumu olmasıyla birlikte tek başına bir hastalık değildir. Bir bağırsak problemi olarak bilinen kabızlık doktorun vereceği ilaçlarla giderileceği gibi yediğimiz besinlerle de çözülebilir. Kabızlığa iyi gelen besinlerin neler olduğunu, hangi besinlerden uzak durulması gerektiğini haberimizde sizler için derledik...

Kabızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Bağırsak problemleri arasında en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan kabızlık karın ağrısı ve midede sertlik gibi birçok belirtiye neden olmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaştığımızda kabızlığa iyi gelen besinleri tüketerek problemle başa çıkmamız mümkündür. Kabızlığa iyi gelen yiyeceklerden bazıları şunlardır;

  • Öncelikle beyaz ekmek tüketimi bırakılmalı bunun yerine tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.

  • Su tüketimi her sağlık sorununda önemli olduğu gibi kabızlığa da iyi gelir.

  • Kuru erik ve kuru kayısı geçmişten beri kabızlık için sık sık duyduğumuz meyveler arasınadır. İçerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde bağırsak kanalında sıvı artışını sağlayarak kabızlığa iyi gelir.

  • Lifli yiyecekler sindirim sistemi için oldukça iyidir. Elma ve armut gibi meyvelerde hem yüksek oranda lif içermesi hem de içerdiği besin değerleri sayesinde kabızlığa iyi gelen besinler arasındadır.

  • Kivi ve incir de hem lif açısından zengin olmakla birlikte içerdiği besin değerleri de sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

  • Portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller ailesine bağlı meyveler de lif bakımında oldukça zengindir. Sindirim kanalına giren besinlerin geçiş aşamasında önemli bir rol oynayarak kabızlığa iyi gelir. Ayrıca içerisinde bulundurduğu vitaminlerin faydaları açısından da taze tüketilmesi önerilmektedir.

  • Ispanak, karalahana, semizotu, brokoli ve marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde besin değerleri açısından kabızlığa birebir gelen besinler arasındadır. Ayrıca bu tür sebzelerin tüketimi dışkının yumuşamasına neden olarak sindirimi kolaylaştırır.

  • Fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagillerde lif kaynağı açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. İçerdiği besin değerleri açısından hem sağlığa hem de sindirim sistemine olumlu etkisi oldukça fazladır.

  • Enginar da içerdiği besinler sayesinde kabızlığa iyi gelen sebzeler arasında bulunur.

  • Oldukça sağlıklı olan zeytinyağı tüketimi de besinlerin bağırsaktan geçişini kolaylaştırarak kabızlığa oldukça iyi gelir.

  • Çiya tohumu da özellikle diyet yapanlar tarafından oldukça tüketilen bir besin olmasıyla birlikte kabızlığa da oldukça iyi gelir. Yine lif bakımından oldukça zengin olan çiya tohumu dışkının yumuşamasını sağlar.

Kabızlığa Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?

  • Tüm bunların yanında özellikle karbonhidrat bakımından zengin olan pilav, makarna, beyaz ekmek, hamur işi gibi besinlerden kabızlık süresi boyunca uzak durulmalıdır.

  • Ayrıca muz da ishale iyi gelen meyveler arasında olduğundan kabızken uzak durulmalıdır.

  • Fazla süt tüketimi de kabızlık problemi yaşarken uzak durulması gereken durumlar arasınadır.

  • Fast Food gibi sağlıksız yiyecekler de bağırsak düzenini bozup kabızlığa neden olabileceğinden dolayı kesinlikle tüketilmemelidir.

  • Abur cubur tarzı besinler sağlık açısından olumsuz olduğu gibi kabızlığa da neden olabilir.

  • Ayrıca kabızlık problemi boyunca yenilen besinler iyice çiğnenerek tüketilmelidir.

Hem kabızlığa iyi gelen besinleri tüketip hem de iyi gelmeyen besinlerden uzak durarak tüm bunlara dikkat etmenize rağmen kabızlık probleminiz geçmiyorsa altında yatan başka sebepler olabilir. En yakın zamanda randevu alarak doktorunuza başvuru yapın.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Sadece Kronik Kabızlık ile Mücadele Edenlerin Bildiği 13 Duygu
İnsanı Hayattan Soğutan Bir Hastalığın Çok Şaşıracağınız Sebepleri: Neden Kabız Oluruz?

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"