Kabine'de Ekonomi Kurmaylarına Yeni Şafak Övgüsü Ekonomistlerin Dikkatini Çekti

Hazine ve Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan'a Yeni Şafak gazetesinden gelen övgüler dikkat çekti. Özellikle eski Merkez Bankası Başkanı ve gazetenin de eski yazarı olan Şahap Kavcıoğlu'nun yeni görevi için tanımlama ile haberde yapılan görev dağılımı yorumlara konu oldu. Haberde sadece bu isimler yoktu: Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Cevdet Yılmaz ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da övgülere nail oldu.

Ekonomi yönetimindeki değişim gerek iş dünyası, gerek finans dünyası, gerek de vatandaş tarafından dikkatle izleniyor. Henüz atamalar dışında bir gelişme görülmezken, bu da kulislerin kaynama derecesini düşürüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı olan Hafize Gaye Erkan çevresinde odaklanan iddialar 22 Haziran'da yapılan TCMB PPK toplantısının vade olarak belirlemiş görünüyor. Bu tarihte yapılacak hamle merakla beklenirken, sonrasında da vadeler kısalarak mercek altına alınacak gibi görünüyor.

Zaten farklı mecralardan, farklı görüşler ve bilgiler yapmaya devam ediyor.

Aydınlık Gazetesi, Yeni Merkez Bankası Başkanı'nı 'Ajan' İlan Etti Gibi

Ekonomi, sadece iki ismin kontrolünde değil.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Cevdet Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı geçmişine sahip bir isim olarak, Erdoğan'ın balkon konuşmasında 'ekonomiye öncelik' vurgusunu  da öne çıkarıyor. 

Ticaret Bakanlığına getirilen Prof. Dr. Ömer Bolat da dikkat çekiyor. MÜSİAD başkanlığı, TOBB-DEİK yönetimi, Albayrak Holding CEO'luğu kariyerinin dikkat çeken kilometre taşlarından olurken, birçok üniversitede de ders verdiği görülüyor.

Bu kadroya övgüler gecikmiyor.

İktidarın en büyük destekçilerinden hatta yeni Ticaret Bakanı'nın eskiden CEO'luğunu yaptığı gruba ait olan Yeni Şafak'ın manşeti bugün ekonomi yönetimine ayrılıyor. Bakalım ekonominin kurmayları için neler deniyor?

Ekonomi anlatımı ilk dikkat çeken kısım oluyor. ABD ve AB'de "son 40-50 yılın en yüksek enflasyon oranları" olduğu vurgusu dikkat çekiyor. Türkiye'de kaç yılın zirvesi olduğu yer almadığından biz iletelim: 2001 krizinde bu seviyeler görülmüştü.

Gelişmiş ülkelerde işsizlik vurgusu yapılırken, son iki yılda Türkiye'de işsizlik çift hanenin altına halen düşmedi.

Büyüme verisinde TCMB eski Başekonomisti Ali Hakan Kara'nın paylaştığı grafik yeterince açıklayıcı oluyor. Türkiye, büyüyor ancak iç talebin enflasyon nedeniyle öne çekilmesi bundan etkili oluyor.

Haberde büyüme verileri bu şekilde görülüyor: 

2021’de yüzde 11,4'lük bir oranla son 10 yılın en hızlı büyümesine imza attı. Dünya ekonomisi ciddi daralmalarla yüzleşirken Türkiye, 2022'de de yüzde 5,6 ile G20'de en fazla büyüyen dördüncü ülke oldu. Almanya ve AB'nin teknik resesyona girdiği bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye yüzde 4 büyüdü.

"Küresel mal ve hizmet hareketlerinde ciddi daralmanın yaşandığı son yıllarda Türkiye’nin öne çıktığı bir başka başarılı alan ise ihracat oldu" deniliyor. Bakalım, dış ticaret açığı ne olmuş?

"Cumhurbaşkanı’na ekonomi kökenli yardımcı" başlığıyla Cevdet Yılmaz ile başlıyor.

Prof. Dr. Ömer Bolat için "Üretim ve ihracat modeli sürecek" deniliyor.

Bu kısım Mehmet Şimşek'in rasyonel politikalarıyla çelişebilir olarak görülüyor.

"Ekonominin başına güven veren isim" Mehmet Şimşek, hamleleriyle takip edilmeye başlandı.

Sitede "Uluslararası finans referanslı başkan" denilen para politikasının başına geçen Hafize Gaye Erkan için, manşette "Finans ayağında olacak" başlığı dikkat çekerken, tanımda da dikkat çeken ifadeler yer alıyor.

'Üretim ve ihracat odaklı modelin eksik kalan finans ayağının tamamlanması hedefleniyor. Kariyerine Goldman Sachs’ta başlayan ve First Republic Bank’ta 8 yıl üst düzey yöneticilik yapan Erkan’ın, Türkiye’nin uluslararası finans çevrelerine tanıtımı ve yabancı sermaye getirilmesi konusunda etkili olması bekleniyor'

"BDDK, Kavcıoğlu ile kritik rol üstlenecek" denilerek eski başkan unutulmazken, en çok BDDK'ya yönelik ifade dikkat çekiyor.

Kavcıoğlu'nun yeni görev yeri olan BDDK için geçmiş yıllardaki faaliyetlerine yönelik, __'Geçtiğimiz dönem aksak çalışan BDDK’yı daha aktif hale getirme, bankacılık ve finans sektörünün güçlenmesi ve ekonomiye katkısı açısından kritik bir vazife yürütecek' deniliyor. 

Gözler, 2015'te göreve gelen, 2019'da tekrar "Cumhurbaşkanlığı kararıyla" atanan, hatta 2018'de Ekonomi Politikaları Kuruluna da dahil olan Mehmet Ali Akben'i arıyor.

Haber ekonomistlerin de ilgisini çekiyor.

22 Haziran'da TCMB Başkanı faizleri artırırsa,

Şimşek'in de "rasyonel" çalışmaları hızlanırsa,

Bu manşetler değişir mi sizce?

Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yeni Şafak, Merkez Bankası'nı Hedef Aldı: 'Bu Operasyonu Kim Adına Çektiniz?'
Şimşek'e Gelmeden Operasyon Başladı! AK Partili Gazetecinin Çıkışı Dikkat Çekti: "Erdoğan Var"

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Abdullah Öcalan Önerisi: “Gerekirse Milletvekili Olmalı”
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi