KABAKULAK TANISI NASIL KOYULUR?
Kabakulak hastalığı başta yüz bölgesindeki şişme olmak üzere kişide hastalığın semptomları ele alınarak teşhis edilebilir. Doktorunuz bu esnada fiziki muayene yapar. Bu noktada boğazı kontrol eder, vücut sıcaklığına bakar. Fizik muayenenin yanı sıra hastalığın kesin tanısı için idrar ve kan testleri alınır. laboratuvar ortamında incelenen sonuçlara göre hastalığın teşhisi konmaktadır.
KABAKULAK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Çocukluk çağında yapılan aşılar ile görülme sıklığı azalan kabakulak hastalığında iyileşmeyi destekleyecek ilaç tedavileri bulunmamaktadır. Ancak tedavide kabakulak belirtilerinin etkisini azaltmak için ağrı kesici kullanımı doktorunuz tarafından önerilebilir. Hastalığı kolay bir şekilde atlatmak için bol bol dinlenmek gerekir. Bu süreçte çocuklar okul gibi kalabalık alanlardan iyileşene kadar uzak tutulmalıdır. Şişlikler ağrıya yol açıyorsa evde ılık, soğuk kompresler uygulayarak ağrılar azaltılabilir.
Hastalar bol sıvı alarak ateşten kaynaklı kaybedilen sıvıyı geri almalıdır. Yutkunma güçlüğü ve ağrıları rahatlatmak için tuzlu ılık su ile gargara yapılabilir. Çiğneme güçlüğü nedeni ile çiğnenmesi kolay olan çorba ya da yoğurt gibi gıdaların alınması hastalara kolaylık sağlar. Aynı zamanda tükürük bezlerindeki hassasiyet nedeniyle hastalar bu süreçte asitli, ekşi ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.